Kliekjes-recepten, Recepten
Reageer

Zo maak je pesto van restjes sla (restjesrecept Slazak-pesto)

sla-spread-ggggroente-recept-kliekjes-vierkant

Als we onze kliekjes opeten in plaats van weggooien, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Daarmee bespaar je een heleboel co2-uitstoot, tijd én geld – en het is nog lekker ook! Probeer deze SlazakPesto eens. 

Omgerekend gooien jij en ik elk jaar zo’n 40 kilo voedsel in de vuilnisbak – dat komt neer op zo’n 145 euro! Zonde, van die kliekjes kun je de héérlijkste recepten maken. Maak bijvoorbeeld eens pesto van sla – je restjes sla, wel te verstaan!

Kliekjes opeten in plaats van weggooien

Om jezelf (en het milieu) een lol te doen, hoef je heus niet tegen heug en meug alle schaaltjes en zakjes die nog in je koelkast rondhangen leeg te lepelen. Sterker nog: een kliekje is de snelste weg naar een verrassende nieuwe maaltijd. Met dit recept voor Slazak Pesto bijvoorbeeld tover jij  alle restjes sla in je koelkast om in een lekkere pesto. Beetje pasta erbij, plus wat cherrytomaatjes, en je hebt een maaltijd!

Zo maak je pesto van sla (restjesrecept!)

kliekjescollectief

Slazak – dat is geen extra-bijzondere sla-soort à la roodlof of radicchio, maar juist een doodordinaire soort sla: het zakje voorgewassen sla. Het gemak van zo’n plastic zak is zo aantrekkelijk, dat de doorsnee supermarkt zeker vijf varianten verkoopt.

Helaas wordt de helft van de zakjes voorgewassen sla doodleuk weer weggegooid. Gesneden sla bederft namelijk erg snel – zelfs als het in zo’n speciaal ademend plastic zakje zit. Dit recept komt dus als geroepen!

Ingrediënten Pesto van sla

  • 150 gram salade uit zo’n knisperzakje. Let op: de sla mag bruin zijn aan de randjes. Dit gebeurt al snel, net zoals een gesneden appel bruin wordt. Dat kun je prima eten!
  • 1 flinke teen knoflook
  • 60 ml zonnebloemolie (goede olijfolie mag natuurlijk ook!)
  • 20 ml citroensap
  • zout & peper naar smaak
  • Eventueel extra: een eetlepel geraspte kaas of fijngehakte noten of pitten.

Bereidingswijze Pesto van Sla

  • Heb je een staafmixer of keukenmachine? Gooi dan gewoon alle vaste ingrediënten bij elkaar en pureer. Voeg vervolgens olie en citroensap toe, roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Klaar!
  • Geen staafmixer? Snijd dan alle ingrediënten zo fijn mogelijk, rasp de kaas en hak de noten klein. Roer door elkaar. Voeg vervolgens olie en citroensap toe, roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Klaar!
  • Stop in een pot tot je gaat eten, of in een bakje als je het in wil vriezen. Blijft nog 4 dagen goed in de koelkast, of twee maanden in de vriezer.

Deze SlazakPesto doet het goed op left over spaghetti met een paar kleingesneden tomaten, op een tosti kaas, of een gepofte aardappel.

Doe mee met het KliekjesCollectief

KliekjesCollectief-Soephoofd

Wil jij duurzamer leven? Begin met het opeten van je restjes en kliekjes! Want die 700 miljoen kilo voedsel die we met zijn allen verspillen, is wél geproduceerd, verwerkt, verpakt en vervoerd. Daar zijn water, land, energie en grondstoffen voor gebruikt. Om dat dan gewoon weg te gooien – dat klinkt toch gek? Daarnaast: 1 op de 9 mensen wereldwijd leidt honger – terwijl wij voedsel dus hop, in de vuilnisbak gooien…  Gewoon opeten dus, die restjes en kliekjes.

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Ook duurzamer eten? Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes.
>> meld je hier aan voor deze besloten Facebook-groep

Nóg sneller kliekjes en restjes opmaken?soepstarter-webshop

Heb je geen tijd en energie meer over om te koken? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder én duurzamer.
>> lees meer / bestel SoepStarter

SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €4,95. Met één potje maak je vier keer een liter soep van willekeurig welke groenten. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!

Comments

comments

In categorie: Kliekjes-recepten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *