Gedachten, Recepten
comments 2

Zo maak je zelf: Chili con Carne kruidenmix

wpid-chili-con-carne-kruidenmix-zelf-maken.jpeg

In de winter, als het moeilijker is om aan verse kruiden te komen, is het fijn om met gedroogde kruiden te werken. Of, nog handiger: met kruidenmixen. Deze kun je kant en klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf maken.

Dat is stúkken goedkoper en, belangrijker: je kunt zelf bepalen wat er allemaal ingaat. Bye bye zout en suiker, hello lievelingskruiden!

Zo maak je zelf Chili con carne kruidenmix

Het afwegen is altijd een crime, daarom maak ik in één keer een grote pot. Handig! Natuurlijk kun je varieren in smaak, en kruiden toevoegen en weglaten. Smoked paprika (ofwel: gerookte paprika, ofwel: pimentón) is essentieel, dus die zou ik zeker erin laten.

Ingrediënten Chili con Carne kruidenmix

  • 1 volle eetlepel chili (houd je niet van pittig? Doe dan dan een halve eetlepel)
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel koriander
  • 1 afgestreken eetlepel knoflookpoeder
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • ½ eetlepel komijnpoeder
  • 2 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels cacaopoeder
  • snufje zout

Bereidingswijze Chili con Carne kruidenmix

Meng alles door elkaar en bewaar de chili con carne-kruidenmix in een afgesloten bakje. Gebruik voor een recept voor 2 personen circa 2 theelepels chili con carne-kruiden.

Zo maak je Chili con Carne

wpid-chili-con-carne-kruidenmix-zelf-maken.jpeg

Ik maak eigenlijk vaker Chili sin Carne, zonder vlees dus. Door het gerookte paprika-poeder krijgt de bonenschotel toch een volle, diepe smaak.

Maar of je nu met of zonder vlees kookt, en de bonen wel of niet zelf weekt, de bereidingswijze is hetzelfde – een een eitje:

  • Zet een uitje en zoveel tenen knoflook als je lekker vindt aan in olijfolie
  • gooi daar, als de uien glazig zijn, de chili con carne kruidenmix bij, en laat even meebakken tot de geuren vrijkomen.
  • Doe er dan de tomatenpuree bij, en laat die even meebakken. Let op, dit is belangrijk om de puree te ontzuren.
  • Voeg vervolgens de tomaten en de bonen toe, en laat pruttelen tot de tomaten zacht zijn en de bonen gekookt. Werk je met bonen uit blik of pot? Dan hoef je alleen maar door te warmen.

Lekker met taco-chips en guacomole! Die je trouwens ook van broccoli kunt maken, voor extra veel groenten. 
>> bekijk het recept voor Broccomole

Tip voor drukke ouders:

Chili con Carne smaakt de volgende dag lekkerder, omdat de smaken zich dan goed hebben kunnen ontwikkelen. Kook dus zeker een dubbele portie en vries een maaltijd in voor op een drukker moment!

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

2 comments

  1. Pingback: Lekker Lokaal weekmenu 38: Pré-herfstige Pompoenpasta, Chili Sin Carne met Broccomole en... Spitskoolsoep -

  2. Pingback: Foodie Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *