Een bevlogen worstendraaier die mensen wijzer wil maken op het gebied van smaak, goed eten én goed leven? Dat is Wild Vleesch, het self made ambachtelijke bedrijf van kritische maker/smaker/ koper Paul van den Hooven. Wild Vleesch is een jong bedrijf dat wordt gerund door een voormalig senior straatwerker die het vak leerde van een slager op leeftijd.
Luister mee naar Lekker Lokaal, de podcast over onafhankelijke food labels in Rotterdam en omstreken, waarin ik lokale makers met goede verhalen én dito producten interview, en waarin de korte keten van Rotterdam een gezicht krijgt.
‘Worst is een gerecht op zich. Als je worst maakt, sta je eigenlijk gewoon te koken, en dat pak je vervolgens feestelijk in.”
~ Paul van de Hooven, Wild Vleesch
Korte keten: in gesprek met de maker
Met de Lekker Lokaal Podcast gaan we direct naar de bron: de voedsel-ondernemer zelf. Want dat is het grote voordeel van de korte voedselketen van Rechtstreex: dat je de maker/boer/teler of slager gewoon kunt bellen.
Dat staat in schril contrast met het voedsel dat je in supermarkt kunt kopen: dat wordt gemaakt door machines. En als je daar een vraag over wil stellen, dan krijg je de klantenservice aan de lijn; mensen die het doorgaans ook niet weten, omdat ze geen idee hebben hoe de producten gemaakt worden – daar is de industriële voedselketen namelijk veel te lang en ondoorzichtig voor.
Vertrouwen wie je voedt
“Het leven is te kort om middelmatig te eten.”
-Paul van den Hooven
Eten is ongelooflijk ingewikkeld geworden de laatste jaren, met wilde verhalen over Big Food, lobby-intriges en globale schandalen. Ogenschijnlijk gezonde producten zijn tot de nok gevuld zijn met suikers in alle soorten en maten, zout, aroma’s, smaakversterkers. Niet per se om de smaak te verbeteren, maar om de prijs te drukken; palmolie is goedkoper dan pinda’s, en dus bestaat reguliere pindakaas voor een groot deel uit palmolie.
Ik wil graag weten wat ik eet – zonder dat ik daarvoor een heel onderzoek hoef te doen. De oplossing: voedsel eten dat is geteeld/gekweekt/gemaakt door mensen die (letterlijk, misschien) dicht bij me staan. Die ik durf te vertrouwen. En vertrouwen begint met kennis, kennismaken en rondsnuffelen in de keuken.
Wild Vleesch
In deze aflevering van Lekker Lokaal Podcast reis ik daarom af naar de keuken van Wild Vleesch in Rotterdam, waar ik kennis maak met Paul van den Hooven.
Wat ga je leren van dit gesprek?
- hoe Paul, met nul kennis en 500 euro startkapitaal, zijn bedrijf startte – vanuit zijn eigen keuken,
- de zoektocht van de juiste productieruimte – en hoe dat (de ontwikkeling van) je bedrijf beïnvloed,
- welke twee beroepsgroepen Paul beïnvloeden – en waarom hij daarvoor graag over de grens kijkt
- waarom Paul dierenwelzijn zo belangrijk vindt, én waarom hij zijn (volwassen!) beesten bij kleine fokkers koopt
- waarom Paul graag MKB’er blijft
- Paul’s gouden tip voor makers die een voedsel-onderneming willen starten
Shownotes
- bekijk De worst-smaker van Rotterdam van Infilmer (hierboven)
- lees meer over River Cottage en Hugh Fearnley-Whittingstall, de inspiratiebron voor Paul
- check Groene Weg Slagerij Theo Pronk, de vakman bij wie Paul in de leer is gegaan
- Paul in levende lijve meemaken? Lees meer je over de Kop tot Staart-dag die hij eens per jaar organiseert.
- bekijk dit filmpje van OPEN Rotterdam, over de Croquétjes van Wild Vleesch
- lees hier de review van NRC over diezelfde Croquétjes, met de geweldige quote:
“Pulled pork is een traditioneel barbecuegerecht, maar het vlees dat je nu ook al in de supermarkten vindt, heeft nooit een barbecue gezien. In de barbecuegemeenschap wordt ontzettend gegriept over deze misstand, maar niemand die op het idee is gekomen om er dan zelf wat aan te dóen. Bij deze dus. Ik heb een commercieel verhandelbare kroket met een échte Texaanse barbecuevulling gemaakt. Ja joh, rot op, dit is Rotterdam, zo doe je dat toch?” - lees hier meer over Pepijn Schmeink, van Dertien, een chef door wie Paul zich laten inspireren
- en check hier de Facebook Pagina van Wild Vleesch
waar kun je WildVleesch-producten proeven/kopen:
- proef elke eerste én elke derde zaterdag van de maand Wild Vleesch op Rotterdamse Oogst-markt
- bestel Pauls producten in de Wild Vleesch webshop, check oa de befaamde Pulled Pork Croquétjes en de Appleknockers Flophouse, mijn favoriet met tijm, rozemarijn en salie
Meer podcasts over R’damse voedselondernemers?
- Lekker Lokaal: Met fermenteren weer vertrouwen leren (podcast Ferme Kolen)
- Lekker Lokaal: Groeien en Gedoseerd Bloeien (podcast met Rotterdamse Munt)
- Lekker Lokaal: Roken, siroperen & infuseren (podcast met Manenwolf’s rokerij en foodlab)
- volg Soephoofd op:
Luister de Lekker Lokaal Podcast
Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:
- luister Lekker Lokaal Podcast op iTunes
- download Stitcher en voeg Lekker Lokaal Podcast toe aan je favorieten, dan krijg je elke aflevering automatisch binnen.
- Luister direct op soundcloud, of Klik hieronder op afspelen. Of download ‘m voor onderweg, in bad of voor het slapengaan:
Pingback: Wild Vleesch: Bevlogen ambachtelijke-worstmaker - BOERENMARKTPLEIN
Pingback: Foodie Tips voor en door Rotterdamse foodies