Ugly Food Rescuers Club

Het kersverse Rotterdamse collectief Food, Notes & co vecht tegen voedselverspilling – één biologische bataat per keer. 

Het collectief, vanuit BlueCity geleid door Arabella van Aartrijk en Diana van Ewijk, zet footnotes bij the food we eat – en dan met name bij het voedsel dat we weggooien. Met hun Ugly Food Rescuers Club van Rotterdamse voedselmakers redden zij perfect eetbaar groenten en fruit van de verspilling.

Voedselverspilling: een wereldwijd probleem…

(picture via iied.org)

(picture via iied.org)

Voedselverspilling is een systeemprobleem – letterlijk. Het is het resultaat van een wereld waarin ‘vers’ de norm is, en ‘altijd bereikbaar’ het uitgangspunt. Aardbeien in de winter, mango’s het hele jaar rond, zoete aardappels wanneer je maar wil – de klant vraagt en de voedselindustrie draait, op volle toeren. Daarbij valt ontzaglijk veel groente en fruit buiten de boot vóór het de consument bereikt: te groot, te klein, te bruin, teveel plekjes op de schil… niet perfect. En dus worden tientallen pallets lelijk fruit en groente al bij de groothandel afgedankt.

… en een hyperlokale oplossing

Arabella van Aartrijk en Diana van Ewijk zetten, onder de naam Food, Notes & co, de Ugly Food Rescuers Club op, bestaande uit Rotterdamse voedselondernemers. Deze community zet de beschikbare reststromen om in vers voedsel of verduurzaamde voedselproducten. 

Ugly Food Rescuers Club…
Eosta-Nature-and-More-Arabella-van-Aartijk-Ugly-Food-Rescuer-Club

Deze community van Rotterdamse foodpreneurs krijgt regelmatig toegang tot een reststroom biologische groenten en/of fruit, om te verwerken tot vers voedsel of verduurzaamde voedselproducten. Daarbij worden vaak ‘ouderwetse’ technieken gebruikt: drogen, fermenteren, siroperen – door een versproduct op dusdanige wijze te bewerken, wordt de THT-datum eindeloos verlengd, en de vloek van vers opgeheven.

… en 30.4000 druppels op de gloeiende plaat

Eosta-Nature-and-More-Arabella-van-Aartijk-Diana-van-Ewijk-Sweet-Potato-pie

De eerste reststroom waar de Ugly Food Rescuers Club toegang toe kreeg: 500 kilo zoete aardappels. Deze halve pallet is onderdeel van een karavaan van 10 pallets afgedankte zoete aardappels – 10.000 kilo in totaal. 
500 kilo redden terwijl de overige 9.500 kilo in de vergister wordt gedumpt -rationeel gezien is deze reddingsactie een druppel op de gloeiende plaat.

De Ugly Food Rescuers Club draait dat graag om: een druppel op de gloeiende plaat is tenslotte toch een druppel. Iedere opgegeten afgedankte zoete aardappel is er één. Als we die 10.000 kilo op zouden eten, redden we 30.400 zoete aardappelen… een flinke regenbui op de gloeiende plaat.

Laten we met zijn allen food waste tegengaan door deze ongewenste ‘lelijkerds’ gewoon lekker op te eten in plaats van weg te gooien. Let’s fight food waste – one sweet potato at the time!

> lees over de Ugly Food Rescue Operation #1: 1520 unwanted sweet potatoes

Partners

De reststromen waar Food, Notes & co mee werkt, worden beschikbaar gesteld door Eosta, de Nederlandse marktleider in de distributie van biologisch geteelde groente en fruit. Onder de naam Nature & more voorziet Eosta de markt van meer transparantie over de kwaliteit van biologische producten. Via de website van Nature & More krijgen consumenten eenvoudig toegang tot specifieke informatie over de telers en hun ecologische en sociale inspanningen, zodat ze goed-geïnformeerde, bewuste keuzes kunnen maken.

Afnemende partijen: de Ugly Food Rescuers Club

Arabella-van-Aartijk-1520biobataten-ugly-food-rescuers-clubHet aantal voedselmakers dat aan de slag gaat met deze reststroom blijft groeien. Onder hen zijn: de chefs, smoothiemakers, buurtkoks van oa GreendelightLOT & DAAN, Caja’s soepkokerij, Schiezicht – SpangesekadeHeilige Boontjes KoffieBikken Bij BriManenwolf’s rokerij & foodlabTANTE TOOS SuikerloosCateringa & KompanenSoepStarterSharp Sharp, Lot & Daan, Het WijkpaleisKeukenboeren en Lots of Taste.

Rotterdamse foodpreneur op no waste missie?

Wil jij als Rotterdamse voedselmaker graag aan de slag met afgedankt maar perfect eetbaar (biologisch) groente en fruit?

> join the Ugly Food Rescuers Club!

Meld je aan bij onze (besloten) Facebookgroep, dan krijg je bericht zodra er weer een reststoom beschikbaar is.