Gedachten
comments 4

MoestuinMaaltje: Pofpieper met BieslookBoter

moestuin recept meriam beek diana van ewijk

Juni, de maand van de smaakmakende kruiden… Een moeilijke maand dacht ik van te voren, qua moestuin recepten verzinnen dan.

Geen kindervriend

Want moestuinmaaltjes zijn kindvriendelijke maaltjes, maar bieslook… is met z’n (of is het haar?) uiige smaak zeker geen kindervriend! Dus zit ik maar weer te grasduinen naar lekkere recepten en een leuke insteek. En dan komt deze dagen mijn moeder** steeds terug in mijn gedachten…

Ode aan Ellen

recepten van ellen beek

Het koken heb ik van haar! Eigenlijk hield ze helemaal niet van koken, of in ieder geval niet van ‘gewoon’ koken, met aardappels, groenten en vlees. Daarom probeerde ze steeds wat nieuws uit.

Ik zie haar nog zitten, elke dag weer, op de bank, benen schuin onder zich gevouwen, met een Tip Culinair (je weet wel, de voorloper van Delicious) op schoot, bladerend en zoekend naar iets lekkers voor man en vijf kinderen. En als we het niet lekker vonden? Dan zocht ze de volgende keer door naar iets anders wat wel in de smaak viel.

Alleen de koolraapjes niet…

Veel was er niet, dat we níet lusten. Zus R. geen spekjes, zus T. geen ananas, en alle vijf lustten we geen koolraapjes – veel meer kan ik me niet herinneren. Wel een serie klassieke Ellen-recepten, zoals witlofhachee, Zweedse haringschotel, zuurkool-spaghetti, en pasta’s met makreel*** (die ik samen met mijn zussen heb gebundeld in een klein kookboekje).

Ellen en Meriam Beek in de keuken

Dus blijkbaar was ze succesvol in haar pogingen. En dat hebben we dus van haar meegekregen, de lol in koken en lekker eten, nieuwsgierig naar alles wat nieuw is! En hoewel ze toen al het tuinieren aan mij overliet, vraag ik me weleens af wat ze zou vinden van mijn carrièreswitch naar moestuinieren en MoestuinMaaltjes.

Die lol in lekker koken – dat probeer ik dan weer door te geven aan mijn kinderen. Niet alleen thuis, maar ook in de buurtmoestuintjes waar ik met kinderen tuinier, proef, experimenteer en kook****

MoestuinMaaltje: Pofpieper met BieslookBoter

moestuin recept meriam beek diana van ewijk

Terug naar de bieslook! Die kan ik me ook niet herinneren van thuis. Maar wel veel barbecues, met lekkere aardappelsalades, met zoute haring en ui, of tonijn uit blik met veel groenten erdoor.

Een aardappel doet het altijd goed bij een bbq, in welke vorm dan ook. Ik eet ‘m graag gepoft, met een beetje knoflooksaus, of sinds kort met deze heerlijke bieslookboter en on top of it, nog een lekker plakje brie! Het recept is voor de oven, maar kan dus ook heel goed op de bbq!

Wikkel je aardappel dan in folie, en als ‘ie bijna gaar is, roer je de boter door het kruim, plak brie erop, en leg je m weer even terug tussen de kooltjes tot de kaas gesmolten is.

Ingrediënten Moestuin Recept: Pofpieper met BieslookBoter

moestuin recept meriam beek diana van ewijk

 • handvol bieslook, fijn gehakt
 • 30 g boter
 • 4 grote aardappels
 • 1 el olijfolie
 • 230 g rijpe brie
 • 4 lente-uitjes, in dunne ringen

Bereidingswijze: Moestuin Recept: Pofpieper met BieslookBoter

 • Verwarm de oven voor op 200 °C.
 • Wrijf olie over de aardappels, prik ze in met een vork en leg op een bakplaat.
 • Bestrooi met zout en peper — bak in 45 min. gaar.
 • Roer de fijngesneden bieslook door de boter.
 • Snijd de gepofte aardappel open, roer het kruim om met de kruidenboter en leg er brie op.
 • Zet nog 5 min. in de oven.
 • Bestrooi met nog extra met bieslook en lente-ui.

Lekker met een simpele groene salade. En eet je liever geen aardappels? Dit recept doet het ook erg goed met zoete aardappel en feta!

Tip:
Heb je nog boter over? Ook heel erg lekker op een gegrild stokbrood! Snij je stokbrood haaks in, smeer een dikke laag boter tussen, vouw half in folie, en bak tot boter gesmolten en stokbrood knapperig is!

>> download moestuin recept MoestuinMaaltje Pofpieper met BieslookBoter <<

Doet me qua smaak een beetje denken aan tartiflette, en dan zit ik met m’n gedachten alweer op de camping in Frankrijk! Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zomerrrr!

Kweekweetje Bieslook

Bieslook is behalve lekker om te eten (én gezond!), ook een mooie sierplant in de tuin, vooral ‘ie bloeit met z’n paarse pluizige bol. Ook deze bloem is eetbaar en is met een licht uiige smaak lekker en mooi in salades of als garnering.

Bieslook kun je zaaien, maar scheuren (liefst in de lente) is veel makkelijker; Je graaft de plant op, deelt ‘m in tweeën en plant ‘m weer terug. Regelmatig knippen en goed vochtig houden, dan doet bieslook het ‘t best!

Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

Volgende week: een moestuin recept met (bos)aardbeien!

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

**) 17 juni is haar verjaardag, ze is in 2007 overleden.

***) Met gestoofde ui, knoflook, paprika, tomaat, wat italiaanse kruiden en gerookte makreel, in een schaal, gekookte pasta erover, geraspte kaas en even in de oven! Ook nu bij ons thuis een absolute topper!

****) Zoals deze week, met brandnetelkaas en -pesto proeven en brandnetelsoep koken, spannend en erg leuk!

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

4 comments

 1. Pingback: Weekmenu week 28: De zomer is er :-)

 2. Pingback: MoestuinMaaltjes: 20 x eten van de Moestuinpotjes

 3. Pingback: Foodie Tips #25: van PofPieper tot Peanutbutter & Jelly Smoothie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *