DonderDagHap, Gedachten
comment 1

DonderDagHap: Sjieke Kliekjesdag!

donderdaghap

Kliekjesdag… zo’n woord waar ik een hekel aan heb. Het eten van de restjes van de hele week, een maaltijd met ‘van alles en nog wat’.

Vroeger hadden wij dit thuis op vrijdagavond…

… en als er niet veel kliekjes waren, aten we brood.

Als kind vond ik dat eigenlijk nooit echt leuke maaltijden, dus het heeft lang geduurd voordat ik dat zelf ging doen. Liever vries ik de restjes in voor als iemand eens eerder of later moet eten, ik geen zin heb om te koken of voor de baby in huis.
Maar meestal eten we allemaal tegelijk en heb ik altijd wel zin om te koken – de vriezer zit dus snel vol.

Tegenwoordig eet ik de restjes tegenwoordig het liefst de volgende dag als lunch (dat kan, nu ik veel vanuit huis werk), of maak ik er iets anders van. En dat past helemaal in deze tijd van recyclen.

Ook in kooktijdschriften en op blogs zie je veel recepten en ideeën langskomen.
Wat denk je van deze: broodpudding met stukjes oud brood*, rozijnen, suiker en eieren als toetje! Of  lekkere zoutige ansjovis croutons van oud brood?

En lekker en snel voor een DonderDagHap, een Frittatta di Pasta.

Frittata di Pasta

donderdaghap

Sjiek op kliekjesdag: frittata van te veel gekookte pasta (zonder saus), lekker mengen met een paar geklutste eieren, wat geraspte kaas, lekkere kruiden als basilicum, bosui of rucola** , wat zout en peper en dan bakken in de koekenpan tot een soort dikke pannenkoek. En dat dan met een mooi woord Fritatta di Pasta noemen, dat klinkt toch veel lekkerder dan kliekje?

Ingredienten

 • restje pasta (ca 250 gr gekookte pasta)***
 • 4-6 eieren
 • een klein scheutje melk of room, om de eieren wat los te kloppen
 • ruim geraspte kaas (Parmezaanse of belegen kaas, extra gorgonzola of feta is ook heel lekker)
 • groente (rucola en kerstomaatjes, geroosterde/gesmoorde groente zoals courgette, paprika en kerstomaatjes, spinazie met extra gorgonzola, blokjes pompoen met uitgebakken spekjes, elke combinatie die je lekker vindt, kan, zoveel als je lekker vindt)
 • verse kruiden (basilicum)

Bereidingswijze

 • Meng de pasta met een lekkere groente-combinatie naar keus.
 • Roer de eieren los met een scheut melk of room, en meng evt de kruiden erdoor. En de geraspte kaas.
 • Verhit een beetje olie in een koekenpan met dikke bodem, schep het pasta-mengsel erin en giet de eieren er over. Brokkel evt de extra kaas (gorgonzola of feta) over de frittata.
 • Bak langzaam 10-15 min op het vuur, zet eventueel daarna nog even onder de grill tot de kaas gesmolten en lichtbruin is.
 • Haal de frittata uit de oven en snij in punten.

Lekker met een salade (of wat andere kliekjes…)

 

 

*) of zoals ik (en Diana ook, zo bleek) na Oud&Nieuw deed, met oude oliebollen, superlekker!

**) deze week ruim aanwezig in mijn groentela vanwege de kooksessies voor de #moestuinmaaltjes (die we volgende week met jullie gaan delen!)

***) je kunt natuurlijk ook gewoon pasta koken (als je dit een heel lekker recept vindt), is nog steeds lekker en snel voor een DonderDagHap!

****) Meriam is buurvrouw en schoolpleincollega van Diana – en heeft haar leven een stuk beter op orde. Zij heeft een kind meer, maar op de één of andere manier slaagt zij er wél in om iedere dag lekker en biologisch te koken, neemt zij wél de tijd om koekjes te bakken (ook met Diana’s kinderen) en gaat zij op die ene sneeuwrijke dag in Rotterdam wél sleetje rijden op de dijk.
Naast dit bijna perfecte gezinsleven is Meriam ook nog officieel ‘ondernemer in het groen’ en beheert zij ‘s zomers een mini-schaapskudde in Delfshaven. Stoer!

 

 

Comments

comments

In categorie: DonderDagHap, Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

1 comment

 1. Pingback: Meer groente eten: podcast met eettips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *