“Wat eten we vanavond?” – dat is toch wel de meest-gestelde vraag aan iedereen met kinderen – of ben ik nu een uitzondering? De daarop volgende discussie verliep bij ons tot voor kort altijd hetzelfde. En kende ook dezelfde (dramatische) afloop.
De discussie die op de vraag volgde verliep namelijk ongeveer zo:
– Kind: “Wat eten we vanavond?”
– Ik: “Iets heel lekkers!”
– Kind, wantrouwig: “Wat dan?”
– Ik, triomfantelijk: “Spruitjessoep!”
– Kind, boos wegstampend, mompelend; “Rótmama!” (of woorden van gelijke strekking)
Yep. Het woord spruitjessoep stond altijd garant voor lelijke gezichten en chagerijnige buien… maar nu niet meer! Gisteren maakte ik namelijk deze romige, snelle spruitjessoep. En dat was, moest zelfs mijn spruitjeshatende achtjarige toegeven, een doorslaand succes.
Romige en snelle Spruitjessoep
Het recept voor deze romige spruitjessoep vond ik vorige week in de Volkskrant. Ik las het in een café, maar mocht de krant, toch al stukgelezen en van gisteren, gelukkig meenemen. Bij het ingrediënt gembersiroop moest ik even fronsen, maar juist dat ingrediënt maakt de soep zo lekker! En natuurlijk het feit dat de spruitjes in melk worden gekookt.
Ingrediënten Romige en snelle Spruitjessoep
- 500 g spruitjes, schoongemaakt, gehalveerd
- 100 g kleine bruine of groene (Puy)linzen (Wil je de soep echt snel klaar hebben, gebruik dan 300 gram kant-en-klare linzen. Spoel ze wel eerst goed af, om toegevoegd zout en dergelijke te verwijderen)
- 1 l (half)volle melk
- 1/2 eetl. gedroogde tijm
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 1/2 groentebouillonblokjes
- 1 eetl. gembersiroop
Bereidingswijze Romige en snelle Spruitjessoep
- Kook de linzen in 20 tot 25 minuten gaar en giet ze af.
- Doe de spruitjes met melk, tijm, knoflook en bouillonblokjes in een pan, breng aan de kook en kook ze op laag vuur in ongeveer 10 minuten gaar. Roer regelmatig om overkoken te voorkomen.
- Pureer de soep met een staafmixer glad en roer de linzen en gembersiroop erdoor. Breng zonodig op smaak met zout en peper.
- Schep de soep in warme kommen en doe in elke kom een lepel yoghurt. Bestrooi met pangritata en serveer er geitenkaastosti’s bij!
>> bekijk het recept voor Romige en snelle Spruitjessoep op Volkskrant.nl
Extra Soep Tip:
Deze spruitjessoep is overigens érg lekker met een lepel dikke yoghurt en pangritata, ofwel met knoflook en ansjovis gebakken broodkruim.
> bekijk het recept voor pangritata
Nog sneller soep maken van spruitjes?
Dat kan, met de Franse SoepStarter. Daarmee maak je binnen een kwartier gezonde groentesoep van willekeurig welke groenten je nog over hebt; zonder bouillonblokje, zonder gedoe. Ideaal voor een restje overgebleven spruitjes, aardappels en bijvoorbeeld een ui
Pingback: Foodie Tips #4: van roof top restaurant tot pindasoep