Ecotariër
Reageer

Hoe duurzaam is insecten eten? De ecotarivist onderzoekt

bugs-burger-insecten-eten-the-greenhouse-ecotarivist-diana-van-ewijk-

Insecten – ze zijn één van de gedoodverfde alternatieven voor zoogdierenvlees. Maar insecten-eten, dat is voor veel mensen nog een brug (of drie) te ver. Als ecotarivist is het hoog tijd dit vooroordeel opzij te zetten. Want het eten van insecten heeft nogal wat voordelen op duurzaamheidsgebied. Hier een kort verslag van ons bezoek aan The Green House in Utrecht, dat een insectenburger op de menukaart heeft staan.

Voor wie twijfelt: een bezoek aan dit volledig circulair gebouwde restaurant / urban farm met rooftop kas / green hub is sowieso de moeite waard. In de kas bovenop het restaurant schieten de postelein en erwtenscheuten in hoog tempo omhoog, in het pand word heel inzichtelijk gemaakt hoe de circulaire economie, en vooral: circulair bouwen, werkt en in de stekkerloze keuken wordt heerlijk (en een tikje uitdagend) gekookt.

Insecten eten: proefpanel

bugs-burger-insecten-eten-the-greenhouse-ecotarivist-diana-van-ewijk-proefpanel

Het proeven van de insectenburger vergde wel wat coachwerk bij de vleesgeöriënteerde alles-of-niks negenjarige. Eigenlijk wilde ze de rundvleesburger. Toen dat niet mocht, wilde ze dus niks. Maar toen mijn burger ter tafel kwam, kreeg ze spijt en bestelde de bijvangstpizza, met tongschar. Die was lekker – maar mijn burger lonkte. En dus proefde ze uiteindelijk toch maar wel… Oordeel? Lekker. En: “Net vlees. Jammer van de saus, anders zou ik ‘m helemaal opeten.” En dat is precies waar de kracht van de insectenburger zit: dat vlezige, licht-gekaramelliseerde, umami-smaakje dat je niet snel terugvindt in de gewone groenteburger.

Hoe ecotarisch is insecten eten?

Als #ecotarivist vraag ik me wel af hoeveel zoden dat nou aan de dijk zet, insecten eten. Ja, insecten zijn efficiënter om te kweken dan koeien, en dus duurzamer: het kost minder land en water om deze proteïne-bron te realiseren. Aan de andere kant: waar komen de insecten uit de burger vandaan? Zijn ze biologisch, fair en lokaal gekweekt? Vreemd genoeg wordt daar geen woord aan vuil gemaakt, terwijl wel uitgebreid wordt verteld over het (niet-biologische) lokale Lakenvelderrund dat in de runderburger is verwerkt. Vraagtekens alom… 

design-products-insect-farm-_dezeen_2364_col_6-1-852x560

Natuurlijk kun je ook gewoon lekker thuis insecten kweken. The Livin Farms biedt een insect farm aan die dat heel makkelijk maakt. Of, in hun woorden: “With our beautiful and functional desktop Hive for edible insects you can grow protein-rich super food mealworms.” Ze delen ook recepten, zoals deze Insect Protein Bar, waarmee je je liefdevol gekweekte, hyperlokale en circulaire (meelwormen eten keukenafval) meelwormen omzet in een ‘lekkere’, eiwitrijke snack. Vele malen duurzamer dan een hamburgerkiloknaller uit de supermarkt.

Maar ja: je zelfgekweekte meelwormen zelf verwerken tot vlezig burgertje – wordt dat ooit een realiteit? 

The Green House in Utrecht

bugs-burger-insecten-eten-the-greenhouse-ecotarivist-diana-van-ewijk-rooftop-greenhouse

Hoe dan ook: ga proeven, die Bugs Burger bij The Green House! Lief personeel, een geweldig pand waarin je meer leert over circular economy, een fijne rooftop kweekkas en een spannende menukaart. En dat allemaal op een steenworp afstand van Utrecht CS.

Prima kans om eens buiten je eigen kaders te gaan eten Want die wereldwijde vleesindustrie: daar moeten we echt vanaf. En waar kies je daarna voor: ga je 100% vegan, word je flexitariër en schakel je over naar kweekvlees of voldoe je aan je vleesverlangen met insecten? Genoeg om over na te denken…

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster en vooral: duurzamer eten, maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Lees meer over mijn zoektocht als ecotarivist, volg @ecotarivist op Twitter, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! 

Comments

comments

In categorie: Ecotariër

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *