Gedachten
comments 7

Zo verzorg je een uit het nest gevallen vogeltje. 6 tips.

koolmeeskuiken verzorgen

“Je was een lief kuikentje, al had je dan een scheef pootje.”

Hoe verzorg je in vredesnaam een uit het nest gevallen/geduwd koolmeeskuiken? Lena en Neele deden hun uiterste best, maar Donsjerella(ook wel Kleine Piep genoemd) is toch dood. Daarom in deze column 6 tips voor de verzorging van uit het nest gevallen kuikens.

Vroeger was het mijn droom:

… een tam vogeltje, dat de hele dag bij mij zou blijven. Als ik op school zat, zou hij een wormpje vangen en trouw wachten tot het weer drie uur was, zodat we naar huis konden huppelen. Of nou ja: ik zou huppelen, hij zou dan vliegen, natuurlijk.

Die droom kwam nog bijna uit, ook.

Ik heb namelijk één keer een klein kauwtje gevonden – een jaar of negen was ik.
Opgetogen liep ik, het kuikentje dicht tegen me aan, naar mijn ouders.

“Die gaat dood,” zei mijn vader beslist,

één blik op mijn gevederde droom werpend vanachter zijn krant.
Maar vooruit: kleine Kauw mocht toch mee naar binen, waar we hem in een doos stopten met een oude handdoek, en ‘m brood probeerden te voeren.

Wisten wij veel, over wormen in stukken snijden, elk half uur voeden of zelfs maar de dierenambulance.

De volgende dag was kleine Kauw inderdaad dood.

Tranen met tuiten en een ingetogen begrafenis volgden.
De weken ernaar speurde ik het gras onder elke boom die ik passeerde af, maar ik vond geen tweede kuiken. Tot mijn grote verdriet, want met wie moest ik dan nu naar huis huppelen?

Zoals zo vaak herhaalt de geschiedenis zich.

Het vriendinnetje van Lena vond een koolmeeskuiken in haar tuin.
Times have changed, dus die meiden googleden gewoon zelf hoe ze een koolmeesbaby groot konden brengen. Ze hebben wormen en larven gevangen, en bij elke kik gevoerd.

Toch heeft dat niet geholpen: ook Donsjerella is dood.

6 tips bij de verzorging van uit het nest gevallen vogeltje

IMG_7593.JPG

Voor Donsjerella is het te laat, daarom  iedereen die een kuiken vind:

  1. Houdt de jonge vogel warm, en in een rustige, donkere plaats.
  2. Laat de jonge vogel zoveel mogelijk met rust.
    Kijk dus niet steeds onder de doek hoe het met hem gaat. Stress is dodelijk!
  3. Geef de jonge vogel geen water of voedsel.
    Dit komt vaak in de luchtpijp terecht, waardoor het kuiken sterft.
  4. Zet jonge donzige eendjes niet in een bak met water.
    Ze zijn nog niet waterdicht en zullen snel doorweekt raken, afkoelen en dood gaan.
  5. Breng de jonge vogels zo snel als mogelijk is naar een vogel-opvang.
    Hoe langer je wacht, des te minder kans is dat ze het overleven. Het is bovendien verboden om wilde vogels in bezit te hebben; vogels zijn beschermd door de Natuurbeschermingswet.
  6. Zoek je een vogelopvang bij jou in de buurt?
    Hier vind je een lijst met alle dierenhulpdiensten, die je zeker verder kunnen helpen.

Deze tips komen uit dit artikel van Vogelopvang Delft, dat absoluut het lezen waard is voor iedereen die een kuiken gevonden heeft. Want wist je dat het gros van die kuikens daadwerkelijk op de grond hoort te zitten?

Vogel-uitvlieger gevonden? Maak een kunstnest.

(foto-credits: DIerenopvangcentrum Enschede)

(foto-credits: DIerenopvangcentrum Enschede)

Wat blijkt: de meeste kuikens die nu zo zielig op de grond zitten, hóren daar te zitten. Dat zijn namelijk uitvliegers, die leren vliegen – en die gewoon door de ouders gevoed worden.

Zelf een nestjong grootbrengen is moeilijk, dus je kunt zo’n uitvlieger het best laten zitten. Is het heel erg slecht weer, of wordt het kuikentje bedreigd door katten? Maak dan een kunstnest dat je zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke nest plaatst.

Zo maak je een kunstnest, volgens Vogelopvang Delft:

Maak een kunstnest door een boterkuipje o.i.d. te nemen. Maak enkele gaten in de bodem om regenwater af te kunnen voeren. Maak een nestholte van twijgjes met blaadjes of hooi en plaats dit zo dicht mogelijk bij het originele nest.
Plaats tenslotte het nestjong erin en laat het verder met rust. De ouders komen meestal al snel terug en voeren het jong net als in het oorspronkelijke nest. Een jonge vogel die onbevederd is, moet namelijk om de 15 à 20 minuten gevoerd worden, van zonsopgang tot zonsondergang.

Heel veel succes met alle nestjongen, uitvliegers en (uils)kuikens!

 

*) de twee foto’s van Lena en Neele met Donsjerella zijn gemaakt door Gerda, de moeder van Neele. Ik zat op Tweede Pinksterdag namelijk te werken, dus heb dit drama ontaard als ik ben vanaf de zijlijn (lees: per app) gevolgd… Dank Gerda!

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

7 comments

  1. Handig om te weten!! Nou hebben we twee katten thuis, dus zou het bij ons moeilijk gaan… maar als het ooit zou gebeuren dat ik een vogeltje zou vinden, zou ik alles eraan doen om het beestje te redden :)

    • Toch fijn om wat parate kennis achter de hand te hebben, toch Laura? Maar goed: terugzetten in nest of vogelopvang bellen is nog het allerbeste idee!

  2. Voor Rotterdam: vogelklas Karel Schot bellen. Geeft je dezelfde raad: laten zitten, mama en papavogel zijn in de buurt

    • DAt was ook het eerste idee, maar na een ochtend lang katten wegjagen hebben ze Iep toch maar naar binnengehaald, Theresa. Ach.. Dank in ieder geval voor de tip. Karel it is, next time!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *