Gedachten, Kliekjes-recepten, Recepten
Reageer

No Bake Cake: Griekse arretjescake van restjes chocolade en sloffe koek

griekse-arretjescake-mosaiko-vegan-plantbased-kliekjescollectief-soephoofd

Als we onze kliekjes opeten in plaats van weggooien, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Maar hoe zet je een onappetijtelijk kliekje om in een lekker hapje? Dat ontdek je in het KliekjesCollectief. Dit recept voor Griekse arretjescake is daar een mooi voorbeeld van: verwerk je overgebleven chocolade en zachtgeworden koekjes in deze no bake cake!

Deze Griekse Arretjescake heet met een chique woord Mosaiko. Arretjescake (ook: arretjenofcake) is een machtige no bake cake, die traditioneel in verschillende Nederlandse streken gegeten wordt. In het originele recept horen roomboter en eieren. Wij maken de Griekse variant Mosaiko, met restjes chocola en zachtgeworden koekjes verwerkt – plantbased, simpel en zo lekker!

Deze no bake cake is een vloek en een zucht gemaakt, leent zich voor al het lekkers dat los door je keuken zwerft of zich in vergeten koektrommels verbergt én is goed te bewaren – je kunt ‘m zelfs invriezen. Perfect dus als je van chocolade af wil – na Sinterklaas of kerst bijvoorbeeld, of als Pasen voorbij is. Maak er dan meteen deze Griekse Arretjescake van en vries ‘m in voor de volgende feestdag! Zo bespaar je tijd, geld en co2-uitstoot – en heb je bovendien al vast iets om naar uit te kijken.

Ingrediënten No Bake Cake (Griekse Arretjescake)

  • 200 – 250 g ouwige koekjes
    (alle soorten koekjes kunnen!)
  • 115 g ongezouten roomboter (of kokosolie, of een andere neutraalsmakende olie)
  • 1 blik gezoete gecondenseerde (kokos)melk
  • 350 gram chocola (gebroken paaseieren, overgebleven chocoladeletters, kerstkransjes… alle restjes chocolade die je hebt, in alle smaken!)
    Geen restjes chocola? Geen probleem! Gebruik dan 5 el cacaopoeder – geen Nesquick.

Zo maak je No Bake Cake (Griekse Arretjescake)

  • Breek de koekjes in kleine stukjes.
  • Smelt de chocolade samen met de boter au-bain-marie*.
  • Roer er van het vuur af de gecondenseerde melk doorheen en daarna de koekjes.
  • Schep het deeg vervolgens op een langwerpig stuk bakpapier en rol dit op tot een soort salami ontstaat. Leg de rol een paar uur in de koelkast en snijd vervolgens in plakken.

Uh.. au-bain-marie?
Niet stressen, dat is heel makkelijk:

  • Vul een (steel)pannetje met een klein laagje water, doe de chocolade in een kom die daar precies op past.
  • Zet de kom op het pannetje, maar zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Het is de stoom van het water dat voor de verwarming zorgt, niet het water zelf.
  • Breng het water aan de kook en hou de temperatuur rond het kookpunt. Doe de chocolade en de boter in de kom en roer totdat het gesmolten is. C’est tout.

Meedoen met het KliekjesCollectief?

KliekjesCollectief-Soephoofd

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Ook duurzamer eten? Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes.
>> meld je hier aan voor deze besloten Facebook-groep

Nóg sneller kliekjes en restjes opmaken?

soepstarter-webshop

Heb je geen tijd en energie meer over om te koken? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder én duurzamer.
>> lees meer / bestel SoepStarter

SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €4,95. Met één potje maak je vier keer een liter soep van willekeurig welke groenten. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Kliekjes-recepten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *