Lekker Lokaal Weekmenu #11: Boston Baked Beans, Gerookte Gans en valreep-snert

chorizo-red-pepper-gnocchi-3

Eerlijk zeggen: zijn jullie al met zonder jas naar buiten geweest? Wij wel! Het resultaat is helaas wel een zieke tiener-des-huizes, maar het was het best waard, dat gevoel van voorjaarsvrijheid.

Om de aanstaande lente te vieren, eten wij nog één keer snert. De full monty, met bergen vlees. En we eten een ovenschotel met bonen en spek – dat kan er dan ook nog wel bij. Tel daarbij op de salade van gerookte gans en peer, en pizza met biet en appel en je begrijpt: wij zijn een beetje de weg kwijt, qua seizoenseten. Niet alleen maart roert zijn staart, blijkt maar weer :-)

In dit Lekker Lokaal Weekmenu hopen we de winter nog vast te houden, maar toch ook al wat lente binnen te laten. Dus stevigere kost, afgewisseld met wat frisse, zonnigere gerechten.

Klik & kookze!

Lekker Lokaal Weekmenu** op basis van seizoensgroenten

Hieronder vind je vijf gerechten. Je kunt de titel van ieder gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt. Klik & kookze!

1. Boston Baked Beans
BostonBakedBeans24-thumb-596x350-331947Dit recept stond een dikke week geleden in de Volkskrant – en ik heb er sindsdien al zin in! Baked beans met spek en stroop – daar gaat mijn van oorsprong Betuws hartje harder van kloppen :-) Ik maak ze met bruine bonen, overigens – net zo lekker! (beeld via www.cbc.ca)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • bruine bonen (Klompe)
  • uien
  • mosterd (Mosterd en Meer) 
  • 300 g gerookte spekblokjes (Firma Bijten)

Schrik niet van de bereidingstijd! Het meeste werk doet de oven terwijl jij op kantoor zit (of op één oor ligt). Maak van de nood bovendien een deugd: maak twee porties en vries de helft in. Dan kun je over een paar weken met veel minder moeite weer smullen!

2. Salade van Gerookte Gans, Veldsla en Peer

wp-1457791121461.jpgExcuus voor het plaatje, dat maakte ik afgelopen week tijdens de workshop van Hollands Wild. Deze salade is gigantisch lekker door de geweldigde combi van gerookte gansfilet, zoetsappige peer, pittige rucola en lichtzurige frambozendressing. En nog makkelijk in elkaar te draaien ook – wat wil de mensch nog meer? 

Het recept vind je onderaan dit blog. Ik maak deze salade overigens met frisse veldsla – ook lekker!

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • Gerookte Gansfilet (Hollands Wild)
  • Conference Peer
  • Veldsla

3. Gnocchi met Chorizo, Spinazie en Geroosterde Paprika

chorizo-red-pepper-gnocchi-3

Goed, het voelt dan wel als lente – maar dat is het nog niet. We hebben dus nog geen paprika in het assortiment, maar gelukkig zijn geroosterde paprika’s uit pot ook lekker! (beeld via Nutmeg Nanny)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • chorizo (De Buytenhof)
  • veldsla (ipv spinazie)
  • ui
  • gnocchi (Burro e Salvia)

4. Snert!

erwtensoep

Wat eet je graag nog even, zo op de valreep van de winter? Snert natuurlijk! En dan niet uit zo’n onvoorstelbaar gore zak, maar gewoon: zelfgemaakt. Moeilijk is dat namelijk niet. Het vereist vooral veel van het betere hakwerk. En hoe beter je vlees, hoe lekkerder je snert! (beeld via Simone’s Kitchen)

jet-varkenskop

PS: deze week serveren wij OudHollandsche Snert tijdens de Wilde Wereldsoepavond. Helemaal zelfgemaakt – sterker nog: we trekken een echte snertbouillon van een halve varkenskop en -poot… 
>> lees meer over de Wilde Wereldsoep-avond

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • 1 pak spliterwten
  • 1 winterwortel (doe maar een lekker dikke)
  • 2 preien
  • 1/2 knolselderij
  • 2 uien
  • stukje rookspek (dit verving ik door een paar flinke speklappen)
  • 2 lamswortjes (De Buytenhof)
  • 400 gram ribkarbonade
  • 1 flinke lamsrookworst (De Buytenhof)

5. Pizza met biet, appel en geitenkaas

Apple-Cheddar-Pizza-with-Beets-and-Rosemary

Het kan altijd gekker, qua gekke pizza’s. Want waarom zou je je neerleggen bij kaas en tomaat, als je ook dit smaakbommetje op tafel kan zetten? (beeld via Wellplated)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • voorgekookte bieten (Keuken van Rechtstreex)
  • zoete appeltjes (Wellants van Van Os)
  • belegen geitenkaas (Biokaas Kinderdijk)

Recept: Gerookte Ganssalade

Het is niet erg moeilijk, en ook niet erg arbeidsintensief, dus dat is een mooie tegenhanger voor de Boston Baked Beans :-)

Ingrediënten

  • +/- 200 gram gerookte ganzenfilet, in dunne plakjes
  • 1 dl extra vierge olijfolie
  • 1/2 dl walnotenolie
  • 1/4 dl frambozenazijn
  • peper en zout
  • suiker naar smaak
  • veldsla
  • Begin met maken van de dressing: voeg de olijfolie, walnotenolie, frambozenazijn, peper, zout, frambozen en klein schepje suiker in een blender en laat een halve minuut draaien op de hoogste stand. Laat rustig staan, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • snijd de gerookte gansfilet in dunne plakjes (ong 3 mm)
  • maak de veldsla schoon (draai de wortels van de blaadjes)
  • schil de peer en snijdt ‘m in blokjes
  • schik de veldsla op een bord, drapeer er de plakjes gerookte gans over, verdeel er blokjes peer over en garneer met frambozendressing. 

Eetze!

 

Kookze deze week weer!

*) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht, en  kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-) 
Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Sarina, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Spangen, Rotterdam-West.
Vandaag of morgen bestellen, is vrijdag of zaterdag ophalen!

**) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

***) Geen zin om zelf uien te karameliseren? Bij Marqt vond ik een klein potje gekarameliseerde uitjes. Heel lekker, maar ook duur – zo rond de 3 euro. Daar kun je zelf wel 2 kilo uien voor karameliseren – met gemak…

Comments

comments

2 Comments

  1. Jacqueline

    Hoeveel frambozen gaan er in de dressing van de gerookte ganzenborstfilet?

    • Geen idee, Jacqueline – wij gebruikten frambozenazijn:-) Ik gok een stuk of 10? Goed pletten en met balsamico-azijn mengen – zou kunnen werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *