Weekmenu #5: pompoen-cannelloni, stamppot met #nowaste compote en safraansardientjespasta

ecotarisch-weekmenu-5Tekengebied 32@2x

De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest – en dat gaat ook op voor extreem volgeplande weken. Ik leef in continu vrees voor van-hot-naar-her-drukte, maar dat blijkt tegenwoordig altijd mee te vallen. Langzaam leer ik het, dan niets-doen. Onder druk van de kinderen, dat wel: die hebben momenteel veel behoefte aan gewoon, zitten en zijn. 

Ook leer ik iets minder magisch-realistisch met tijd om te gaan. En, cruciaal: daarop te anticiperen. Lees: goed in de agenda kijken en (drie)dubbele afspraken toch maar afzeggen. Klinkt simpel genoeg, maar als je zoals ik onbewust uitgaat van onbeperkte uren in onbegrensde dagen, met onmetelijke energie – tja, dan is dat nog een flinke kluif.

Terugblik op vorige week

De Hart in de Fik Talkshow in Fröbel op Zuid was een feestje. Het coachgesprek heb ik verplaatst. De VvE-vergadering was nuttig, en dat budgetteren – dat ging vanzelf: ik ben gewoon zoveel mogelijk uit de supermarkt gebleven. 

Het eten uit vriezer en voorraadkast was een wisselend succes: de vichysoisse (keurig geprept) bleek geschift. De pita pizza’s waren geen onverdeeld succes – daar moet ik nog flink op oefenen. Aan de andere kant: de kikkererwtensoep die ik uit de vriezer trok, bleek prachtig te combineren met de left-over kikkererwten (aan de hummus ontsnapt), de vriezerblokjes spinazie die ik op voorraad houd, en de verlepte-rucola-pesto. De geschifte vichysoisse heb ik overigens gebruikt als kookvocht in de impromptu risotto – en dat pakte verrassend goed uit.

Komende week wordt weer zo’n hectische, maar hé: ik weet inmiddels dat ik het kan. En ik weet wat ik op voorraad moet houden in mijn vriezertje. 

Duurzaam Weekmenu #5

Omdat vorige week (uiteraard) anders liep dan verwacht, heb ik een aantal ingrediënten over. Die zijn wel aan gesneden, dus die moeten op. Geen straf!

ZONDAG: CANNELLONI MET POMPOEN & GORGONZOLA

Canneloni-met-geroosterde-pompoen_preview-1-768x1152Met roux en verse lasagnevellen, dus niet heel makkelijk. Aan de andere kant: we gaan ’s middags naar het strand, en dit lijkt me het ultieme comfort food voor daarna. En hé: als het toch anders loopt, skip ik de lasagne en vervang ik die door gedroogde pasta. Net zo makkelijk.

> check hier het recept

MAANDAG: ETEN MET DE BUREN – Sardientjes met Saffraan & savooiekool

linguine

De blikken sardientjes en de savooiekool zijn van vorige week naar deze week gekatapulteerd – budgettair zeer verantwoord dus, want ik hoef geen nieuwe boodschappen te doen.

> check hier het recept voor dit voorraadkastvisrecept

DINSDAG: raapstelenstamppot met uitgebakken kastanjechampignons & #nowaste appelcompote

Niet heel verrassend, wel gegarandeerd lekker én gewaardeerd. De aardappels schil ik in het weekend, en de champignons snijd ik alvast in plakjes. De appels moeten op (lees: zijn echt aan de behoorlijk sloffe kant), dus ik maak een lekkere compote.

WOENSDAG: WISSELDAG

Op woensdag wisselen de kinderen van huis. Ik breng ze naar hun vader, we eten daar en praten elkaar bij. Niet koken, dus. Wel zo fijn.

DONDERDAG: kliekjesdag

En als alles schoon op gegaan is? Dan kijk ik wat de vriezer te bieden heeft. Een soort verrassingsmenu, maar dan anders :-)

VRIJDAG: #weggooigroentesoep met LEFT-over tosti’s

SoepStarter-per-Post-in-de-keuken-spruitjes-brievenbus-cadeautje-foodwasteOp de één of andere manier (hoe weet ik nog niet, maar ik heb er wél veel zin in) combineer ik vandaag een feestje, een nieuwjaarsborrel én een lokale kroeg-avond tot een geslaagd geheel. Ik begin dit avontuur met een flinke kom #weggooigroentesoep. Dat betekent dat ik in mijn koelkast kijk welke groenten liggen te verleppen, en dat ik die met een flinke schep SoepStarter in een kwartier omzet in een pannetje soep. De left-over tosti’s maak ik met pita’s, kaas en whatever er nog aan condimenten ligt: kimchi, pesto, olijven. Vullen, bakken, en smullen. Supermakkelijk en gegarandeerd lekker!

> lees hier meer over #weggooigroentesoep

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster en vooral: duurzamer eten, maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Lees meer over mijn zoektocht als ecotarivist, volg @dianavanewijk op Insta, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

Comments

comments

Filed under Weekmenu

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *