Gedachten, Soep
Reageer

Soupe de la Semaine: Frans-Indiase Kokos Pompoensoep

IMG_5031.JPG

Lekker dikke Frans-Indiase Kokos Pompoensoep? Daar kun je me middenin de nacht voor wakker maken. Okee, dat geldt voor bijna iedere soep met kokos erin, maar deze variant met vadouvanpasta vind ik extra lekker.

Frans-Indiase Kokos Pompoensoep (met pinda’s)

In de Volkskrant las ik de kookcolumn van Loethe Olthuis (nee, dat is geen man, zoals ik dacht). Ze schreef over haar challenge: een maand lang eten voor 2,50 euro per persoon per dag – om te kijken of je voor dat geld gezond en smakelijk kunt koken. Haar eerste budget-avondmaaltijd was een Thaise pompoensoep met pinda’s.

Lekker! dacht ik.

Maar ja: gemaakt met gember… en laten mijn grutten daar nu net van gruwen. Ik gruw dan weer van gezeik aan tafel, dus besloot er een Frans-Indiase draai aan te geven.

Ingrediënten voor Frans-Indiase Kokos Pompoensoep (met pinda’s)

  • 100 gram rijst
  • 1 kleine oranje pompoen (ongeveer een kilo. Geschild en in blokjes) (Enne: koop een biologische, dan hoef je niet te schillen)
  • olie
  • 6 tenen knoflook (lekker fijngehakt of gestaafmixerd)
  • 2 uien (gesnipperd, of idem)
  • 1 rode paprika
  • Vadouvan-pasta, gemaakt van snufjes naar smaak van uienpoeder, mosterdzaad, knoflookgranulaat, uienstukjes, kurkuma, kardemom, komijnzaad, fenegriekzaad, venkelzaad, kaneel, chillies, dragon, kruidnagel, laurier, rozenbloemblaadjes (of koop Vadouvan, van Jonnie Boer), gemengd met vissaus tot je een dikke pasta hebt (meer weten? Lees dit artikel over vissaus)
  • 500 ml runderbouillon (voor de oplettende lezer: da’s één blokje)
  • 250 gram aardappels (geschild en in blokjes)
  • 100 gram (kastanje)champignons (in plakjes)
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman. Heb je die niet, gebruik dan een Chinese sojasaus. Heb je beide niet in huis, gebruik dan Indische sojasaus, ofwel: ketjap. Gaat wel een beetje het Thaise effect verloren…) (meer weten? Lees dit artikel over sojasauzen
  • 2 eetlepels vissaus
  • 90 gram zoute pinda’s (fijngehakt)
  • de blaadjes van 1 bosje koriander (gehakt)

Bereidingswijze Frans-Indiase Kokos Pompoensoep met pinda’s

  • bak de ui en knoflook op laag vuur, ongeveer 10 minuten (lekker even laten zweten, die rakkers. Neem hier de tijd voor, daar wordt de soep lekkerder van!)
  • voeg de vadouvan-pasta toe, bak een halve minuut mee
  • gooi de bouillon, pompoen- en aardappelblokjes erbij
  • breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten stoven (lees intussen een stukje in een tijdschrift, boek of een paar van mijn columns)*
  • voeg de kastanjechampignons, kokosmelk, vis- en sojasaus toe en laat ongeveer 5 minuten doorpruttelen…
  • … klaar!

Je kunt de rijst apart koken en los serveren, maar als je net zo’n lui wijf bent als ik, gooi je de rijst gewoon rechtstreeks in de soep, samen met de pompoen- en aardappelblokjes.  Verder serveer je de korianderblaadjes, samen met de gehakte pinda’s, op aparte schaaltjes.

Eet smakelijk!

 

 

*)

In plaats van iets lezen, kun je natuurlijk je tijd ook nuttig besteden: leer een Bollywood-dansje!

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *