Bulgaarse Brandnetelsoep

maaltijdsoep-onkruid-diana-van-ewijk

Net als voor zevenbladpesto heb ik heel lang mijn neus opgehaald voor brandnetelsoep. Zweverig geitenwollensokkengedoe vond ik het, zonde van de tijd en vast ook helemaal niet lekker… Toch?

Boy, was I wrong!

koken-met-onkruid-diana-van-ewijk

Ik plukte, op de dag voor Koningsdag, samen met Jet 3 tassen vol brandnetels, waar ik 5 liter brandnetelsoep van brouwde. Bulgaarse brandnetelsoep, wel te verstaan. Goed, het blancheren was een hoop gedoe, maar jongens, wat is dat leuk: 9 monden voeden met zelfgeplukte brandnetels… Er lijkt wel een oermens in mij te ontwaken, zo langzamerhand.

Recept Bulgaarse Brandnetelsoep

Het recept voor deze Bulgaarse Brandnetelsoep is supersimpel, en je hebt ‘m zó in elkaar gedraaid – als je geen 3 tassen brandnetels te verwerken hebt natuurlijk, want dan wordt het een netelige kwestie :-)

Ingrediënten Bulgaarse BrandnetelSoep

maaltijdsoep-diana-van-ewijk

  • 500 gram malse, jonge brandnetelblaadjes (pluk ze vroeg in het voorjaar, dan zijn ze het lekkerst!)
  • 1 liter groentenbouillon
  • 6 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • een bosje platte peterselie, gehakt (gewone peterselie mag ook, doe ik helemaal niet moeilijk over :-))
  • 150 gram bulgur (een graansoort, net zoiets als couscous)
  • olijfolie

erbij:

  • griekse yoghurt
  • 1 biologische citroen
  • een stuk parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout

Onmisbare tip: blancheer de brandnetels vóór je ermee aan de slag gaat!

Hoe blancheer je brandnetels? Simpel: breng een grote pan water aan de kook en dompel daar de brandnetels in onder. Niet te lang, dan verliezen ze hun smaak.

Bereidingswijze Bulgaarse BrandnetelSoep

  • blancheer de brandnetels (lees hierboven hoe je dat doet). Zorg ervoor dat je oud blad en taaie steeltjes verwijderd.
  • maak een groentenbouillon (gewoon van een blokje kan prima) en voeg er de brandnetel aan toe. Laat een minuut of 2, 3 meekoken, schep de brandnetel, pureer en bewaar zolang in een schaal. Houd het kookvocht apart, dit is je brandnetelbouillon en de basis van je soep.
  • verhit je soeppan, doe er olijfolie in en bak de uien en knoflook kot even aan, zet het vuur zachter en laat ze een minuut of 10 stoven.
  • Voeg de bulgur toe, roer goed door, haal van het vuur en giet de (brandnetel)bouillon erbij. Laat 10  minuten wellen.
  • Rasp in de tussentijd de citroenschil en de Parmezaanse kaas, meng met de gehakte peterselie.
  • Is de bulgur helemaal geweld en zacht? Voeg dan de brandnetels toe aan de bouillon.
  • Verwarm de soep (maar breng ‘m NIET aan de kook!)
  • Serveer de soep in grote kommen, met een klodder Griekse yoghurt en een royale hoeveelheid van het petserelie/citroen-mengsel.
  • Eetze!

Brandnetelpluktips

koken-met-onkruid-diana-van-ewijk

  • draag tuinhandschoenen
  • neem een tuinschaar mee, of een snoeischaar
  • pluk vroeg in het voorjaar, zo ver mogelijk van een hondenuitlaatroute en drukke wegen
  • pluk alleen de malse toppen, dat scheelt een hoog prikkelig uitzoekgedoe :-)
  • last but not least: neem je kind mee en neem de tijd. Wij hebben, op een verloren zondagochtend, uitgebreid gefietst, zoenende slakjes gespot en paardebloemen uitgeblazen. Heerlijke manier om de zondag te starten!

 

Comments

comments

6 Comments

  1. Pingback: MoestuinMaaltje Tijmboter: makkelijk moestuinrecept

  2. Kijk nou toch eens… op Koningsdag zoek ik een recept om mijn tassen vol brandnetels een goede bestemming mee te geven. Net als jij vond ik tot nu toe brandnetels, zevenblad en ander onkruid maar onkruid en geitewollensokkengedoe. Hier wordt nog een oerrrrrrmens wakker… 😀

  3. Pingback: Foodie Tips Rotterdam: Wildplukwiki, Maximasmoothies + workshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *