Oma’s epische erwtensoep

IMG_4825.JPG

Snert! En dan niet uit zo’n onvoorstelbaar gore zak, maar gewoon: zelfgemaakt. Moeilijk is dat namelijk niet. Het vereist vooral veel van het betere hakwerk. En wat is nu meer zen, zo in het nieuwe jaar, dan een paar kilo groenten tot blokjes hakken? Precies.

Oma’s epische erwtensoep

IMG_4828.JPG
Ik heb jarenlang tegen het zelf maken van erwtensoep aangehikt. Vooral ook omdat die van oma* zo ontzettend lekker is – daar kon ik natuurlijk met geen mogelijkheid tegenop.
En omdat ik tegen het aanschaffen van al dat vlees opzag. Saucijzen, karbonade en rookworst, á la… Maar waar vind je in vredesnaam krabbetjes? Laat staan een zij spek?

Gewoon bij Albert Heyn, zo bleek.

En alles nog redelijk biologisch** ook.
Vooruit: de zij spek heb ik vervangen door dikke speklappen, maar verder kon ik gewoon in het koelvak van ’s lands grootste grootgrutter terecht met mijn snertwensen.

Dus, without further ado, aan de slag met de snert!

Ingrediënten Epische erwtensoep

  • 1 pak spliterwten***
  • 1 winterwortel (doe maar een lekker dikke)
  • 2 preien
  • 1/2 knolselderij
  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • stukje rookspek (dit verving ik door een paar flinke speklappen)
  • 2 saucijsen
  • 500 gram krabbetjes
  • 1 flinke rookworst
  • 5 Maggi-bouillonblokjes (van die ouderwetse vierkante!)
  • 1 liter water

Bereidingswijze Epische erwtensoep

  • Hak alle groenten tot mootjes
  • Gooi in de pan
  • Schenk er een liter water bij
  • Breng aan de kook, en roer er de Maggiblokjes door
  • Dek af met het vlees (houd de rookworst apart)
  • Doe een deksel op de pan en laat een uur of twee (langer mag ook gerust) zachtjes koken. Tip: het vlees moet van de botten vallen!
  • Haal het vlees uit de pan, pureer de groenten.
  • Snijd het vlees in stukjes en doe, samen met de rookworst, terug in de pan…

… klaar is je epische erwtensoep****!
Serveren met roggebrood met katenspek en mosterd.

 

 

*) de moeder van mijn man. Die kreeg dit recept weer van haar moeder, en die runde een pension op de Veluwe, dus als ik onze Bed&Breakfast-gasten een kom van deze snert zou serveren, is de cirkel weer aardig rond.

**) het allerlekkerst is deze epische erwtensoep natuurlijk met goed vlees van een bonafide bio-slager. Kun je meteen ook terecht voor zijen spek!

***) Aanmoddermoedertip: doe alles keer twee en vries een paar porties van die heerlijke erwtensoep in.

****) Gruw jij van al dat vlees in dit recept? Deze rode linzensoep met garam masala is een waardig winters-vegetarisch alternatief!

Comments

comments

4 Comments

  1. Pingback: Vegetarische erwtensoep: Bissara met Knoflook-Kikkererwten

  2. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu #11: Boston Baked Beans, Gerookte Gans en valreep-snert -

  3. Pingback: Rotterdamse Foodie Tips: van Weggooigroentesoepproeverij tot Soep-workshop. En: Epische Snert (nu het nog kan) -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *