Winterse Wilde Paddestoelensoep

IMG_5551-0.JPG

Voor het écht lente wordt, maak ik nog even snel een winterse champignonsoep. Of nou ja, ik maak Winterse Wilde Paddestoelensoep*. Heel lekker en vooral (dat had ik nooit gedacht), heel makkelijk om zelf te maken. Lees maar zelf!

Champignonsoep… da’s hetzelfde als eierkoeken**: je kunt ze zelf maken, alleen kom je nooit op dat idee. Ik in ieder geval niet. En dat terwijl ik eierkoeken uit de winkel bijna altijd vies vind, vanwege die penetrante ammoniaksmaak.
Hetzelfde, maar dan anders, geldt voor champignonsoep uit blik, pak of zak: zo’n dikke, wittige derrie met stukjes – dat spreekt me totaal niet aan.

En dat terwijl zelf champignonsoep maken zo makkelijk is! En als je de ordinaire champignons nu vervangt door wilde paddestoelen, lijkt het ineens net of je echt kunt koken. Altijd een pré, toch?

Ingrediënten Winterse Wilde Paddestoelensoep

IMG_5549.JPG

  • olijfolie
  • 600 g gemengde wilde paddestoelen (kies de paddestoelen die je lekker vindt: wild, tam, groot of klein – ze zijn allemaal even lekker in deze soep! Zelfs als je ‘m met alleen (kastanje)champignons maakt), schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 1 rode ui, gepeld en fijngehakt
  • een flinke klont boter (dat maakt altijd alles lekkerder, heb ik ooit van Sylvia Witteman geleerd :-))
  • handvol verse tijm, alleen de blaadjes
  • zeezout en zwarte peper
  • 1 liter bouillon (de groentenbouillon Zonnatura bijvoorbeeld)
  • 2 eetlepels mascarpone (ik gooide er, bij gebrek aan goed-op-mijn-boodschappenlijstje-kijken ricotta door. Ook lekker :-))
  • handvol verse bladpeterselie, alleen de blaadjes, grof gehakt
  • 350 gram groene flageolets (mag eventueel vervangen door witte bonen, maar o, wat zijn groene flageolets toch lekker!)

Tip: houd wat mascarpone, peterselie en mooie stukken paddestoel apart om de soep te garneren.

Bereidingswijze Winterse Wilde Paddestoelensoep

  • Verhit een paar flinke scheuten olijfolie in je soeppan en roerbak de paddestoelen, een minuut, op hoog vuur (ach ja, roerbakken – als je op inductie kookt, zoals ik, is gewoon bakken op hoog vuur, ietsje langer, ook prima hoor)
    Heb je ook grote stukken paddestoel, van een bad ass oesterzwam bijvoorbeeld, houd die dan nog even apart.
  • Doe er de knoflook, ui, boter en tijm bij, plus wat zout en peper.
  • Blijf lekker bakken; na ongeveer een minuut begint er vocht uit de paddestoelen te lopen. Op dat moment mogen ook de grotere stukken in de pan.
  • Laat het paddestoelen/knoflook/ui/boter/tijmmengsel op wat lager vuur nog ongeveer 20 minuten bakken, tot het meeste vocht verdampt is.
  • Schep de flageolets door het mengsel, roer goed door.
  • Breng het mengsel op smaak met zout en peper, en giet er de bouillon bij.
    (Let op: deze soep wordt snel te zout, dus je kunt de bouillon ook met een blokje minder maken. Voor de nitwits: 1 blokje, in plaats van twee, in je liter water :-)) (Vind je het dan toch niet zout genoeg – no worries: dan gooi je dat laatste bouillonblokje er alsnog bij. Soep is zó makkelijk!)
  • Kook de soep 20 minuten op laag vuur, zodat alle smaken goed kunnen mengen.
  • Schenk de helft van de soep in een andere pan, pureer de rest, en gooi de ongepureerde helft er weer bij. 
  • Roer er de mascarpone en peterselie bij.
  • Klaar!

Lekker en leuk: bak wat extra paddestoelen (het liefst een beetje gekke), schep een lepel mascarpone op de soep en schep daar de gebakken paddestoelen overheen. Nog een blaadje peterselie erbij en het lijkt potdorie wel of je in een restaurant zit te eten.

Eet smakelijk!

 

*)

Bij paddestoelen horen kabouters!

**) Eierkoeken – heb jij daar nou ook sinds het begin van dit blog al zin in? En ben jij ook zo benieuwd waarom ze zo naar ammoniak stinken en smaken? Janneke Vreugdenhil legt het uit – en geeft het onfeilbare eierkoekenrecept!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *