Kliekjessoep: no waste weekoverzicht #1

kliekjessoep-soephoofd-paprika

De eerste week van mijn #elkedagsoep-project is voorbij! Hier een overzicht van de kliekjessoepjes die ik maakte.

Eerlijk is eerlijk: het was best even wennen. Maar het resultaat mag er zijn…:

  • aan het eind van de week waren alle kliekjes op en lag er nog maar één paprika in de groentenla… Stom, want die had gewoon meegekund in de gestoofde paprikasoep!
  • we hebben deze week elke dag een flinke dosis (minimaal 125 gram) groenten extra gegeten. Samen met de groenten bij het avondeten én de rauwkost komen we daarmee vrijwel zeker aan onze groententax.

Ik leerde, met schade, schande en vooral een hoop kindergemekker, wel een paar nuttige dingen deze week… En ik was aangenaam verrast; koken zonder recept is een risico, maar kan ook zeer fijn uitpakken – bijvoorbeeld in de soep van wortelloof! Ook dat is no waste, natuurlijk: eetbare delen die je normaalgesproken weggooit tot soep verwerken.

Kliekjessoep dag 1: Doperwten-munt

Elke dag kliekjessoep uit eigen groentenla: tegen verspilling, voor je max groententax.

De eerste dag is het al prijs: later thuis dan gepland, grutten extreem chagerijnig en zelf zo gaaralseenpaardehaar… Bijna de kliekjessoep geskipt dus. Bijná – maar niet helemaal. De allereerste officiële kliekjessoep ooit is gemaakt van een doosje doperwten dat al sinds mensenheugenis in onze vriezer ronddoolt. Gecombineerd met wat munt uit eigen balkonbak een heel deugdelijk voorgerechtje :-)
De kinderen waren er minder van gecharmeerd; ze vonden ‘m te zout. Morgen dus aan de slag met een minder sterke bouillonnetje.

Kliekjessoep dag 2: Wortelloof met ras el hanout

wortelloof-soep-kliekjessoep

Eerlijk is eerlijk – ik had niet zoveel van deze kliekjessoep van wortelloof verwacht. En toch was ie superlekker. Makkelijk, no food waste, bomvol groente én in 20 minuten klaar – ook zo fijn :-)
>> lees recept soep van wortelloof met ras el hanout en citroen

Kliekjessoep dag 3: valsspelende courgettesoep

kliekjessoep-soephoofd-courgette

Kijk, dát zijn meevallers… Schoonmoederlief bracht, tegelijkertijd met de logeergrutten, een pan groentesoep mee. Officieel dus geen kliekjessoep, deze courgettesoep – maar wel bommetjevol groenten en binnen 5 minuten klaar 😉
Met nogmaals eeuwige dank aan Firmatique voor dit zeer Soephoofdwaardige prachtschort!

Kliekjessoep dag 4: gestoofde paprika

kliekjessoep-soephoofd-paprika

En wat lag er aan het eind van de week nog te dralen in onze groentela? Juist: een sh*tload aan rode paprika. Fluks dus een soepje van gestoofde rode paprika gemaakt met, omdat: bijna-weekend-dus-extra-feest, een fris-zoutige bacon-kervel hangop. Lekkah! Nu is onze groentela, op twee preien na, leeg. Week 1 van no food waste is daarmee tot een succesvol einde gekomen :-) En die 250 gram groenten per dag? Die heb ik wel gehaald, maar van de kinderen ben ik er eigenlijk nog niet zo zeker van. Volgende week nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Als je je nou afvraagt waar dag 5 is gebleven: die was er niet :-) Op vrijdagavond eten we altijd bij Stroop Rotterdam een Chef’s Dinner, omdat we die avond ons Rechtstreex pop-up groentenwinkel draaien. De kliekjessoep aten we voor lunch, en was letterlijk een kliekje: Lena en ik de paprikasoep en Jettie het laatste bakje courgettesoep :-)

Zelf ook aan de slag met #kliekjessoep?

Volg me op Instagram, Facebook en Twitter. Daar deel ik mijn vorderingen, mislukkingen en (onverwachte) successen :-)

>> Hier lees je meer over project #elkedagsoep #kliekjessoep

Comments

comments

Filed under Gedachten

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 Comment

  1. Pingback: Weggooigroentesoep: no waste weekoverzicht 2 -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *