Gedachten, Recepten, Simpele Soep, Soep
comments 4

Maak zelf Instant Noodles Soep – simpel recept

instand noodle soep in weckpot

Zelf instant noodles maken? Da’s in 5 minuten gebeurd. Eenmaal op kantoor giet je er heet water bij, 5 minuten wachten, en slurpen maar! Een makkelijke en gezonde lunch waar je de dag prima op doorkomt – en waarmee je in één moeite door je plasticverbruik vermindert. Twee vliegen in één klap :-)

Stiekem ben ik nogal fan van instant noodles. Sterker nog: in mijn eerste jaar aan de Haagse kunstacademie leefde ik erop. Instant noodles afgetopt met gebakken uitjes en, vooral voor de vorm, wat plakjes komkommer. Snel klaar, en best gezond, toch, met die komkommer?

Dat instantnoodlesoepdieet beviel me prima – tot ik na een maand of drie een joekel van een voorhoofdsholte-ontsteking te pakken kreeg en (in ieder geval voor mijn gevoel) bijna doodging. Zwart-wit als ik ben, heb ik instant noodle soep sinds die tijd links laten liggen. Extreem links. Als in: at ik nooit meer. 

Fast forward 22 jaar: ik zit weer op een dagelijkse instant noodle soep shot. Maar dit keer maak ik ‘m zelf. En eet ik ‘m voor lunch, in plaats van boterhammen.

Sterker nog: ik maakte afgelopen maandag de eerste, als test, en kreeg van een boel BlueCity-collega’s de vraag of ik voor hen ook zo’n lekker noodlesoepje wilde maken… Hier dus het recept!

Instant noodles soep – maar dan zonder zooi

Waarom zou je zelf instant noodle soep maken? Omdat je dan:

  1. precies weet wat je eet.
    Geloof me: in een standaard zakje supermarkt noodle soep zit meer dan je denkt…
  2. veel minder plastic nodig hebt.
    Wat zeg ik? Je hebt helemaal geen plastic nodg :-)

Wat zit er in Instant Noodles Soep uit de supermarkt?

Laten we eens kijken waar die zakjes instant noodle soep uit bestaan. Een standaard zakje instant noodles bevat 3 verschillende componenten. Hieronder de ingrediënten in een zakje Unox Good Noodles Kip:

  • Deegwaar, 89,2% (noedels):
    • tarwebloem,
    • palmvet,
    • gemodificeerd aardappelzetmeel,
    • zout,
    • raapzaadolie,
    • rijsmiddel (E500, E501),
    • antioxidant (E306, E304)
  • Kruidenmix, 5,5%:
    • aroma
    • suiker
    • zout
    • smaakversterker (E621, E635)
    • sojasauspoeder (sojaboon, tarwe, zout, moutextract, gistextract, palmolie), rode paprika, lente-ui, uipoeder, peper
    • antiklontermiddel E551 (nano)
    • kleurstof E100
    • peterselie
  • Oliemix, 5,3%:
    • plantaardige olie (rijstvlies, sesam),
    • knoflookextract,
    • sjalotextract,
    • uienextract,
    • gemberextract

Onverwachts veel, he? Tel daar de drie (!) plastic verpakkingen bij op, en je ziet: zelf instant noodle soep maken is wel zo fijn. Zo weet je in ieder geval wat erin gaat, en vermijd je het gebruik van al dat verpakkingsmateriaal.

Zo maak je zelf Instant Noodles Soepinstand noodle soep in weckpot

Goed, zelf instant noodle soep maken dus. Wat heb je daar voor nodig?

Ingrediënten Instant Noodles Soep

  • instant noodles
    de wok noodles van Conimex, bijvoorbeeld. Deze hoef je niet te koken vantevoren. Liever gezondere noodles, met meer vezels? In het artikel ‘Wok this Way – welke noedels zijn het best’ zie je de verschillen tussen verschillende soorten noodles. Let wel op: soba noodles zijn een goed en gezonder alternatief, maar die moet je wel eerst koken. Meer werk dus :-)
  • een eetlepel Indiase SoepStarter
    Deze bevat:  ui, wortel, knoflook, selderij, gember, kerrie, koriander, kurkuma, chilipeper, laurierblaadjes – en verder niets!
  • een snufje zout
  • groente
    • OF gedroogde groenten, als wortel, prei en ui (deze koop je bijvoorbeeld bij oa Natural Spices). Deze wellen in het water dat je opgiet.
    • OF: diepvries-erwtjes, -broccoli of -boontjes. Deze zijn al geblancheerd, en hoeven dus niet van te voren gekookt te worden.
  • het geheime ingrediënt: een lepel pindakaas :-) Ik ben nogal fan van het eigen merk van Marqt of, makkelijker te krijgen: de 100% pindakaas van AH
  • een schone weckpot

Bereidingswijze Instant Noodles Soep

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in de weckpot. Begin met de pindakaas, zodat die onderin de pot zit.
  • Ga naar je werk (school, sportclub, etc)
  • open de pot, giet heet water op tot de noodles onderstaan en roer goed door.
  • Doe het deksel er weer op en laat 5 minuten wellen.
  • Voeg eventueel extra water toe, roer nog een keer goed en… eet smakelijk!

Topping Instant Noodles Soep

Voor wie er graag een feestje van maakt: neem ook wat toppings mee, in een los bakje. Kies bijvoorbeeld:

  • een gekookt ei, in plakjes of verkruimeld
  • pindakruim (mijn favoriet!)
  • lente-uitjes
  • taugé
  • plakjes champignon
  • gegrilde courgette (ik grill deze op kantoor sinds kort in het tosti-apparaat of in de broodrooster! De ultieme food hack uit BlueCity :-))

Eet smakelijk allemaal!

Comments

comments

4 comments

  1. Die pindakaas in de noodle soep, wat eengeweldig idee!! Ik als pindakaasverslaafde ga dat zeker proberen :-) De indiase soepstarter koop je die in de supermarkt?

  2. Pingback: Foodie Tips #23: maak zelf Instant Noodles Soep, koop lokaal voor een beter globaal en... snoep zonder troep! -

  3. Pingback: Foodie Tips #25: van PofPieper tot Peanutbutter & Jelly Smoothie

Laat een reactie achter bij Denise Beckand Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *