Gedachten
comments 2

MoestuinMaaltje: Pittige Peterselie-olie

Juni, de maand van de smaakmakende kruiden… Dat leek me vantevoren een moeilijke maand te worden, qua recepten verzinnen dan.

Geen knip waard

Neem nou peterselie. In de Turkse of Marokkaanse winkel ligt vooral de platte peterselie, in de supermarkt meestal de krulpeterselie. Volgens vele culi’s is die geen knip voor de neus waard, minder smaakvol, dus eigenlijk alleen goed voor garnering. Dan zakt de moed je toch in de schoenen, met je Albert Heijn Moestuintje Peterselie?

Mooi om naar te kijken
krultpeterselie mini moestuin

Maar eigenlijk valt het allemaal best wel mee. In de tuin is krulpeterselie heel mooi (veel mooier dan die gehypete bladbroer). Een grote bos, fris, altijd groen krullend blad, die het zelfs op mijn schaduwrijk balkon prima doet.

En, hoe fijn is dat: als je al kokend bedenkt dat een beetje frisse peterselie goed doet voor je gerecht; dan huppel je zo even naar buiten met je schaar, even afspoelen en klaar ben je!

Klassiekers

Maar wat kun je nog meer met peterselie, naast garneren? Het is natuurlijk een klassiek kruid voor in het Bouqet Garni**. En ook hoofdbestanddeel in de Salsa Verde (groene saus, friszoutzuur, met kappertjes, knoflook en ansjovis), of van de Tabouleh (peterseliesalade met bulgur uit het Midden-Oosten, bij ons meestal in omgekeerde verhouding met veel bulgur en een beetje peterselie). Maar dat is allemaal met broer bladpeterselie… Wat moeten we in vredesnaam met zijn krullerige zusje?

MoestuinMaaltje: Pittige Peterselie Olie

moestuin-recept-albert-heijn

Simpel, eigenlijk: we stoppen haar in zo’n mooi flesje, als frisgroene olie. Ziet er prachtig uit – en is handig. Want zit je met meerdere bossen peterselie? Dan is dit zo’n recept waar alvast een hele bos in verdwijnt – klinkt goed, toch?

Ook de toepassingen, lekker in de salade, over de pasta of warme aardappelen, spreken mij met de zomer op komst heel erg aan. Zo flans je zonder enige moeite een lekkere snelle pasta salade voor die spontane picknick in elkaar.

Ingrediënten: Pittige Peterselie-olie

 • 1 bos peterselie
 • 3 à 4 tenen knoflook
 • sap van een halve limoen (of meer , naar smaak)
 • 2 dl olijfolie
 • 2 à 3 ringetjes jalapenopeper uit een potje (of meer naar smaak 😉
 • zeezout

Bereidingswijze: Pittige Peterselie-olie

 • Snij het harde gedeelte van de stelen van de peterselie weg.
 • Pel de knoflook en snij in stukjes.
 • Gooi alle ingrediënten in de staafmixer en flink mixen, tot de peterselie en de knoflook gepureerd zijn.
 • Je kunt deze olie door de zeef halen, waardoor je een bijna heldere, frisgroene olie krijgt.

Sprenkel ook zeker een keer een paar druppeltjes van deze frisse olie op heerlijk dampende gekookte aardappeltjes om ook hier een feestje van te maken.

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje Pittige Peterselie olie <<

 

Dat flesje olie heeft me de afgelopen weken al een paar keer uit de brand geholpen. Mijn couscoussalade die een beetje flauw uitgevallen was? Met een scheutje pittige peterselieolie weer helemaal top!

En het laatste restje soep krijgt opeens weer hele nieuwe elan met een paar druppels olie erover! Eens kijken wat we de komende zonnige dagen kunnen verzinnen met die makkelijke salades…

Kweekweetje Peterselie

Peterselie houdt van halfschaduw en een voedzame vochtvasthoudende grond. En het mooie is: het groeit voortdurend aan! Mits je het hart van de plant intact laat, kun je er van blijven plukken. Maar let op: de kiemtijd is ca 4 weken, dus heb geduld en denk niet te snel dat het zaaien mislukt is!

Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

** ) een klassiek bouquet garni bestaat uit peterselie, tijm en laurier, samengebonden tot bosje of in een zakje, en wordt gebruikt als kruidenbuiltje voor in soepen en sauzen.

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

2 comments

 1. Pingback: Soupe de la Semaine: Drie-Soorten-Slasoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *