Rotterdamse Foodie Tips: van Amsterdams tafelzuur tot Rotterdamse -workshop, uiensoep voor Maartse dagen en een dito feel good-film. En: fruitsoep (ja, echt!)

tour-de-soupe-soephoofd-delft-puro-cucina

Daar is ‘ie weer: onze nieuwsbrief met 5 fijne foodietips voor Rotterdammers die graag goed eten! En vandaag behoor ik extra stevig tot die categorie… Gisteren stonden we op Rotterdamse Oogstmarkt, in typisch Maarts weer: het ging van saaigrijs naar lekker zonnig naar tot-op-je-onderbroek-natregenweer. Maar niet getreurd, we stonden er met een missie!

Wat dat precies was, lees je hieronder. Samen met 5 fijne Foodie Tips, om je door deze beruchte Maartse dagen te slepen…

FruitSoepStarter


Kijken/luisteren/doen voor lokale foodies 

1. Checken: Thulls, Amsterdam

thulls-amsterdam-soephoofd

Goed, Thull’s is niet in Rotterdam, maar in Amsterdam – maar vooruit: ik vond het zo’n fijne eetwinkel/traiteur dat ik jullie graag tip. Bij deze dus! 

Thull’s is een eetwinkel waar je een broodje pastrami met augurk-pickles, hummus met pittige bloemkoolpickles of makreel met venkelpickles komt halen of aan een tafel opeet. In de winkel zijn veel huisgemaakte producten te vinden maar ook lekkere etenswaren van anderen. Een culinair cadeautje, van Manenwolf’s bijvoorbeeld – wat dan wél weer een ras-Rotterdamse maker is :-)

> lees meer over Thull’s – en plan vooral een bezoekje in!

Enne: zelf leren fermenteren? Check de 5e van deze foodie tips, hieronder.

2. Proeven: #TourdeSoupe Puro Cucina, Delft

tour-de-soupe-soephoofd-delft-puro-cucinaVorige week at ik deze barstensvoltomatensoep bij Puro Cucina. Je moet wat, met die #tourdesoupe:-) Puro is een prachtige kookstudio/winkel/restaurantje in, je raadt het nooit, Delft :-) Delft is één van de steden waar ik het vaakst kom, op Rotterdam na dan. Dat komt omdat Delft op een perfecte fietsafstand ligt én de route naar Delft ook nog eens heerlijk is: één en al water, weilanden en witte reigers. Naast de pure tomatensoep (een flinke kom, zoals je ziet) ligt een tigelli. Een tigelli? Dat is een bijzonder soort broodje uit Bologna – en ik kan je inmiddels uit eerste hand meedelen dat het een perfecte fit is met die homemade pesto :-) 

>> lees meer over Puro Cucina

3. Soepen: Uiensoep à la Julia


Uiensoep… als kind gruwde ik ervan. Nou vooruit, dat stokbroodje met gegratineerde kaas dat er op dobberde lustte ik nog wel, maar voor de rest kon het me gestolen worden. Soep in het algemeen, trouwens. Inmiddels ben ik 360 graden gedraaid, wat soep betreft, en gaat ook uiensoep erin als ketelapper. Fijn, want uiensoep is niet alleen lekker, maar ook nog heel gezond: uien zijn namelijk rijk aan anti-oxidanten en vitame C. Perfect dus, in dit laatste-maar-venijnige stukje griepseizoen.

>> check het recept Uiensoep à la Julia (of kijk bovenstaand filmpje :-))

4. Kijken: Julia & Julia


Dat kan natuurlijk niet missen, met die uiensoep van hierboven… De kijktip voor deze week is Julie & Julia. Saaie callcenter-medewerkster Julie Powell (eerlijk gezegd vind ik haar een beetje een zeikerd, maar vooruit – daar kan ik me af en toe ook best een beetje in inleven :-)) besluit, om haar succesvolle vriendinnen te imponeren, een ambitieus project uit te voeren: ze wil in een jaar alle 524 recepten bereiden uit het beroemde kookboek van Julia Childs, en haar ervaringen publiceren op een blog. Een enorme klus, maar niet zo enorm als de opdracht die Childs (Streep) zich stelde: leren koken als een Franse chef. Met Meryl Streep als Julia Child: een geweldige rol waar ze een Oscar-nominatie voor kreeg – die ze wat mij betreft had moeten winnen. Geweldige feelgood voor een druilerige dag!

> bekijk Julie & Julia op Netflix

5. Doen: Fermenteren kun je leren – Veggie Versie

ferme-kolen

Dankzij fermentatie kun je verse producten lang bewaren en blijven de vitamines bewaard. Minstens net zo belangrijk: gefermenteerde groentes zijn verrassende smaakmakers op tafel! Van zuurkool tot kimchi – en alle mogelijk combi’s. Alles puur natuur en lekker gezond. En als je eenmaal weet hoe je de betrokken bacillen moet managen, maak je voortaan de lekkerste fermentaties zélf.

In deze fermentatieworkshop van Sanne Zwart (Ferme Kolen, Keukenboeren en Flowers&Sours) leer je hoe je voortaan zelf kunt fermenteren (én krijg je de tools daarvoor mee naar huis) naast natuurlijk: een berg inspiratie, een aantal lekkere recepten en meerdere potten die gevuld zijn met lekkers in wording. Het enige dat je dan nog nodig hebt, is geduld.

Kosten: € 54,95- inclusief een hand-out met de belangrijkste basisregels en recepten, een zelfbouw-fermentatiepot met waterslot en een setje PH-staafjes.

>> lees meer over Fermenteren kun je leren – Veggie Versie


BONUS: SoepStarter Update

Soephoofd en Pienut testen FruitSoepStarter op Rotterdamse Oogst markt

Oja, die missie waarvoor wij nat waren geregend.. dat was: onze #FruitSoepStarter testen (lees meer over onze FruitSoepStarter). We hebben op ongeveer 50 mensen getest, en dat gaf heel verrassende inzichten. Komende week hakken we de knoop door, en op zaterdag 15 april lanceren we FruitSoepStarter officieel! Op Rotterdamse Oogst natuurlijk, dus save the date

Dat was alweer het einde van dit foodie tips lijstje. Volgende week deel ik 5 nieuwe fijne foodie tips. Heb je geen zin om elke week mijn blog te checken?

> schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Dan krijg je deze foodie tips elke week keurig in je mailbox. Net zo makkelijk :-)

Comments

comments

Filed under Foodie Tips

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *