Lekker Lokaal weekmenu 38: Pré-herfstige Pompoenpasta, Chili Sin Carne met Broccomole en… Spitskoolsoep

pompoenpasta

Ik was afgelopen weekend met jongste dochter op meisjesreisje naar Antwerpen. Ze is acht en heeft recent haar sleutelbeen gebroken, maar toch hield ze me goed bij, qua door-de-stad-stiefel-tempo. Ons reisgidsje bleek behoorlijk gedateerd – we liepen van hot naar her, en elk aangeraden eetadresje bleek alweer gesloten.

Knorrig zakten we uiteindelijk neer op een bankje in een biercafé en bestelden dan maar de daghap: Lasagne voor haar, en Chili con Carne voor mij. Dat bleek zo’n aangename verrassing, dat ik ’n gezondere versie ervan op heb genomen in dit weekmenu!

Lekker Lokaal Weekmenu** op basis van seizoensgroenten

Hieronder vind je drie gerechten*. Je kunt de titel van ieder gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt. Klik & kookze!

1. Pré-herfstige Pompoenpasta (met lekker veel kaas!)

pompoenpasta(beeld: The Kitch)
Een herfstige en stevige pasta met gegrilde pompoen, salie, ui, knoflook, pijnboompitten en parmezaan. Door de pasta te bakken krijg je een heerlijke knapperige en stevige maaltijd – die ook als kliekje lekker is op kantoor, de volgende dag :-)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

 • pasta
 • salie
 • ui
 • pompoen (de uchiki kuri!)
 • knoflook

2. Chili sin Carne met Broccomole

wpid-chili-con-carne-kruidenmix-zelf-maken.jpeg

De Chili con Carne was een onverwachts genoegen, kan ik je wel vertellen – en zo makkelijk dat het bijna onbehoorlijk is. In deze versie laat ik het gehakt weg, en voeg ik extra groentjes toe, in de vorm van Broccomole!

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

 • ui
 • knoflook
 • tomaten
 • bonene

3. Weggooigroentesoep van Spitskool

Maak elke dag een 50%groentesoep van groente die je anders toch zou weggooien! Haal je #maxgroentetax en verminder je voedselverspilling in één moeite door :-)

Soep van spitskool? Jazeker! Lekker met een dikke Croque Monsieur Kaas-Hesp, om in Antwerpse sferen te blijven :-) En dat is goed nieuws, want spitskool is stiekem gewoon een super food, rijk aan vezels, mineralen en vitaminen, en dan vooral vitaminen C en K. Dit soepje draai je bovendien in een mum van tijd in elkaar – wat let je dus?

 • spitskool
 • boter
 • ui
 • knoflook

4. Kliekjesdag!

 

Wist je dat de gemiddelde Nederlander (ja, daar horen jij en ik vast ook wel bij!) zo’n 50 kilo aan perfectly good food weggooit? 50 kilo! Niet alleen zonde van je geld (per gezin is dat zo’n 350 euro per jaar – daar kun je best ook een bescheiden weekendje van weg) maar het is ook dood-en doodzonde van alle energie die er in het kweken, vervoeren en bereiden van dat eten is gestoken.

Daarom voeren wij ‘m gewoon weer in: de kliekjesdag. Kijk eens goed in je koelkast en eet alle restjes van de week op. Ook de perfecte dag om je groentenla eens te inspecteren op verlepte groenten – daar kun je mooi een soepje, sausje of pesto van maken. 

Kookze deze week weer!

*) drie recepten, vraag je je misschien af – een week heeft toch zeven dagen? Klopt! Maar uit eigen ervaring blijkt dat je wel voor een volle week kunt plannen, maar dat de weekenden sowieso anders lopen – en de weekdagen eigenlijk ook.
Daarom voortaan drie recepten: daarmee heb je een goede basis, en kun je zonder enorme food waste een kliekjesdag, een buiten-de-deur-eetdag, een toch-maar-bij-vrienden-etendag en een snelle-boterhammen-met-eidag inlassen :-)

**) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht, en  kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-) 
Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Sarina, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Spangen, Rotterdam-West.
Vandaag of morgen bestellen, is vrijdag of zaterdag ophalen!

***) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *