Gedachten, Ggggroente, Recepten
Reageer

Ggggroente: Spruiten Pannenkoekjes

kindvriendelijk recept met spruiten

Van de schaal vol spruiten pannenkoekjes was er nog maar één over. De kinderen sloegen elkaar er nog net de hersens niet voor in. Té lekker, vonden wij ook; en dus sneden we dat spruiten pannenkoekje in vier stukken. Een beetje van de vulling viel er bij de verdeling uit…

… “Mama, mag ik dat laatste spruitje?” Pardon. Wat?!
Ik moet daar dus nog een beetje aan wennen, maar… Ze zei het echt, wijzend op inderdaad het laatste spruitje in de pan. Met een hebberige blik, mag ik wel zeggen.

Wij zijn ouders van spruitenliefhebbers. 

Ongelooflijk.
Zelf heb ik er 38 jaar over gedaan om de spruit te leren waarderen.
38 jaar!

Ggggroente: Spruiten Pannenkoekjes
spruiten-soephoofd

Inmiddels eet ik ook mijn vingers op bij spruiten. Iets met die rokerige, aardse smaak misschien? Hoe dan ook: deze Spruiten Pannenkoekjes zijn een succesrecept – en lenen zich perfect als side dish bij een maaltijdsoepje. Zo kom je dus wel aan die 250 gram groenten per dag!

Ingrediënten Spruiten Pannenkoekjes

  • klein uitje, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 250 gram spruiten, schoongemaakt en in dunne plakjes
  • 175 gram witte bonen, gespoeld en uitgelekt (cannelini-bonen, maar flageolets mogen ook!)
  • 150 gram geraspte kaas
  • 4 groentenpannenkoekjes (download hier het recept voor groentenpannenkoekjes. Lui of gewoon geen zin? Je kunt ze ook kant&klaar kopen. Die van No Fairytale bestaan voor 45% uit groenten, dus dat zit wel snor :-))
  • 125 ml crème fraîche
  • flinke klont boter
  • beetje olijfolie om de pannenkoekjes mee te bestrijken
  • 4 cocktailprikkers

Bereidingswijze Spruiten Pannenkoekjes

  • verwarm de oven alvast voor op 200 graden
  • smelt de boter in de pan en bak de ui zacht,
  • voeg, als de ui glazig ziet, knoflook toe en bak een paar minuten mee
  • zet het vuur hoger, voeg de spruitenschijfjes toe en bak een minuut of 5 à 7, tot ze lekker bruin zien. Iets langer mag ook, ze mogen best bruin worden!
  • voeg de bonen toe en warm een paar minuten mee,
  • vul het eerste pannenkoekje met het spruitenmengsel en top af met een eetlepel crème fraîche. Rol strak op en zet vast met een cocktailprikker, bestrijk aan alle kanten met olie en leg in een ovenschaal. Herhaal met de andere pannenkoekjes.
  • bak de pannenkoekjes, in het midden van oven, tot ze bruin zien. Een minuut of vijf is waarschijnlijk voldoende.

TIP: Met dit recept eet je ongemerkt veel groenten – niet alleen als vulling, ook de pannenkoeken zelf bevatten groenten. Mijn tip is dan ook: verdubbel de hoeveelheden en warm de overgebleven spruiten pannenkoekjes de volgende dag op voor de lunch. Komt helemaal goed met die max groentetax!

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Ggggroente, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *