Weekmenu 49: superstevige Chili sin Carne, Purple Hutspot, truffelsoep (om mee te oefenen) en Easy does it Traybake

weekmenu47Tekengebied 32@2x

‘De mens wikt, God beschikt’, stond er op een tegeltje dat ik wekelijks op mijn Culemborgse folderwijk tegenkwam. Dat leek me, toen al, een zeer toepasselijk motto. Die god, daar kun je over twisten, maar het feit dat je niet alles in de hand hebt… tja, dát is me inmiddels wel duidelijk.

Maar wat ik er ook in las: wikken is goed. Nadenken, vooruitplannen, alles zo goed mogelijk op orde brengen – en het dan door het leven (of in mijn geval momenteel een zeer hardnekkige keelontsteking) in de war laten schoppen. Dankzij het vooruitplannen wordt het dan namelijk toch nog een lekkere week :-)

Seizoensbox = kaders

Sinds begin dit jaar ben ik, na máánden van toch-weer-vergeten-te-bestellen, weer actief klant bij Rechtstreex. Wat daar heel fijn aan is: ik heb een seizoensbox-abonnement. Dat betekent dat ik elke week gegarandeerd lokale groenten bestel, zonder daarvoor naar de webshop te hoeven. Vergeet ik het een weekje? Prima, dan krijg ik de normale seizoensbox. Denk ik er op tijd aan? Dan check ik wat er deze week in de box zit, en pas ik die desnoods aan. Superhandig!

Voorraadkast = fantastisch

Ook was ik deze week erg blij met mijn goedgevulde voorraadkast. Ik ben al een week ziek, en toch heb ik de kinderen nog niet naar de snackbar hoeven sturen :-) Ondanks mijn watterige hoofd kreeg ik een seizoensbox, en dankzij mijn voorraadkast kon ik daar een week lang lekkere, ecotarische maaltijden van maken.

Weekmenu = duidelijk

Daarnaast helpt het opstellen van een weekmenu ook enorm. Je hoeft maar 1x per week na te denken over het avondeten – in plaats van elke dag. En: je hoeft niet meer in de ellenlange rij voor de kassa, niet meer elke dag stressen over originele gerechten, niet meer elke week uit pure vermoeidheid hetzelfde eten. Plus: door er van tevoren over na te denken, kun je het ideale weekmenu voor jezelf samen stellen. 1 x per week vis, 1x peulvruchten, 2x per week vlees, zeker de helft van je avondeten groenten – je kunt het met een weekmenu exact uitkienen en aanpassen aan jouw wensen. Vorige week kon ik überhaupt niet nadenken, maar de mist begint een beetje op te trekken, gelukkig. 

Deze week in de seizoensbox van Rechtstreex: PaprikAnders (Frank de Koning, Tinte), Raapstelen en Platte peterselie (Tuinderij Peter Boer, Zwijndrecht), Paarse wortel en witte ui (Peter van de Erve, Goudswaard), Pastinaak (Hans Rozendaal, Strijen), Witte champignons (Familie Veeke, Standdaarbuiten) en Spruiten (Gert van Herk, Rhoon).

Duurzaam Weekmenu 49

MAANDAG: EATING IN MET DE BUREN – stevige chili sin carne-soepMaak een voedzame groentesoep van verlepte groenten uit je eigen groentela.

Deze week weer bij ons thuis. Op maandagen trainen we met Mia, bij een hondentrainer aan de andere kant van de stad, die niet bereikbaar is het met OV, en waarvoor we dus een flink eind moeten fietsen. Comfort food it is – liefst comfort food die ik in de oven kan schuiven, of beter nog: in de slow cooker. Deze stevige vega Chili sin Carne-soep is precies wat we nodig hebben. de raapstelen warm ik de laatste minuten mee, als een soort spinazie. Aftoppen met zure room en verse peterselie, serveren met wat rijst – superlekker.

DINSDAG: purple hutspotPittige-hutspot-van-paarse-wortel-en-zoete-aardappel7-Copy-848x477

Nog een beetje een vreemde periode, qua co-ouderschap: de kinderen slapen en eten bij mij – en hun vader ook. Er wordt deze week dus weer voor me gekookt in mijn eigen keuken. En omdat de ex niet houdt van gedoe in de keuken, is het maar goed dat er paarse wortels en witte ui in onze seizoensbox zaten. Hutspot it is :-) Deze paarse wortel stamppot van Culinea is met zoete aardappel, die wij vervangen door gewone aardappel – want: geen gedoe (in dit geval bestaat het gedoe uit zoete-aardappel-hatend grut).

WOENSDAG: Pastinaak-truffelsoep (vega/vegan)

images

Ik ben al behoorlijk in kerstsfeer, dus dit recept van Smulweb komt als geroepen! Hij is vega, en als je de room vervangt door vegan room, of gewoon weglaat, is ‘ie helemaal vegan. Een mooi wit soepje, dankzij de pastinaak! Ik oefen ‘m deze week, en als ‘ie door de test komt, serveer ik ‘m als voorgerecht met kerst. Lekker met tosti’s – hoewel ie daar minder kerstig van wordt…

DONDERDAG: easy does it traybake (met aioli!)

R14._geroosterde_spruitjes_met_aardappel_KLEIN.jpg_3 (1)

De spruiten en champignons combineer ik met krieltjes tot deze easy does it traybake van Ekomenu. Ik serveer er aioli (of een andere dip bij – mayo als ik echt lui/gaar/chagerijnig ben :-)) bij om in te dippen.

VRIJDAG: KLIEKJESDAG

Met whatever de koelkast te bieden heeft. Als het tegenzit, is het weinig, en bakken we de laatste eieren, met het laatste stukje kaas, en eten we die met een geïmproviseerde #weggooigroentesoep die ik maak met groenten die met 35% korting worden verkocht.

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster en vooral: duurzamer eten, maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Lees meer over mijn zoektocht als ecotarivist, volg @ecotarivist op Twitter, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *