Gedachten
comments 6

MoestuinMaaltje: Spetterende Selderij Pistache Pesto

diana van ewijk meriam beek moestuin recept

Moestuinmaaltjes in juni, dat zijn vooral kruiden. En dan ook niet de  makkelijkste; bieslook, krulpeterselie en selderij…

Meer dan garnering

Als wij zeggen: “Niet de makkelijkste.” dan bedoelen we: niet de makkelijkste om als hoofdbestanddeel te gebruiken in een recept dat ook nog kindvriendelijk moet zijn. Neem nou peterselie… goed, je legt eens een takje fotogeniek over een gerecht, maar verder heeft de gemiddelde kok of culi er geen goed woord voor over. Het échte koken gebeurt meestal met z’n volwaardige broer, de bladpeterselie.

Maar goed, meer hierover volgende week… vandaag gaan we aan de slag met selderij!

Selderij.. uh… welke?!

Selderij lijkt qua vorm veel op bladpeterselie en wordt daar ook vaak mee verward. Maar het blad is wel wat groter en grover dan de peterselie.

Knolselderij en bleekselderij – kijk, daar wordt wél enorm veel mee gekookt, maar doodgewone selderij? Ik ken het vooral als smaakmaker in soepen, sauzen en ragouts.

Een beetje googlen leert me dat het ook veel gebruikt wordt in nasi en bami gerechten, of lekker is met roergebakken bloemkool met parmezaanse kaas (lijkt me het proberen waard!).
En bij een proef op de som blijkt dat het lekker ruikt, kruidig en zoet, maar eigenlijk niet zo lekker smaakt, met een beetje bittere nasmaak…

Geen idee? Maak een pesto!

Tja, en wat moet je daar dan mee maken? Nou, eigenlijk toch best simpel. Want elk kruid waar je veel van hebt, doet het prima in een pesto. Met een lekkere kaas, een goeie olie, een handvol noten en een beetje knoflook vrolijk je ieder blaadje op.
En pesto is superhandig! Een beetje door de pasta, over de gekookte, nog warme aardappels, of met wat extra olie heerlijk in een salade, zo’n pesto past altijd.

MoestuinMaaltje: Spetterende Selderij Pistache Pesto

Deze pesto is ook weer verrassend en zou je best kunnen zien als armeluispesto. Want de selderij en peterselie worden hier met een goeie handvol basilicum samen tot een lekkere pesto gedraaid en is veel goedkoper dan een pure basilicumpesto, en al zeg ik het zelf, toch minstens net zo lekker!

diana van ewijk meriam beek

Ingrediënten: Spetterende Selderij Pistache Pesto

 • 1 handvol selderij
 • 1 handvol (s) peterselie
 • 1 handvol (s) basilicumblaadjes
 • 1 handvol (s) gepelde pistachenootjes
 • 1 stuk(s) knoflookteen
 • 40 gram pittige belegen kaas (geraspte)
 • scheutje olijfolie extra vierge
 • evt. beetje zout

Bereidingswijze: Spetterende Selderij Pistache Pesto

 • Doe de pistache nootjes in de blender en pureer ze grof.
 • Pers de knoflook fijn.
 • Voeg selderij, basilicum, peterselie, zout, knoflook en geraspte kaas toe.
 • Giet er een scheut olijfolie bij en zet de blender aan tot de pesto en juiste structuur heef.

Leuke variant op basilicumpesto door de pasta, met wat tomaatjes, spekjes en krullen parmezaanse kaas, of als extraatje door de pasta met spek en spinazie***. Of door een salade, de gekookte aardappels of als dip met een stukje kaas.

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje SelderijPesto

Kweekweetje Selderij

Selderij, snij-of bladselderij, is niet, zoals sommige mensen (ik noem geen namen,maar het rijmt op Liana) denken het loof van een knolselderij. Het is er wel een neefje van, net als van de bleekselderij.

Selderij is een makkelijk kruid: snijd het blad ruim boven de grond af en ze groeien weer aan tot een mooie volle plant. Plant selderij liever niet direct naast peterselie in dezelfde grond, anders belemmeren ze elkaars groei!


Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

Volgende week: een moestuin recept met krulpeterselie!

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

** ) Ook leuk om samen te maken! Zie mijn snelle donderdaghap, met ansjovis en broccoli… Mjam!

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

6 comments

 1. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu 51: Mix & Match 3x Kerst! -

 2. Pingback: Maak het zelf: Pesto van raapsteeltjes en rucola

 3. Pingback: MoestuinMaaltjes: 20 x eten van de Moestuinpotjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *