Kliekjes-recepten, Recepten
Reageer

Zo maak je Mac&Cheese-balls (kliekjesrecept voor macaroni/rijst/quinoa)

kliekjescollectief-mac-cheese-balls-vegan-no-waste-soephoofd

Jij en ik gooien elk jaar ruim 40 kilo aan perfect eetbaar voedsel weg. Zonde – van de verspilde grondstoffen, maar óók voor je portemonnee. Want omgerekend gooi je zo’n € 145,- in de vuilnisbak. Zonde, want van die kliekjes kun je de héérlijkste recepten maken. In het KliekjesCollectief gaan we daarom op zoek naar de lekkerste kliekjesrecepten. Deze Mac&Cheese balls, die je maakt van een restje macaroni of een kliekje pasta, zijn daar een goed voorbeeld van!

En als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, kun je voortaan al je granenrestjes omzetten in van die kekke semi-culinaire (borrel)hapjes.

Als je je kliekjes opeet in plaats van weggooit, hou je een fijn bedrag over. En als we dat met zijn allen doen, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Daarnaast, even serieus: goed voedsel weggooien terwijl 1 op de 9 mensen wereldwijd honger leidt – da’s best een beetje dom, toch? Gewoon opeten dus, die restjes en kliekjes.

Kliekjesrecept Mac&Cheese Balls

Met dit kliekjesrecept tover je dat onappetijtelijke restje macaroni (of quinoa, parelgort of couscous) met een roux om in onweerstaanbare balletjes! Lekker bij de borrel, bij een salade of als leftover lunch.

Ingrediënten Mac&Cheese Balls

 • 500 gram macaroni – Heb je meer over? Vermenigvuldig dan simpel het recept.
 • 600 ml (vegan) melk, koud
 • 100 gr bloem – mag ook speltmeel, maïsmeel of andere meel zijn
 • 100 gram roomboter (of kokosolie)
 • 100 gram geraspte kaas (of edelgistvlokken)
  Voor het paneren:
 • bloem
 • water
 • paneermeel

Bereidingswijze Mac&Cheese Balls

 • Giet overtollige saus af; als het te nat is, kun je er geen balletjes van rollen.
 • Maak eerst de roux:
  – Smelt de boter of kokosolie (let op: niet bruin laten worden!) in een steelpan op halfhoog vuur, voeg de bloem toe en roer tot er een gladde deegmassa, zonder klontjes, ontstaat. Zet het vuur lager.
  – Doe beetje bij beetje de koude (vegan) melk erbij, voeg als alle melk is toegevoegd, de geraspte kaas (of edelvlokken) toe en blijf roeren tot het er een stevige saus ontstaat. Klaar is je roux!
 • Meng de roux lauw-warm door het kliekje macaroni, draai het vuur uit, en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
 • Vorm er balletjes van en paneer ze:
  – Vul twee kommetjes: één met bloem, water, zout en peper en meng goed door elkaar. Vul het tweede kommetje met paneermeel.
  – Haal de balletjes, één voor één, eerst door het bloempapje, dan door de paneermeel.
  – Herhaal eventueel, dan krijg je een extra lekkere korst.
 • Leg de balletjes in een schaal en zet afgedekt in de koelkast om op te stijven. Minstens een kwartier, maar liefst langer.
 • Bak de Mac&Cheese Balls in zonnebloemolie tot ze mooi bruin zijn. Eet smakelijk!

Extra tip: draai ze nu en gooi ze in de vriezer. Heb je altijd een home made no waste snack in huis. Lekker (duurzaam) bezig!

Meedoen met het KliekjesCollectief?

KliekjesCollectief-Soephoofd

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Ook duurzamer eten? Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes.
>> meld je hier aan voor deze besloten Facebook-groep

Nóg sneller kliekjes en restjes opmaken?

soepstarter-webshop

Heb je geen tijd en energie meer over om te koken? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder én duurzamer.
>> lees meer / bestel SoepStarter

SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €4,95. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!

Comments

comments

In categorie: Kliekjes-recepten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *