Gedachten
comments 5

Ggggroente: Gepofte Bloemkool Stamppot met visspiesjes & kerrie-saus

Ggggroente-bloemkool

Het leven is niet altijd even makkelijk, als kersverse kok met de wens om veel (heel veel) meer groente en fruit te eten… Daarom* begin ik iets nieuws: Gggroente-gerechten**. Gemakkelijke, gezonde en ook nog goedkope (maximaal €12,50 voor een avondmaaltijd) groente-gerechten***, waar je met vier personen genoeg aan hebt – en waar je nog een ruime kliek aan overhoudt, zodat je later in de week nog goedkoper eet.

Waarom Gemakkelijk, gezond en goedkoop?

Je leest het overal: goed (onbewerkt, puur) eten is duur, rotzooi (bewerkt, vol zout, suiker en vet) is goedkoop. Een zak snoep is goedkoper dan een kilo appels. Een doos kipseparatorburgers betaalbaarder dan een zelfgemaakte salade. Tel daarbij op dat bewerkt (fast food, kant-en-klaar) eten sneller klaar is, een hogere ‘Ja, lekker, mama!’-factor heeft én minder rotzooi in de keuken oplevert en de keus lijkt snel gemaakt: toch maar weer friet, pizza of een semi-gezonde magnetronmaaltijd.

Begrijp me niet verkeerd: ik doe daar zelf net zo hard aan mee.
Of nou ja: ik dééd daar zelf net zo hard aan mee.

Tot voor kort kon ik namelijk nog geen ei bakken. Ik had er geen zin in, geen geduld voor en, vond ik: ook vooral geen tijd voor. Zoveel te doen in zo weinig tijd – elke dag zelf gezond koken leek me tijdverspilling een grote luxe. Maar nu ik ziek ben (lees hier meer over hoe & wat), is puur en onbewerkt eten met stip op 1 mijn prioriteitenlijstje binnengekomen.

Meer Ggggroente dus: gezonde, gemakkelijke en goedkope groentegerechten.

Ggggroente staat voor Gezonde, Gemakkelijke en Goedkope Groentegerechten. Wat dat inhoudt? Nou:

1. Gezond (want: groente als hoofdbestanddeel)

De gerechten die ik ga delen, bestaan voor het grootste deel uit groenten. Hallo, gezonde avondmaaltijd! Dat het hoofdbestanddeel groente is, wil overigens niet zeggen dat het allemaal veganistische of vegetarische recepten zijn.

2. Gemakkelijk (geen moeilijk gedoe met dure keukenapparaten)

Zoals ik hierboven al uitlegde: tot voor kort kon ik niet koken. Sterker nog: tot voor kort was ik koningin diepvries. Niet qua persoonlijkheid, maar qua kookkunsten. Mijn man kookte in het weekend vierdubbel, die maaltijden gooiden we in de vriezer en ik warmde ze door de weeks – op meesterlijke wijze, al zeg ik het zelf – weer op. Lekker en heus niet ongezond, maar toch…

Sinds een klein jaar kook ik zelf. Dankzij mijn wekelijkse Soupe de la Semaines is mijn basisvaardigheid redelijk – maar ik moet nog een heleboel leren. Daarnaast is mijn hoofd, dankzij de noodzakelijke medicijnencocktail, momenteel zo lek als een mandje en kan ik mij maar minimaal concentreren op onbekende recepten.
De recepten die ik hier deel zijn dus gegarandeerd makkelijk na te koken – zeker voor mensen met hersenen die gewoon normaal functioneren 🙂

3. Goedkoop (maximaal €12,50 voor 4 personen – met kliek!)

Dat groenten duur zijn, is maar ten dele waar. Natuurlijk: een bos wortels voor €4,40 is duur. Heb je daar geen trek in en/of geen budget voor – dan kun je die gevoegelijk links laten liggen. Want er zijn ook altijd zeer betaalbare alternatieven. Seizoensgroenten, namelijk!

Seizoensgroenten zijn, zowel bij Rechtstreex als in de gewone supermarkt, heel betaalbaar. Maar omdat niet iedereen bij Rechtstreex (of Marqt, Ekoplaza, of willekeurig welke andere biologische aanbieder) kan/wil kopen, ga ik voor Ggggroente uit van de bonus-aanbieding van Albert Heijn.

Ggggroente dus… en we beginnen met bloemkool!

Ggggroente: Gepofte Bloemkool Stamppot met visspiesjes & kerrie-saus

wpid-ggggroente-bloemkool-tafel.jpeg

De bonusaanbieding van deze week is bloemkool, voor €1,19 per stuk. Ik gebruikte EKO bloemkolen van Mts. Vader uit Oude Tonge die ik via Rechtstreex kocht, à €2,21.**** 

 

[yumprint-recipe id=’1′] 

 

Voor erbij: Visspiesjes met kerriesaus

Zo’n romig Bloemkoolstamppotje is op zichzelf al erg lekker, natuurlijk! Wij aten er groenten-visspiesjes met kerriesaus bij, alhoewel uitgebakken spekjes of een zachtgekookt eitje er ook lekker bij zouden zijn geweest.

 

[yumprint-recipe id=’2′] 

Wat doe je met de bloemkool-kliek?

Maak er een ovenschotel van, met een dakje van tomaten met roquefort erbovenop. Heb je daarvoor net te weinig stoemp over? Prak er dan gerust wat kruimige aardappeltjes bij. 

Of maak er een spinaziestamppotje van, met uitgebakken spekjes. Of met reepjes gerookte zalm… Eetze!

 

 

*) En ook een beetje omdat ik tegen de keukenmuren opvlieg hier. Dat Zen gaat me steeds beter af, maar man o man, wat is het soms saai en eenzaam, zo alleen in huis de hele dag/week/maand/kwartaal…

**) Ggggroente is een werktitel. Mirjam (ook wel bekend als @Ideeënhoofd – volg haar op Instagram) vindt het een vreselijke naam en heeft beloofd haar ideeënhoofd aan het werk te zetten om met een betere naam op de proppen te komen.

***) Het idee voor Ggggroente ontstond in een gesprek met Gerda Zijlstra, samen met Rianne Andeweg de drijvende kracht achter onder andere Rotterdamse Oogst. Zij vertelde over gezinnen die leven op Turkse pizza’s, ze verzuchtte dat ze onze Lekker Lokale Weekmenu’s te ingewikkeld vindt en ze mijmerde over de simpele doch overheerlijke pan spruiten van Maarten ’t Hart.  

****) Ik heb er die euro graag voor over (want in biologische groenten zitten meer vitaminen en voedingsstoffen dan in de reguliere varianten – en dat is nou net waar ik het voor doe :-)), maar als jij daar het budget niet voor hebt, dan kun je prima terecht bij Albert Heijn, of op de markt natuurlijk!

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

5 comments

  1. Pingback: MoestuinMaaltje: Veldsla-stamp

  2. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu 46: gerookte zalm-salde, gevulde koolrolletjes en geroosterde pompoensoep - Diana van Ewijk

  3. Pingback: Spaanse Pompoen-Tomatenstoof (met een Arabisch tintje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *