Weggooigroentesoep

simpele soep maken spitskool

Weggooigroentesoep maak je van groente die in je koelkast ligt te verpieteren en die je anders weg zou gooien. In dit artikel lees je hoe je simpel en snel een basis weggooigroentesoep maakt – en hoe je daarop kunt variëren met 5 gouden kruidencombi’s. Zo zet je binnen 20 minuten een smakelijke groentesoep op tafel – ook als je niet per se een keukenprins(es) bent. Met gratis soepposter!

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 11,9 kilo groente en fruit per jaar weggooit? Dat kost 38 euro per persoon, per jaar. En dan is er nog de verborgen impact: die 11,9 kilo verspilde groente en fruit staat gelijk aan bijna 10.000 liter water dat je weg laat lopen, en 15,5 liter benzine. 

Maar nu het goede nieuws: door elke week #weggooigroentesoep of dito smoothies van restjes uit eigen koelkast te maken, redden we met zijn allen grofweg 204.000.000 kilo voedsel van verspilling. De moeite waard!

Zo maak je #weggooigroentesoep

maak weggooigroentesoep van groenten die je anders weg zou gooien. Tegen voedselverspilling, voor gezonder eten!

Met deze methode voor #weggooigroentesoep*, maak je, binnen 20 minuten een gezonde en lekkere groentesoep van willekeurig welke restjes groente je in de koelkast hebt liggen:

 1. Snipper een flinke ui en fruit, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg dan eventueel knoflook en kruiden (zie overzicht hierboven) toe en laat nog 5 minuten bakken, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
 2. Hak je #weggooigroente in kleine stukjes en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd 1 liter bouillon.
 3. Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende soepje.
 4. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 rustig pruttelen.
 5. Pureer (als je dat lekker vindt) en serveer!

>> download de GRATIS mini-poster #Weggooigroentesoep met daarop de supersimpele methode om snel soep te maken – en dus makkelijker meer groente te eten. Mooi voor aan de muur!

Weggooigroentesoep met 5 kruidencombi’s 

Makkelijk toch? Dan gaan we nu een stapje verder…. Hieronder vind je per wereldkeuken de groenten, kruiden en specerijen die je fool proof aan je weggooigroentesoep toe kunt voegen. Die kruiden geven je soep een lekkere smaak zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Handig!

 1. Arabische Groentesoep
  Snipper een ui en drie tenen knoflook. Combineer die met twee kleingesneden wortels en twee dito stengels bleekselderij. Voeg een snuf kaneel en komijn toe, en wat rasp van een citroen.
 2. Indiase Groentesoep
  Snipper een ui en pers drie tenen knoflook. Voeg geraspte gember, flinke snuffen kerrie, koriander en kurkuma toe.  Maak af met een royale draai chilipeper.
 3. Franse Groentesoep
  Snipper een ui en pers drie tenen knoflook. Combineer die met twee kleingesneden wortels en twee dito stengels bleekselderij. Voeg een snuf rozemarijn en tijm toe.
 4. Italiaanse Groentesoep
  Snipper een ui en pers drie tenen knoflook. Combineer die met twee kleingesneden wortels, twee dito stengels bleekselderij en 3 in kwarten gesneden tomaten. Voeg een snuf basilicum, oregano, majoraan en bonenkruid toe. Gewoon een Italiaanse kruidenmix mag natuurlijk ook :-)
 5. Spaanse Groentesoep
  Snipper een ui en pers drie tenen knoflook. Combineer die met drie in kwarten gesneden tomaten. Voeg een flinke snuf pimenton (= gerookte paprikapoeder) en een royale draai chilipeper toe.

Nog makkelijker weggooigroentesoep maken?

vecht mee tegen voedselverspilling; maak snelle soep van groenten die je anders weg zou gooien

Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen een kwartier soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.

>> lees meer over SoepStarter