Gedachten
Reageer

Ggggroente: Spruitenstamppot

Eindelijk, het is gelukt: ik heb een spruitengerecht gemaakt waar ook de kinderen blij van worden! Halleluja – om alvast een beetje op de kerstzaken vooruit te lopen… Het beste nieuws? Deze spruitenstamppot is nog makkelijk in elkaar te draaien ook.
De spruitensoep viel bij mijn kinderen helaas niet in goede aarde. Jammer, want ik vond ‘m wél erg lekker. Dat maakt deze spruitenstamppot extra aantrekkelijk: ik kan er lekker veel groenten in stoppen en ze eten ’t zonder sputteren op.

Spruitenstamppot met Knolselderij en Spekjes

Het geheime wapen? Knolselderij. Op knolselderij is de zevenjarige namelijk dól. In deze stamppot verwerk ik dus meer knolselderij dan aardappel, waardoor het ook nog wat lichter verteerbaar wordt, en bovendien meer verschillende vitaminen en mineralen bevat.
Ook de spekjes geven dit recept een extra rijke smaak. 

Ingrediënten Spruitenstamppot met Knolselderij en Spekjes

 • 1 flinke knolselderij, in grove stukken
 • 1 kilo spruiten, geschoond en ingekruist. Houd wat mooie blaadjes apart, om later te roerbakken.
 • 5 aardappels, geschild en in grove stukken
 • 2 sjalotten, in halve ringen
 • 1 pakje gerookte spekblokjes
 • 2 klontjes roomboter (1 om in te bakken, 1 om door de spruitenstamppot te roeren)

Bereidingswijze Spruitenstamppot met Knolselderij, Appel en Spekjes

 • Zet de aardappel en knolselderij tegelijkertijd op met water en een snufje zout. Het water moet tot de helft van de groenten komen. Kook 10 minuten.
 • Voeg na 10 minuten de spruiten toe, en laat die 10 minuten meekoken.
 • Verhit in een koekenpan intussen een klontje boter en fruit daar de sjalotten in. Voeg, als de uitjes glazig zijn, de spekreepjes toe en bak ze uit.
 • Voeg, als de spekjes goed zijn, de spruitenblaadjes toe en laat meebakken, een minuut of 5.
 • Zijn de spruiten gaar? Giet eventueel overtollig water af en stamp de aardappel, knolselderij en spruiten tot moes. Roer er een klontje boter doorheen, en het spekjes/uien/spruitenblaadjes-mengsel.
 • Proef op smaak en voeg eventueel peper en zout toe. Klaar!

Lekker met een flinke schep zelfgemaakte appelmoes. Gebruik voor de appelmoes 2 zure appels en één zoetere, dan hoef je geen suiker toe te voegen. Eetze!

 

 

*) Yep, dit is weer eens een Ggggroente-gerecht! Ggggroente staat voor Gezonde, Gemakkelijke en Goedkope Groentegerechten. Wat dat inhoudt? Nou:

 1. Gezond (want: groente als hoofdbestanddeel)
 2. Gemakkelijk (geen moeilijk gedoe met dure apparaten)
 3. Goedkoop (maximaal €12,50* voor 4 personen – met kliek!)
  In de Ggggroente-gerechten gaan we uit van betaalbare seizoensgroenten. En het mooie is: van deze gerechten houd je standaard een kliekje over, dat je later in de week opnieuw (maar dan anders) kunt serveren. 

**) Het idee voor Ggggroente ontstond in een gesprek met Gerda Zijlstra, samen met Rianne Andeweg de drijvende kracht achter onder andere Rotterdamse Oogst. Zij vertelde over gezinnen die leven op Turkse pizza’s, ze verzuchtte dat ze onze Lekker Lokale Weekmenu’s te ingewikkeld vindt en ze mijmerde over de simpele doch overheerlijke pan spruiten van Maarten ‘t Hart.  

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *