Knolselderijsoep met paddestoelen

soupe de la semaine maaltijdsoep diana van ewijk

Wat een week! Het begon eigenlijk best goed, maar gaandeweg liep er steeds meer stroop in onze goedgeoliede machine. Maar goed, we hebben het overleefd, en nu is het fijn weer weekend. Tijd om alle stress, samen met een joekel van een knolselderij, in de soeppan te hakken!

Voor we gaan koken, wil ik nog heel even klagen, hoor. Want dit was wel een episch-slechte week, qua huishoudmanagement…

Dit ging er mis deze week…

  • … badpakken (dure winterbadpakken*, echte Speedo’s, van Sinterklaas gekregen) raakten kwijt. En werden niet meer teruggevonden.
  • … het inschrijfformulier voor zwemles bleek vervallen (dit nadat de kleuter die ‘echt heel graag op zwemles wil, mama’ al meer-dan-een-half-jaar-op-de-wachtlijst-stond)
  • … de kerstlogeerkoffer (met daarin al onze gatvrije kleren) raakte verstopt onder een berg wasgoed. Daardoor stonden de kinderen iedere ochtend voor een lege onderbroekenkast – en ik iedere dag voor het raadsel waar nu toch mijn nietgeladderde panty’s allemaal waren gebleven.

Werkwijs ging de week dan weer wel heel lekker: ik nam vijf filmpjes op**, hakte met Lisa een belangrijke knoop over ons feminisme-project door en las een fijn boek over bloggen uit.

Knolselderijsoep met paddestoelen***

Maar goed. tijd om de soepen! Niets zo zen als een berg groenten te verwerken tot een lekkere, dikke soep. En met zo’n knolselderij kun je heel wat energie kwijt, qua hakken. Kookze!

Ingrediënten Knolselderijsoep met paddestoelen*

  • 400 gram knolselderij
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook (heel, voor bij de champignons), plus 2 tenen gesnipperd (voor in de soep)
  • 2 winterpenen
  • 1½ liter groentebouillon (de Knoflook-Kruidenbouillon van Zonnatura is erg lekker!)
  • 250 g paddestoelenmix (gewone kastanjechampignons zijn ook heel lekker)
  • 1 tl gedroogde dille
  • 125 g crème fraîche
  • 4 el olijfolie

Bereidingswijze Knolserijsoep met paddestoelen

  • Schil de knolselderij en hak aan stukken
  • Doe hetzelfde met de winterpeen
  • Snipper de uien en de knoflooktenen (of zet er een staafmixer op).
  • Verhit de olie en fruit de uien en de knoflook 5
    minuten
  • Voeg de knolselderij toe en bak 5 min. mee.
  • Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Kook de knolselderij in 15 minuten gaar (hoe kleiner de stukken die je hakte, ook sneller gaar uiteraard :-))
  • Snijd de kastanjechampignons in kwarten.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons 4 min. op
    middelhoog vuur. Pers er twee tenen knoflook boven uit en bak een minuutje mee. (nee, nu niet uit de pan snoepen natuurlijk!)
  • Roer de dille door de crème fraîche en breng op maak met peper.
  • Het leukste moment: pureer de soep met de staafmixer.
  • Verdeel de champignons erover en schep er wat crème fraîche op.

Lekker met een halfzachtgekookt eitje!

 

*) voor de niet-moeders: dure winterbadpakken zijn badpakken die je in de winter bij een echte sportzaak moet kopen, omdat de HEMA (waar je normaalgesproken je badpak koopt) in de winter geen badpakken verkoopt. 35 euro, voor een kinderbadpak. Ja echt! En dan is íe niet leuk ofzo. Dan is ‘ie gewoon zwaart, met fluo-accenten en heel groot het woord Speedo erop.

**)

voor wie het echt wil weten: Vraag&AntwoordVideo’s over hoe je Twitter inzet voor je webwinkel. Je kunt ze allemaal bekijken op WebVedettes.nl.

***) gebaseerd op een pastinaaksoep-recept uit de Allerhande. We konden alleen in geen velden of wegen pastinaken vinden – en knolselderij bleek een heerlijk alternatief.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *