Gedachten
comment 1

Lekker Lokaal: Zeemansboter (of: biologische pindakaas)

biologische pindakaas

De Maas klotst er 24/7 tegen de hoge kades, de hipsters lopen er bij bosjes rond en op het centrale plein vind je de leukste winkeltjes en cafeetjes… Katendrecht is allang geen ongepolijst hoeren-eiland meer.

Vooruit, Tattoo Bob zit er nog. En ook de rest van de buurt is, op zijn Rotterdams, nog lekker rauw. Want naast de überhippe cafeetjes met cold brews en vintage vinyl zit een Kaap-Verdiër op leeftijd in alle rust zijn hele gezin zomerklaar te maken met een non-stop brommende tondeuse.

Katendrecht is nou niet per se de plek waar je een pindakaasfabriek verwacht. En tóch is hier, op dit schiereiland aan de andere kant van de Erasmusbrug, Zeemansboter ontstaan.

Zeemansboter?

lekker lokaal diana van ewijk

diana van ewijk

Yep: Zeemansboter. Dat is geen boter, nee. Zeemansboter is pindakaas. Heel pure pindakaas, bedacht op Katendrecht en gemaakt van biologische pinda’s uit alle delen van de wereld. En uit een snelle test blijkt Zeemansboter niet alleen voor zeemannen aantrekkelijk te zijn… Ook stadse dametjes-in-de-dop weten wel weg met deze biologische pindakaas!

Pindakaas… wie is er niet groot mee geworden?

Een witte boterham, dik besmeerd met pindakaas. En een laag hagelslag. Of: met komkommer, kaas en sambal badjak. Of, à la Elvis, op een tosti met spek en banaan. Pindakaas is da bomb – of nou, ja, dat vind ik… en het overgrote deel van ons huishouden deelt die mening.

Lekker Lokaal: Zeemansboter (Rotterdamse pindakaas)

lekker lokaal Diana van Ewijk

portret Kay van Mourik, via Markthal.nl

Deze biologische pindakaas werd bedacht op Katendrecht in Rotterdam, van oudsher dé thuishaven van zeemannen. En (hoe toevallig!) de plek waar met pinda’s beladen schepen van over de hele wereld aanmeerden.

1+1 = 3, dacht Kay van Mourik (een Rotterdamse student aan de technische Universiteit Delft) en hij ontwikkelde samen met Milo Pouwer (illustrator en grafisch ontwerper) het idee om biologische pindakaas te maken. Die was er al wel – maar die ziet er vaak net zo droog uit als ‘ie smaakt. Hun Zeemansboter smeert ruig (want: hele stukken aardnoot) en smaakt rijk (want: 99,8% pinda’s) en zit ook nog in een pracht van een pot die je zonder blikken of blozen op tafel kunt zetten.

Aardnoot, goed voor de aardkloot

Hoe Zeemansboter precies ontstaan is, blijft overigens wat onduidelijk: ook Berend van Santen (mede-oprichter pop-up stadsdakpark Dâk Rotterdam) en Marelle van Beerhoven (Applified) zijn er bij betrokken.
Hoe dan ook: deze boter van aardnoot is goed voor de aardkloot. Zeemansboter is namelijk gemaakt van biologische pinda’s. Wat daar precies het voordeel van is – dat bleef ook mij lang onduidelijk. Tot ik op een tuinborrel van Zeemansboter proefde, en in de wereld van gifpinda’s, kaalslag en zielige apen dook.

Is biologische pindakaas betere pindakaas?

zeemansboter-lekker-lokaal-rotterdam

Of biologische pindakaas beter is dan gewone pindakaas? Dat hangt er vanaf wat je verstaat onder beter. Beter betaalbaar? Mmm, niet per se. Maar biologische pindakaas is zéker beter op de volgende drie punten:

1. Geen rotzooi

Gewone, lees: op grote schaal geproduceerde fabriekspindakaas, wordt gemaakt van maximaal 85% pinda’s. De andere 15% is suiker, zout en plantaardige olie. Dat klinkt, op de suiker na misschien, best prima. Tot je leest wat voor plantaardige olie… in het geval van Calvé is dat olie van raapzaad, soja en volledig geharde palm.
“Hé,” denk jij nu misschien: “volledig geharde palm – was daar niet wat mee?”
Dat klopt, daar is wat mee.

2. Beter voor het milieu

Palmolie is namelijk een ontzettend populair product in de voedingsindustrie: het gaat het smeltproces van producten tegen en geeft tegelijkertijd een goed ‘mondgevoel’. Omdat palmolie zo populair is, wordt het enorm intensief verbouwd: per uur wordt er voor een oppervlakte van 300 voetbalvelden aan oerwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages.*
Niet alleen heel slecht nieuws voor ons, maar ook voor de mensen en dieren die er wonen.

3. Lief voor apen

Apen, tijgers en al die andere wilde dieren kunnen overleven niet in een kaalgekapt regenwoud. En stel dat ze een manier vinden, dan worden ze alsnog bedreigd door de smog van de vele bosbranden die ofwel ontstaan omdat het bos uit balans is, ofwel aangestoken zijn om de grond te egaliseren.

Daarom dus biologische pindakaas

(beeld via EcoWalkTheTalk.com)

(beeld via EcoWalkTheTalk.com)

Zeemansboter is gemaakt van 99,8% biologische pinda’s. In deze biologische pindakaas zit alleen pinda-olie – geen palmolie. Fijn voor het regenwoud, lekker qua pure smaak.

Maar het heeft ook een nadeel: die olie gaat namelijk drijven, op de laag gemalen pinda’s. Geen probleem, dat kun je er gewoon weer doorheen roeren. Dat zorgt ervoor dat je pindakaas van de eerste tot de laatste lik smeuïg blijft – en het geeft meteen een lekker ambachtelijk gevoel :-)

Uh… hoe lokaal is pindakaas nou helemaal?

lekker lokaal diana van ewijkPindakaas is net zo lokaal als bananenpasta, natuurlijk. Er is geen boer in de omgeving van Rotterdam die pinda’s teelt. De pinda’s in Zeemansboter komen daarom ook uit China, waar ze kleinschalig worden geteeld door biologische boeren. Vervolgens worden ze per boot naar Rotterdam verscheept.

De eerste potten pindakaas werden in de Katendrechtse keuken van Kay gemaakt, maar na een x aantal doorgebrande mixers is de productie inmiddels uitbesteed aan een Nederlanse fabrikant.

Eigenlijk is dus vooral het concept en het ontwerp lokaal. Da’s dan ook wel meteen hyperlokaal: Kay werd geboren in een kubuswoning :-)

Meer info over Rotterdamse Zeemansboter?

>> naar de website van Zeemansboter

Meer info over biologische pinda’s?

>>  lees dit artikel ‘Pindakaas zonder een spoor van gif’ in Trouw
>> lees dit artikel over Palmolie van De Groene Meisjes 

 

*) bron: Greenpeace ‘Een olieramp in het regenwoud’

**) alle foto’s in dit artikel zijn zelfgemaakt of komen van de Facebook-pagina van Zeemansboter, tenzij anders vermeld.

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *