Chili sin carne-soep – dat is net vloeibare Chili con Carne, maar dan zonder ‘carne’. Zonder vlees dus! En toch mis je het vlees in deze stevige soep totaal niet. Wat mij betreft is Chili sin Carne-soep dus een ideale soep voor een Meatless Monday (of meatless everyday, voor de vega’s onder ons :-)).
Dankzij de grote hoeveelheid groenten is deze soep ook nog eens extra geschikt voor barre wintermaanden: met een flinke kom van dit vloeibare feestje geef je je weerstand een dito boost. Handig, als er van alle kanten griepgolven op de loer liggen.
Ingrediënten Chili Sin Carne-soep
- 800 gram kidneybonen en/of bruine bonen (geweekt en gekookt, of uit blik)
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 grote rode paprika’s (geel of rood), geroosterd in de oven zo’n 20 minuten, daarna gepeld, ontdaan van zaadje sen zaadlijsten, en in reepjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in schijfjes
- ½ winterpeen, in schijfjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 bol knoflook (geroosterd in de oven, zo’n 30-40 minuten)
- 2 el piment (ofwel: gerookte paprikapoeder)
- kruidenmix:
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl anijszaadjes (eventueel in een aparte pan even geroosterd, dat is extra lekker)
- 1 tl venkelzaad (eventueel in een aparte pan even geroosterd, dat is extra lekker) (heb je niet alle kruiden in huis? Geen man overboord: gebruik gewoon de kruiden die je wél op voorraad hebt. Of gebruik kruidenmix Picadillo van Jonnie Boer)
- handvol verse peterselie, gehakt
- scheutje (olijf)olie
- zout
Lekker bij Chili sin Carne-soep: DIY tortillachips
- 3 tortilla wraps, in driehoekjes gesneden (gebruik bijvoorbeeld de groententortilla’s die ik hier beschreef)
- snuf komijnpoeder
- snuf chilipoeder
Tip voor luie ouders: kant-en-klare tortillachips kunnen natuurlijk ook – en zijn veel sneller klaar
Liever een echte, stevige maaltijdsoep?
Voeg, tegelijk met de bonen, een hand rijst toe en laat gaar koken, voor een extra stevige soep!
Bereidingswijze Chili sin carne-soep
- Zweet de ui en winterpeen aan in olijfolie, voeg na 5 minuten de knoflook en de bleekselderij en een eetlepel pimentpoeder en alle andere kruiden toe. Laat nog een minuut of 10, 20 zweten, op laag vuur, met het deksel op de pan.
- Zijn de groenten zacht en glazig? Voeg dan de tomatenpuree toe en laat dit een paar minuten meebakken. (Echt even doen, dit is nodig om de puree te ontzuren!)
- Voeg het blik tomatenblokjes toe.
- Voeg alle geroosterde groenten en de bonen toe.
- Voeg 1,5 liter heet water toe en breng aan de kook.
- Laat een minuut of tien, vijftien aanpruttelen, proef en breng op smaak met zout en (chili)peper.
- Pureer de helft van de soep, dat geeft een lekker stevige structuur.
- Serveer met een lepel zure room en fijngehakte peterselie
Erbij:
- Bak de stukjes tortillachips in hete olie, tot ze goudbruin zijn.
- Laat uitlekken op een keukenpapier.
- Bestrooi, als ze nog heet zijn, met een beetje komijnpoeder en chilipoeder.
Eetze!
Ben dol op soep.
Het ziet er zo op het gezicht heerlijk uit.
Zelf maak ik soms soep van allerlei restjes met verse waar.
Ik ga zeker de recepten proberen.
Lijkt me heerlijk!
Bedankt!