Gedachten
comments 2

Interview: twittercolumnist Mirjam de Boer

Het fenomeen twittercolumn ontstond in 2010, eigenlijk bijna per ongeluk.* Nu, vier jaar later, hebben meer dan honderd mensen bij elkaar duizenden twittercolumns geschreven en is de twittercolumn niet meer weg te denken van Twitter.

In deze nieuwe serie interview ik twittercolumnisten. Mensen die mooie momenten in hun leven vangen in 126 tekens, en afsluiten met #twittercolumn. En de eerste is Mirjam de Boer.

Interview met twittercolumnist Mirjam de Boer

1. Wie ben jij?Ik ben Mirjam de Boer. Ik ben grafisch ontwerper en heb daarnaast een bedrijf mijnes.com waarin ik gespecialiseerd ben in het bedrukken van vilt. Je kunt mij volgen onder mijn twitternaam @mijnespuntcom.

2. Sinds wanneer zit jij op Twitter? Enne: waarom eigenlijk?

Ik zit onder @mijnespuntcom op Twitter vanaf augustus 2010. Dat was een half jaar nadat ik gestopt was met mijn eerste account.
En waarom ik twitter…? Dat vraag ik mij ook zelf vaak af.
De voornaamste reden is dat ik alleen werk, en geen collega’s om me heen heb.

Twitter is voor mij soort gangenstelsel van een kantoor, daar waar je collega’s of wildvreemden tegenkomt, waar je vlagen van gesprekken opvangt, of als je op de lift staat te wachten of in de kantine even een gesprek met iemand aan kunt gaan.

3. Wanneer schreef je je eerste twittercolumn?

Ik ben begonnen, nadat de Twittercolumngids uitkwam – en jij (ik, Diana, dus :-)) mij overhaalde er ook eens één te schrijven. Volgens mij duurde het nog wel een paar weken voordat ik dat werkelijk deed.
Ik kan niet meer echt achterhalen wanneer mijn allereerste was, maar ik heb er, denk ik, wel een stuk of 50 geschreven.

4. Waarom ben ik begonnen?

In eerst instantie om het te proberen: lukt het me een ‘column’ te schrijven in maar 140 tekens? Toen het aardig lukte, ben ik er meer gaan schrijven. Of nou ja… elke tweet die ik plaatste en waar ik precies zo uitkwam met de letters dat ik er ook nog #twittercolumn achter kon zetten, werd een twittercolumn 😉

Ik schrijf twittercolumns, omdat het een perfect middel is om momenten vast te leggen. Voor dit interview zocht ik op Twitter al mijn twittercolumns terug en bij elke twittercolumn weet ik nog precies waar ik was of hoe het eruit zag. Als ik die twittercolumns niet had geschreven, was ik die momenten allang vergeten.

Daarom is het leuk om naast het vastleggen van je leven in foto’s ook twittercolumns te schrijven.

5. Hoe kom je aan inspiratie?

Ik ben in eerste instantie niet op zoek naar inspiratie. Inspiratie, dat zit in de dingen om mij heen. Een rij in de supermarkt waarin ik een gesprek volg. Dingen die ik zie en vreemd vind, of niet snap, of alles wat vragen oproept bij mij. Iets grappigs dat mijn dochters zeggen of doen.

Het zijn korte filmpje in mijn hoofd die meestal te omschrijven zijn in twee zinnen, daaruit ontstaat dan vaak een twittercolumn.

Omdat ik grammaticaal erg slecht ben, maar schrijven an sich wèl leuk vindt om te doen, lukt het met blijkbaar wel om die momenten te vangen in 140 tekens.

6. Waar schrijf je je twittercolumns?

fiets

De meeste twittercolumns ontstaan op de fiets. Blijkbaar lukt het me daar het beste om in twee zinnen het verhaal te formuleren. Als ik dan ergens aankom typ ik hem in een tweet.

7. Hoe lang sleutel je aan een twittercolumn?

Niet lang. Ik ga niet eindeloos aanpassen en herschrijven zodat ik precies op 140 tekens uitkom. Als het niet past, en het lukt niet 1-2-3 om in te korten of te verlengen, dan gooi ik ‘dat wat ik te zeggen heb’ gewoon als tweet de wereld in.

Alleen… laatst had ik een twittercolumn geschreven waar een typefout in voorkwam. Toen voelde ik mij wel genoodzaakt dit te corrigeren. Maar dan kwam ik een letter te kort. Puzzelen dus! Poging twee had een spatie teveel, maar poging drie was uiteindelijk goed. Dat was wel het meeste zweetwerk dat ik ooit deed op een twittercolumn 😉

8. Wat is jouw favoriete twittercolumn van iemand anders?

‘Mama, ik heb dorst.’
‘Oké, dan haal ik een glas water voor je’
‘Nee, mama, nee’
‘Waarom niet?’
‘Omdat ik chocomelkdorst heb’
#twittercolumn

Deze twittercolumn van @KarenMeeSchrijf over chocomelkdorst is vast heel herkenbaar voor elke ouder 😉

Ook deze van Aanmoddermoeder @DianaVanEwijk vind ik super:

Supermarkt, veel te lange rij.
“Heb je er misschien 15 cent bij?” vraagt de kassajuf aan de duizendzakjesvestdrager vóór mij.
#twittercolumn

Deze vind ik zo leuk, omdat ik direct weer een eigen verhaal weet te verzinnen bij de duizendzakjesvestdrager. Zo’n verhaal in een verhaaltje in een twittercolumn 😉

9. Welke twittercolumn van jezelf vind je het mooist?

Een van mijn favorieten is:

Man met grootheidswaanzin scheurt voorbij op zijn scooter.
Tussen zijn benen klemt een grote boom.
Kerstboom met ballen.
#twittercolumn

en deze:

De wind blaast ons vooruit.
“Ik moet alleen net iets harder trappen dan jij,” zegt ze. “Ik heb namelijk ’n tegenwind gelaten.”
#twittercolumn

10. Wat is de leukste reactie die je op een twittercolumn hebt gekregen?

Ik zal eerlijk zeggen dat ik bijna nooit een reactie krijg op een twittercolumn. Vooruit: soms een tweet als ‘herkenbaar’.
Maar misschien moet ik het aantal retweets gewoon zien als een leuke reactie. Deze twittercolumn kreeg de meeste retweets. Acht stuks om precies te zijn:

Ik dacht ‘Gooi de keukendeur open, dan kan de vlieg binnen naar zijn vriendjes buiten.’
Nu zitten al zijn vriendjes binnen.
#twittercolumn

11. Tot slot: wat is jouw gouden tip?

Als je van schrijven houd, moet je zeker eens gaan proberen een twittercolumn te schrijven. Het is een heel leuke manier om de kleine dagelijkse dingen – met een twist – vast te leggen.

En als het niet past in 140 tekens? Dat helpt het soms om alles weer om te gooien en met andere woorden hetzelfde proberen te vertellen.

Benieuwd naar de mooiste twittercolumns van Mirjam de Boer**?

Twittercolumnbundel Winterbundel Cover DEF-01

Mirjam staat in alle drie de Twittercolumnsbundels. Download ze, helemaal gratis, hier:

>> download de gratis Twittercolumn over Moederschap
>> download de gratis TwittercolumnBundel over Dieren
>> download de gratis TwittercolumnBundel Winter 

Veel leesplezier!

 

*) Ik volgde destijd een cursus Column Schrijven, maar had geen tijd had om lange columns te schrijven. Ik was ook net begonnen met Twitteren, en bedacht ineens: “Ik ga gewoon twittercolumns schrijven!” Ja, soms levert aanmodderen de mooiste dingen op – ik zei het toch 🙂

**)

iPhonecollage Mirjam de Boer

Mirjam legt haar leven niet alleen vast in twittercolumns, maar ook in iPhone-foto’s. Volg haar op Twitter via @iPhoneCollage of beter nog, via Instagram

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *