Hoe een Berlijnse vonk een Lekker Lokaal Rotterdams product wordt? Nou, heel simpel: het begon met een potje honing in Berlijn. Of eigenlijk…
… het begon met Willy Wonka, die in Berlijn tegen een potje honing aanliep. Niet een gewoon potje honing, maar een potje-honing-met-iets-extra’s.
Die Willy Wonka heet eigenlijk Sasker Scheerder, die binnen Manenwolf’s rokerij en foodlab non-stop smaakonderzoek doet en zijn bevindingen middels oude conserveringstechnieken vastlegt in de meest waanzinnige producten.
Sasker verkoopt zijn producten via Rechtstreex, en op de Rotterdamse Oogst-markt, samen met Sanne Zwart, van Ferme Kolen. Sanne kende Abderrahim Bouna, aka de Rotterdamse stadsimker. Abderrahim vond Saskers dennetoppensiroop onbegrijpelijk lekker, ze raakten in de praat, Sasker begon over zijn Berlijnse honingvondst – et voila.
Smeer’m Honingsmeersels
Een half jaar (en heel veel honingonderzoek en smaaktesten later) presenteerden Sasker en Abderrahim vandaag hun serie Smeer’m Honingsmeersels in Buiten. Smeer ‘m is een lijn Rotterdamse honing met bijzondere smaakvariaties:
- Smeer’m Limoen-Gemberwortel
- Smeer’m Ingelegde Citroen
- Smeer’m Gegrilde Salie
- Smeer’m Gerookte Rode Biet
- Smeer’m Chai Spices
Saillant detail: iedere smaakcombinatie heeft zijn eigen soort honing als basis… van voorjaarshoning tot kastanjehoning – en meer. Hopelijk snel te koop bij Rechtstreex, maar nu in ieder geval al verkrijgbaar bij Buiten – wat sowieso een geweldige plek is voor ontbijt/lunch/diner met Rotterdamse producten!
Benieuwd naar Willy Wonka?
Ik interviewde Sasker uitgebreid over zijn ideeën en methodes – en ontfutselde hem en passant de gouden tip voor startende food labels :-))
>> luister de podcast Manenwolf’s Rokerij & foodlab