Een supersnelle soep -van bliktomaten? Yep. Als het winter wordt, is het tomatenseizoen voorbij. De tomaten die je dan nog kunt kopen, in de supermarkt of bij de groenteboer, zijn van ver weg geïmporteerde tomaten (duur en milieuonvriendelijk), of tomaten uit een kas (niet lekker). Hoe maak je dan nog een lekkere en betaalbare tomatensoep?
De oplossing is gelukkig simpel: gewoon, van bliktomaten. In blikken tomaten zitten superrijpe tomaten, die direct na de oogst verblikt zijn. Daarbij zijn de meeste voedingsstoffen bewaard gebleven. En door de tomaten in het land van herkomst in blik te stoppen, is het risico op waste veel minder groot dan bij het vervoeren van verse tomaten. Bovendien zijn bliktomaten heel betaalbaar, zelfs als de duurdere merken neemt. Dat is wel aan te bevelen, omdat goedkopere blikken vaak veel onnodige toevoegingen bevatten.
>> bekijk mijn vlog over Bliktomaten
Win-win dus – en daar houd ik van bij het soepmaken
Snelle Soep van Bliktomaten
Deze soep maak ik graag op drukke doordeweekse avonden. Want: snel klaar, geen moeilijk gedoe, blikken tomaten heb ik altijd op voorraad, dus ik hoef niet naar de winkel én: het grut vindt deze snelle tomatensoep gegarandeerd lekker. Scheelt weer
Ingrediënten Snelle Tomatensoep van Bliktomaten
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
- 2x 400 gr blik gepelde tomaten (let er wel op dat je tomaten kiest met zo min mogelijk toevoegingen. Bij Albert Heijn is dat bijvoorbeeld het merk Mutti)
TIP: knip de tomaten in het blik klein. Gewoon: blik openen, schaar in de tomaten en knippen maar. Klinkt raar, maar scheelt een hoop gespetter! - 500-750 ml groentebouillon
- bosje verse basilicum
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden (een kant-en-klare mix, of basilicum, oregano, marjoraan, tijm)
- zout & peper naar smaak
Topping: een lepel crème fraîche, gescheurde basilicum en wat pangritata. Het recept voor pangritata vind je hier.
Bereidingswijze Snelle Tomatensoep van Bliktomaten
- Fruit de gesnipperde ui, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg de knoflook en kruiden toe en laat nog 5 minuten stoven, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
- Voeg de tomaten toe en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd de bouillon.
- Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende #weggooigroentesoepje.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 rustig pruttelen.
- Pureer en serveer, zo kaal al heerlijk, maar nog lekkerder met een schep crème fraîche, wat gescheurde basilicum en een schepje pangritata.
Liever een snelle maaltijdsoep?
Geen probleem! Voeg dan bij stap 4 150-200 gram macaroni of spaghetti toe en laat meekoken. En heb je iets meer tijd? Maak dan Spaghetti-soep.
>> bekijk recept Spaghetti-soep
Iets meer werk, dat wel, maar zeker de moeite waard
Gratis Snelle Soepposter
Of je nu spinazie, prei, aubergine of courgette overhebt – met de #weggooigroentesoep-methode draai je in 20 à 25 minuten een snelle soep in elkaar. Handig!
>> download GRATIS de Weggooigroentesoep-Poster
Goed voor je lijf, voor je portemonnee én voor het milieu, omdat je voedselverspilling daarmee tegengaat.
Nóg sneller weggooigroentesoep maken?
Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.
>> lees meer over SoepStarter
SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €3,75. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!
Heb je een recept voor de pangritata? Leuk woord! Ben erg benieuwd wat het is
Jazeker, Susanne! Je vindt het recept voor pangritata hier: http://www.dianavanewijk.nl/zo-maak-je-zelf-knoflook-pangritata-oud-brood-recept/ Superlekker!
Hi Diana, voor hoeveel personen is dit recept?
Voor 4 tot 8 personen, afhankelijk van of je ‘m al bijgerecht eet, of als maaltijdsoep met brood en kaas!
Voor hoeveel personen is dit?
Voor 4 tot 8 personen, afhankelijk van of je ‘m al bijgerecht eet, of als maaltijdsoep met brood en kaas!
Er staat in de bereidingswijze dat je ook knoflook moet gebruiken, maar die staat niet tussen de ingrediënten. Moet je die nu dus ook gebruiken? En zo ja, hoeveel?
Als je dat lekker vindt: vooral doen, Lizette! Eén of twee teentjes doe ik meestal