Gedachten, Podcast
Reageer

GZ06: Draai het om! (podcast met 5 tips meer groente eten)

Meer groente eten? Dat is een uitdaging - maar wel te doen! In deze podcast bespreken Mirjam en Diana hoe ze meer groenten op de borden en in de buiken kunnen krijgen. Met 3 slimme tips voor drukke gezinnen én gratis #weggooigroentesoep poster!

Meer groente eten? Pfff. Mirjam is drie weken ziek geweest, heeft herfstvakantie gehad, is daarna nog weer 2 weken ziek geweest en… heeft dus de regels (noodgedwongen) losgelaten. Ontbijten bij de HEMA, te kleine porties groenten in huis halen, toch maar weer patat als avondeten… Je bent dat gezonde eetritme zó weer kwijt, blijkt.

Dat is helemaal niet zo erg als het misschien lijkt: gezonder, meer groente eten is iets wat je je leven lang gaat doen. Af en toe een weekje (of vijf!) de mist ingaan is in dat opzicht dus niet zo erg.
De hamvraag is natuurlijk wel: hoe kom je terug in het ritme van gezond en genoeg groente eten? Dat gaan we in deze podcast Groentezooi bespreken.

Meer groenten eten – hoe doe je dat?

groentezooi-podcast-soephoofd-soepboer

In deze aflevering van Groentezooi-podcast bespreken we hoe je terugkomt in het ritme van gezond eten. En ook: hoe je nu meer groenten eet – ook als je ziek bent, of om een andere reden echt geen zin hebt om soep te maken…

Tips om terug in het gezond-eten-gareel te komen

 • Maak het zo makkelijk mogelijk
  Heb je moeite met een berg groenten wassen en kleinsnijden? Zorg dan dat je een quick fix achter de hand hebt. Wij ontwikkelen nu de SoepStarter: een mix van gedroogde groenten, kruiden en specerijen waarmee je binnen 15 minuten een gezonde soep in elkaar draait. De tijdbesparende truc is dat wij de uitjes, bleekselderij en wortel alvast voor je wassen en kleinsnijden, en de juiste kruiden bij elkaar zoeken en afwegen, zodat jij er alleen nog maar verse groenten bij hoeft te doen. Makkelijker wordt het niet – en het is nog supergezond ook. Gedroogde groenten behouden namelijk vrijwel al hun voedingsstoffen en -waarde.
 • Verklein te grote porties, en gebruik de groenten die je overhebt voor soep
  Ben jij, net als Mirjam, iemand die nooit groenten over heeft – maar die wel aan het eind van de week bakjes met kliekjes weggooit? Dat is eigenlijk dubbelzonde: je hebt er tijd in gestoken, en gooit het alsnog weg… Een beter idee: maak minder grote porties, en maak van de groenten die je overhoudt de volgende dag een snelle groentesoep.
 • Blijf aardig voor jezelf
  De draad kwijt – en zomaar drie weken ongezond gegeten? Maak je niet te druk. Gezond eten is iets wat je hele leven belangrijk blijft – als je dan een keer drie weken mist, is dat niet zo’n grote ramp. Je kunt elk moment opnieuw beginnen. Eten doe je toch, elke dag.
 • Draai het om! Van 80/20 naar 20/80 aardappels/groenten
  Bij stamppot is het normaalgesproken zo dat je meer aardappels dan groente gebruikt – maar als je dat omdraait, eet je veel meer groenten. Of vervang een deel van de aardappels bijvoorbeeld door bloemkool, knolselderij of een beetje pastinaak. Geeft een extra smaaklaag én een extra groente-boost.
 • Val niet uit de gewoonte :-)
  Het is veel moeilijker te stoppen met een goede gewoonte, dan om ‘m aan te wennen. Probeer daarom de gewoonte vast te houden, ook als je er echt geen zin in hebt. Maak het makkelijk voor jezelf, speel desnoods een beetje vals, maar hou het wel gewoon vol.

Shownotes

soepstarter soephoofd

 • recept voor snelle boerenkoolsoep
 • fijne tip voor kliekjesdag – als je veel pasta over hebt
 • meer informatie over de SoepStarter; een mix van groenten, kruiden en specerijen waarmee je in no time soep maakt van de groenten die in je koelkast liggen te verpieteren. Wij brengen dat in januari op de markt, en zijn er nu de receptuur voor aan het aanscherpen… spannend!
 • Enne: wil je onze SoepStarter testen? Laat een comment hieronder achter, dan regelen we dat!

Luister Podcast Groentezooi

Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:

  1. Klik hieronder op afspelen. Of…
  2. download de Groentezooi Podcast voor onderweg, in bad of voor het slapengaan:

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Podcast

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *