Gedachten
comment 1

MoestuinMaaltje: Bedillerige balletjes

moestuin-recept-dille-diana-van-ewijk

Moestuinmaaltje-Dille… een (beetje) overdreven naam**, net als het kruid zelf, wat mij betreft. Net niet zo lekker kruidig als venkel, maar zoetig en een beetje weeïg. Je hoort het al, ik ben geen liefhebber van dille, het is dan ook een wonder dat er nog zo’n lekker  #MoestuinMaaltje uitgekomen is…

… want lekker zijn ze, die Bedillerige balletjes!

Dille, een prachtige kruid (om te zien) met een mooie schermbloem en fijne, naaldachtige bladeren en een heerlijke geur, ook als je de gedroogde scherm ophangt. Het wordt vooral veel gebruikt in combinatie met vis, zoals in de beroemde gravlax (zalm en dille), en bij ingemaakte groenten en kruidenazijn****. Vandaar natuurlijk dat deze balletjes van vis, dille met augurken ook een super combi is!

Vleesch toch visch

Ook leuk, dat de meeste kinderen dol zijn op balletjes, in welke vorm ook. Je geeft ze een balletje en ze eten het, of het nu vis, vlees, of een of andere peulvrucht is (hoewel, de mijne krijg ik nog steeds niet aan de falafel, zelfs niet vermomd als hamburger…). En nog leuker is het samen te maken, en dat gaat ook met dit recept weer heel makkelijk, al lijkt het op het eerste oog best bewerkelijk. Maar als Diana, die behalve als soepqueen, geen super-culi is (naar eigen zeggen, ik verzin niets!), dit kan, kan een iedereen het!

MoestuinMaaltje: Bedillerige Balletjes

koken-met-kinderen-moestuin

Zet bij koken met kinderen alle ingrediënten alvast klaar, weeg alles samen af, dat scheelt een hoop gedoe en fouten, zo blijft het voor iedereen een feestje ;-). En terwijl je verder toekijkt, snoep je samen wat van de augurken, en als de eerste balletjes gebakken zijn, mag de kok natuurlijk als eerste voorproeven!

Ingrediënten: Bedillerige balletjes

moestuin-recept-diana-van-ewijk-meriam-beek

 • 600 g witte visfilet (bijv. koolvis, kabeljauw)
 • 1 zakje verse dille ((15 g), fijngehakt)
 • 2 sjalotten (gesnipperd)
 • 3 eetlepels bloem
 • 2 eetlepels olie
 • 5 eetlepels mayonaise
 • 5 eetlepels milde yoghurt
 • 3 teentjes knoflook (uitgeperst)
 • 1 pot augurkenplakjes (uitgelekt)

Bereidingswijze: Bedillerige balletjes

 • Pureer de visfilet met 5 takjes dille, de gesnipperde sjalotten en bloem. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 • Draai ca 32 balletjes ter grootte van een walnoot van het vismengsel.
 • Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de visballetjes in 5 min. rondom bruin en gaar. Uit de pan scheppen en op keukenpapier laten afkoelen.
 • In een kom mayonaise, yoghurt, knoflook en dille door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
 • Plakjes augurk om en om met de visballetjes aan een satéprikker rijgen. Spiesjes op schaal leggen en serveren met dipsaus.

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje Bedillerige Balletjes

Met vier proefkonijnen (D. en J. van Diana, en N. en E. van mij)  kwamen we niet verder dan voorproeven, het schaaltje was in no-time leeg!

Zelf proberen?

foto van Rotterdam Zaait!

foto van Rotterdam Zaait!

Zaterdag 23 mei is het weer Zaait!, het jaarlijks terugkerende festival van Rotterdamse Oogst. Daar zijn Diana en ik de hele dag in de weer met een workshop #MoestuinMaaltjes, om samen met kinderen de #MoestuinMaaltjes te koken. Dus wil je wel, maar durf je niet zelf aan de slag, kom dan gezellig langs!

Kweekweetje Dille

diana-van-ewijk-meriam-beek

Dille kun je het hele jaar door zaaien, in de tuin of in een grote bak, en zelfs in huis, op een zonnige plek. Zaai je dille tussen de tuinbonen, dan blijft de zwarte luis uit de buurt van de bonen. Maar niet te dicht bij de venkel, want dan neemt de smaak van de dille af!

Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

 Volgende week: een moestuin recept met andijvie!

 

 

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

**) met dank aan Diana, die overigens de meeste namen heeft verzonnen, en ook de fotografie en de eindredactie***  doet.

***) dus alle typo’s en andere rare dingen die je tegen komt zijn natuurlijk van haar hand 😉

****) heel leuk om zelf te maken, en met een mooi bloemtakje van dille erin, wordt het een mooi flesje!

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *