Gedachten, Podcast
comments 2

LLP03: Met fermenteren weer vertrouwen leren (podcast Ferme Kolen)

POdcast over de korte keten in Rotterdam, met fermentatie food label Ferme Kolen in Flowers & Sours, Coolhaven, Rotterdam

Lekker Lokaal? Dat is fatsoenlijk geproduceerd voedsel dat je uit je eigen omgeving haalt. Korte keten dus. Maar ja… dat is niet altijd zo makkelijk als het lijkt: want hoe wordt ons voedsel eigenlijk geproduceerd? En door wie? Om je daarbij te helpen ga ik op bezoek bij onafhankelijke food labels in Rotterdam en omstreken.

Voor deze serie podcasts interview ik lokale makers met goede verhalen. Rotterdamse voedselondernemers die bij Rechtstreex zijn aangesloten, en wiens producten we dan ook verkopen in onze Pop-Up Groentenwinkel bij Stroop Rotterdam in Spangen. We praten over de uitdagingen van lokaal produceren, onafhankelijk ondernemen, de korte keten en meer.

“Ik wil geen zuurkoolfabriek worden; ik wil mensen helpen een goed onderbouwde afweging te maken. Vind je het erg als er mensenhaar in je brood zit, of maakt dat je niet zoveel uit? Als je weet wat je eet, en waarom, kun je een bewuste keuze maken.”

– Sanne Zwart, Ferme Kolen

Korte keten: in gesprek met Sanne Zwart, Ferme Kolen
Radio-Interview met Sanne Zwart, eigenaar van Ferme Kolen, Keukenboeren en Tempeh Garage, over het nut van fermenteren en het belang van vertrouwen op je zintuigen.

Met de Lekker Lokaal Podcast gaan we direct naar de bron: de voedsel-ondernemer zelf. Want dat is het grote voordeel van de korte voedselketen: dat je de maker/boer/teler of raper gewoon kunt bellen. En in het geval van Sanne kun je gewoon bij haar langsgaan!

lekker-lokaal-podcast-ferme-kolen-sanne-zwart-product-soephoofd

Sanne Zwart is namelijk mede-initiatiefnemer van Flowers & Sours, het foodlab en proeflokaal aan Coolhaven, Rotterdam. Ook is zij de eigenaar van Ferme Kolen (een fermentatie-label waaronder zij gefermenteerde producten verkoopt) en Keukenboeren (waaronder Sanne, soms in samenwerking met anderen, fermentatie-workshops aanbiedt)

Korte Keten Rotterdam. Gesprek met Ferme Kolen over wantrouwen in Big Food vs vertrouwen op je eigen zintuigen, fermenteren & de uitdagingen van voedselondernemerschap.

(beeld: De Buik Van Rotterdam, door door Cathy van den Berg)

(beeld: Foodlab en Proeflokaal Flowers & Sours, door De Buik Van Rotterdam / Cathy van den Berg)

Sanne ontwikkelt en verkoopt gefermenteerde producten (vrijwel altijd op basis van seizoensgroenten en -fruit uit de regio), maar, en dat is bijzonder: ze leert mensen ook graag hoe dat fermenteren in zijn werk gaat en hoe ze zélf thuis kunnen fermenteren. Zij is een perfect voorbeeld van een voedselmaker die supertransparant werkt: what you see is what you get. Of, om het bij voedsel te houden: What you make is what you eat.

Vertrouwen wie je voedt

Sanne-Zwart-Keukenboeren-Lekker-Lokaal-Podcast

Sanne Zwart tijdens een workshop Fermenteren

Sanne leert je weer vertrouwen op je zintuigen. Door te laten zien hoe zij haar producten maakt en door uit te leggen hoe fermentatie werkt. Dat maakt eten een stuk toegankelijker; je leert immers waar het vandaan komt, hoe het zich ontwikkelt, en wat jij daar nu precies aan hebt.

Lekker-Lokaal-Podcast-Rechtstreex-Sanne-Zwart-Ferme-Kolen-fermenteren

En dat is fijn. Daarmee wordt voedsel weer iets begrijpelijks, in plaats van een lange lijst onleesbare namen achterop een etiket. Dankzij makers als Sanne, Sasker (luister een podcast met Manewolf’s hier) en Ingrid (luister de podcast met Rotterdamse Munt hier) kunnen we voedsel eten dat is geteeld/gekweekt/gemaakt door mensen die (letterlijk, misschien) dicht bij ons staan. Die je durft te vertrouwen. En vertrouwen begint met kennis, kennismaken en rondsnuffelen in de keuken.

De kracht van fermentatie: Ferme Kolen

““Als je leert hoe dingen groeien en hoe daar voedsel van wordt gemaakt, ontstaat voor dat wat er leeft. Hoop ik.”
– Sanne Zwart, Ferme Kolen

In deze aflevering van Lekker Lokaal Podcast reis ik af naar de keukentafel van Ferme Kolen in Rotterdam. We hebben het onder andere over buiten de gebaande paden eten, borrelende fermentatiegrotten en kruisbestuivende proeflokalen. Maar eerst: de basis…

Wat is fermenteren eigenlijk?

lekker-lokaal-podcast-ferme-kolen-sanne-zwart-proefjes-soephoofd

Fermenteren is een oude, ambachtelijke conserveringstechniek. Met hulp van gisten en bacteriën -met name de melkzuurbacterie- verzuurt Sanne bekende en minder bekende groenten als kool, wortels, pastinaak, uitjes en pompoen. Fermentatie zorgt voor een langere houdbaarheid én een verrassende, frisse en volle smaak. Daarnaast zijn gefermenteerde groenten rijk aan vitamines en gezonde, probiotische bacteriën.

Sannes producten zijn ongepasteuriseerd en daarom: levend. 

Wat ga je leren van dit gesprek?

  • waarom Sanne Zwart begonnen is met haar onafhankelijke food label
  • wat de drijvende kracht achter haar gefermenteerde producten is
  • waarom je de verborgen kosten van (ongezond) voedsel mee zou moeten wegen in de prijs van dat wat je koopt, als consument
  • wat probiotisch eigenlijk inhoudt en waarom dat interessant voor je kan zijn én
  • waar je op moet letten als je pro-biotische producten, zoals zuurkool, koopt
  • hoe een kleinschalig product helpt bij story telling
  • Sanne’s gouden tip voor makers die een voedsel-onderneming willen starten

Ook vertelt Sanne over haar fermentatie-grot (ja, die heeft ze echt!) en hoe je als consument bewuster in kunt kopen.

Shownotes

  • Een van Sanne’s favoriete lokale makers:
    Herma, van Mosterd & Meer

Meer podcasts over Rotterdamse voedselondernemers?

  • subscribe op iTunes
  • installeer Stitcher op je tablet, smartphone of desktop en voeg Lekker Lokaal Podcast toe aan je favorieten, dan krijg je elke aflevering automatisch binnen.
  • volg Soephoofd op:

Luister de Lekker Lokaal Podcast

Korte Keten Rotterdam. Gesprek met Ferme Kolen over wantrouwen in Big Food vs vertrouwen op je eigen zintuigen, fermenteren & de uitdagingen van voedselondernemerschap.

Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:

  1. luister Lekker Lokaal Podcast op iTunes
  2. Klik hieronder op afspelen, of luister via Soundcloud. Of download ‘m voor onderweg, in bad of voor het slapengaan:

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Podcast

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

2 comments

  1. Pingback: Korte Keten Voedselondernemer WildVleesch (podcast Lekker Lokaal)

  2. Pingback: FoodieTips #51: Van superlokale kerstmarkt tot dit -Kraut... en hysterische kerstsoep! -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *