Gedachten, Ugly Food Rescuers Club
Reageer

Ugly Food Rescuers Club: 1520 ongewenste zoete aardappels

Eosta-Nature-and-More-Arabella-van-Aartijk-Diana-van-Ewijk-Sweet-Potato-pie

Tijdens de allereerste Ugly Food Rescue Operation redde Ugly Food Rescuers Club 1520 ongewenste zoete aardappels van de vergister.

Ugly Food Rescuers club is een side hustle van mede-Soephoofd Diana van Ewijk. Samen met Arabella van Aartrijk runt zij deze club van Food Waste Warriors.

Een deel van bovenstaand overschot van biologische groothandel Eosta om in verse smoothies, chips, taartjes en maaltijden. Een ander deel werd verduurzaamd: door drogen en fermenteren werd de THTdatum verlegd, waardoor de zoete aardappels een langere shelf life kregen.

1520 ongewenste zoete aardappelen…

Ugly-Food-Rescuers-Club-Eosta-Nature-and-More-Arabella-van-Aartijk-

Deze zoete aardappel, ook wel yams of bataten genoemd, zijn geïmporteerd uit Honduras, Peru en Spanje, waar ze wegens slecht weer te laat geoogst werden. Daardoor is de kwaliteit, en met name het uiterlijk, niet optimaal. Eenmaal aangekomen in Nederland blijken supermarkten ze inderdaad niet te accepteren. Vreemde plekjes op de schil, ingedroogde puntjes, te kromme of juist te rechte bataten… qua uiterlijk weken ze te veel af van de norm.

Nu zou je denken: die droge puntjes – die snijd je er dan toch even vanaf? Maar: strenge regelgeving verbiedt dat: Eosta mag niet zelf snijden in hun verswaren. Het naar een andere, wel op dit soort werk ingerichte partij, sturen dan? Dat brengt een hoop extra handling met zichmee – en daarmee wordt een doos zoete aardappels simpelweg te duur. De ingedroogde puntjes blijven er dus aanzitten, inkopers van supermarkten verwachten dat hun klanten dat niet zulle accepteren – en dus wordt 10.000 kilo zoete aardappel afgedankt en weggegooid. 

.. een druppel op de gloeiende plaat?

500 kilo redden terwijl de overige 9.500 kilo in de vergister wordt gedumpt -rationeel gezien is deze reddingsactie een druppel op de gloeiende plaat. 
De Ugly Food Rescuers Club draait dat graag om: een druppel op de gloeiende plaat is tenslotte toch een druppel. Iedere opgegeten afgedankte zoete aardappel is er één. Als we die 10.000 kilo op zouden eten, redden we 30.400 zoete aardappelen… een flinke regenbui op de gloeiende plaat. 

De Ugly Food Rescuers Club: van afgedankte yam tot sweet potato loaf – en meer

Missisippi Marshmallow Pie met zoete aardappel taart van zoete aardappels met marhmallow topping voor thanksgivingDe Ugly Food Rescuers Club, bestaande uit chefs, smoothiemakers, Thuisafgehaald-koks, buurtkoks – eigenlijk iedereen die iets met voedsel doet, maakte van deze eerste 1520 afgedankte yams onder andere:

Rotterdamse foodpreneur op no waste missie?

Wil jij als Rotterdamse voedselmaker graag aan de slag met afgedankt maar perfect eetbaar (biologisch) groente en fruit?

> join the Ugly Food Rescuers Club!

Meld je aan bij onze (besloten) Facebookgroep, dan krijg je bericht zodra er weer een reststoom beschikbaar is.

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Ugly Food Rescuers Club

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *