Gedachten
comments 3

MoestuinMaaltje: Broccomole

Broccoli, een kindervriend bij uitstek, in ieder geval bij mij thuis! Maar wij, T. en ik, vinden het eigenlijk best een saaie kool…. Maar daar gaat verandering in komen!

Broccoli: groen-gele bomen

moestuinmaaltje meriam beek diana van ewijk

Meestal liggen de broccoliroosjes (ooit omgedoopd tot broccolibomen** door zoon N.) gekookt op het bord als bijgerecht, een enkele keer ergens doorheen roergebakken. Of door een snelle pasta met ansjovis-knoflook-citroen-rasp, heerlijk snel en fris, (en vooral: heel lekker tijdens deze superhete dagen!) Zo krijgen de kinderen al snel genoeg groente binnen. En al kokend eet ik de stronkjes rauw op, dat vind ik eigenlijk het lekkerst.

Van groen naar geel

Broccoli is eigenlijk een heleboel bloemknopjes bij elkaar. Als je een broccoli koopt, is ‘ie mooi groen, maar na een paar dagen in de koelkast komen de knopjes uit en wordt de broccoli geel. Niet te lang laten liggen dus, die broccoli!

MoestuinMaaltje: Broccomole

moestuinmaaltje diana van ewijk

Heel verrassend vind ik deze broccomole, een lekkere snack met broccoli, maar dan toch gezond*** – en echt anders dan de meeste recepten met broccoli. Een leuke vervanging van de guacamole met avocado, en ook nog eens veel goedkoper, maar ja dat maakt natuurlijk niet uit als je ‘m uit eigen tuin oogst… En ideaal om overgebleven bomen in te verwerken. Iedereen blij!

Ook de kinderen vinden ‘m verrassend lekker – of zou dat door de nachochips komen…. 🙂

Ingrediënten Broccomole

 • 1 struik broccoli
 • 1 jalapeno, gesneden, zonder zaden, of een paar ringetjes uit een pot,
 • 2 lente ui
 • 1 el olijf olie
 • 125 gr zure room (of iets anders romigs, bv. silken tofu, zachte geitenkaas of cashew cream)
 • 1/4 tl chilipoeder
 • 1 tl koriander (evt ook wat vers gesneden blad)
 • 1/4 tl zout
 • 1/4 tl zwarte peper
 • 1 t knoflook
 • limoensap naar smaak

Bereidingswijze Broccomole

 • Snij de broccoli in roosjes, breng een ruime pan water aan de kook met een snuf zout en kook de roosjes goed gaar (tot ze echt goed zacht zijn, maar geen prut).
 • Laat de broccoli goed uitlekken.
 • Gooi de broccoli met alle ingrediënten in de blender of foodprocessor en pureer alles tot een zachte puree.  Voeg naar smaak olijfolie (voor een mooie zacht smeuïge structuur) en limoensap (voor een frisse smaak) en evt vers gesneden koriander toe.
 • Serveer afgekoeld, met wat nachochips.

Mocht er een beetje overblijven dan kun je dat gewoon in een potje bewaren in de koelkast****.

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje Broccomole <<

Kweekweetje Broccoli

Zo’n mooie grote broccoli als in de winkel? Die zul je uit je mini-moestuintje niet snel krijgen… Maar je komt een heel eind als je goed bemest, zowel vóór het zaaien (als je tenminste gelijk in de moestuin zaait), als tijdens de groei. En vooral als het veel geregend heeft. Binnen 8-12 weken kun je oogsten, zo gauw de eerste gele bloempjes van de plant zichtbaar zijn. Snij de broccoli af met een zo kort mogelijke steel, zo lopen de zijscheuten weer uit met nieuwe kleinere bloemknoppen, die je later weer kunt oogsten. Zo heb je in ieder geval net zo veel als uit de winkel 😉

Wil je meer slimme kweekweetjes?

broccoli quote

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

Volgende week: een moestuinrecept met cherrytomaat!

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

**) Geïnspireerd door Sesamstraat, waar ze echt staan.

***) Als je de zure room vervangt door silken tofu of cashew cream is ‘ie ook nog eens zuivelvrij en dus vegan friendly!

****) Let op, bij het openen komt er wel even een walmpje van die klassieke stinkende koollucht uit het potje… Laat je hier niet door afschrikken!

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

3 comments

 1. Pingback: Zo maak je zelf: Chili con Carne kruidenmix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *