Gedachten, Recepten
comments 3

Zo maak je zelf: Frieten uit de oven

maak zelf ovenfriet

Ovenfriet – ik sprong een gat in de lucht toen ik ze in het vriesvak ontdekte, tig jaar geleden. Wij hebben (veiligheidshalve, want ik ben dól op alles wat druipt van het vet) geen frituurpan in huis, en dus leek ovenfriet het ei van Columbus.

Tot ik ze proefde, die ovenfrieten.
Getverdemme. Nee wacht, laat me dat anders formuleren: gétverdemme!

Slap, bleek en vreemd genoeg met de vage smaak van Hansaplast – die smaaksensatie zal  ik niet snel vergeten. Helaas.

Ovenfriet dat is het niet – in ieder geval niet uit de supermarkt.

Want naast niet lekker, is die ook nog eens niet gezond.
Ovenfriet zit bomvol toevoegingen die je, als je het zo op een bordje geserveerd kreeg, never nooit niet in je mond zou stoppen. Leest u even mee op de verpakking?

In een zak Aviko Supercrunch ovenfriet zit, naast gewoon aard­ap­pe­len, ook zon­ne­bloem­olie. Nou klinkt dat nog logisch, want het moet natuurlijk wel érgens in voorgebakken zijn. Minder logisch klinken de daaropvolgende ingrediënten:

  • ge­mo­di­fi­ceerd aard­ap­pel­zet­meel,
  • rijs­te­bloem,
  • dex­tri­ne,
  • rijs­mid­del (E450, E500),
  • mal­todex­tri­ne,
  • ver­dik­kings­mid­del (E415)

Ja, zo’n aardappelstaafje verandert niet vanzelf in een krokant frietje, blijkbaar.

Nooit meer kopen dus, die bewerkte rotzooi… Maar ja, wat moet je dán, als doorgewinterde frietfan? Gewoon: zelf bakken, die ovenfriet!

Hoe maak je zelf ovenfriet?

image

Gelukkig is zelf ovenfriet maken heel makkelijk. Kwestie van aardappels snijden (je hoeft ze niet eens te schillen!), kruiden en in de oven schuiven.
Het enige wat je nodig hebt, is geduld. Zo’n drie kwartier, want zo lang doet de oven erover. Intussen kun jij iets anders gaan doen: de rest van de maaltijd maken, alvast koken voor morgen, je kinderen knuffelen, je mail wegwerken of een aflevering van de Gilmore Girls kijken bijvoorbeeld.

Recept: ovenfriet

[yumprint-recipe id=’5′]

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

3 comments

  1. Hoi Diana, ik (wij moet ik eigenlijk zeggen) ben het helemaal met jou eens! Zelfgemaakte frieten uit de oven zijn i.d.d. 1000 maal lekkerder dan die… tja, hoe noem je ze eigenlijk “gétverdemmepiepers”! Wij maken ze ook regelmatig, alleen gooien wij gemakshalve zelfgekruiden olijfolie in een mengkom, daarin de aardappelpartjes, dan lekker mengen en dan pas op de bakplaat. Heerlijk!!!
    Groetjes Marloes

    • Da’s natuurlijk ook een idee, Marloes… En een goede manier om je handen schoon te houden :-) Ik houd wel van dat ambachtelijke gevoel van met je vingers aardappeltjes omscheppen, maar ik begrijp je helemaal!

  2. Pingback: Lekker lokaal weekmenu #2 -

Laat een reactie achter bij By Marloes Thuis Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *