Gedachten
Reageer

Ggggroente: Spaanse Pompoen-Tomatenstoof (met een Arabisch tintje)

De R zit officieel in de maand, en dus is lekker veel Ggggroente het devies. Gemakkelijke, gezonde en goedkope groente-gerechten waar je met vier personen genoeg aan hebt – en waar je nog een ruime kliek aan overhoudt, zodat je later in de week nog goedkoper eet. Deze week: Spaanse Pompoen-Tomatenstoof (met een Arabisch tintje)!

Je leest het overal: goed (onbewerkt, puur) eten is duur, rotzooi (bewerkt, vol zout, suiker en vet) is goedkoop. Een zak snoep is goedkoper dan een kilo appels. Een doos kipseparatorburgers betaalbaarder dan een zelfgemaakte salade. Tel daarbij op dat bewerkt (fast food, kant-en-klaar) eten:

 • sneller klaar is
 • een hogere ‘Ja, lekker, mama!’-factor heeft
 • én minder rotzooi in de keuken oplevert

en de keus lijkt snel gemaakt: toch maar weer friet, pizza of een semi-gezonde magnetronmaaltijd.

Begrijp me niet verkeerd: tot voor zeer kort deed ik daar zelf net zo hard aan mee. Want: koken? Ik had er geen zin in, geen geduld voor en, vond ik: ook vooral geen tijd voor. Maar nu ik ziek ben (lees hier meer over hoe & wat), is puur en onbewerkt eten met stip op 1 mijn prioriteitenlijstje binnengekomen. Zelf koken dus, met heel veel ggggroente! 

Ggggroente: gezonde, gemakkelijke en goedkope groentegerechten.

Ggggroente staat voor Gezonde, Gemakkelijke en Goedkope Groentegerechten. Wat dat inhoudt? Nou:

1. Gezond (want: groente als hoofdbestanddeel)

De gerechten bestaan voor het grootste deel uit groenten. 

2. Gemakkelijk (geen moeilijk gedoe met dure apparaten)

Ik kook pas sinds een klein jaar (en dan nog: voornamelijk soep!), dus ik moet nog een heleboel leren. De Ggggroente-recepten zijn dus gegarandeerd makkelijk na te koken.

3. Goedkoop (maximaal €12,50* voor 4 personen – met kliek!)

In de Ggggroente-gerechten gaan we uit van betaalbare seizoensgroenten. Biologisch is het best, maar omdat niet iedereen dat kan of wil betalen, of er makkelijk aan kan komen, ga ik uit van de bonus-aanbieding van Albert Heijn.
En het mooie is: van deze gerechten houd je standaard een kliekje over, dat je later in de week opnieuw (maar dan anders) kunt serveren. 

Ggggroente dus! We begonnen vorige week met bloemkool, en vandaag speelt tomaat een hoofdrol, samen met pompoen. 

Ggggroente: Spaanse Pompoen-Tomatenstoof (met een Arabisch tintje)

ggggroente-spaanse-pompoen-tomaten-stoof-schotel.jpeg

Instantwarmte aan de avonddis! Deze pompoen-tomatenstoof werd getipt door Meriam Beek, die sowieso veel beter kan koken dan ik én het master mind is achter de MoestuinMaaltjes en de DonderdagHappen. Ik heb ‘m een piepklein beetje aangepast, vooral omdat ik ont-zet-tend zin had in chorizo… Lekker Spaans dankzij de chorizo en de gerookte paprika, met een vleugje baharat als exotischer noot.

 

 

[yumprint-recipe id=’4’] 

 

Hoe eet je de kliek?

Lekker in taco-schelpen, overdekt met kaas en gebakken in de oven. Heb je daarvoor iets te weinig over? Gooi er dan gerust een lading kidneybonen bij. Snel, betaalbaar en makkelijk.

Extra inkopen:

 • kidneybonen (1 blik à 400 gram, maar doe er zoveel bij als je lekker lijkt) (€0,91 voor 400 gram)
 • taco-schelpen (€1,35, voor 12 stuks > €0,70 per 6)
 • geraspte kaas (Mild, €1,19 voor 200 gram. Zelf raspen kan natuurlijk ook!)

Eventueel extra, als topping:

 • sla (bijv. gemengde ijsbergsla extra, €0,99 per zakje, AH)
 • crème fraîche (bio, €0,89 per bakje à 125 gram, AH)
 • tomatenpuree (€0,56 per 140 gram, AH) (alleen nodig als je in verhouding veel kidneybonen toevoegt)

Zo maak je taco’s uit de oven

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Doe je pompoen-tomatenstoof-kliekje in een pannetje en vul aan met kidneybonen en eventueel tomatenpuree.
 • Zet de taco-schelpen rechtop in een ovenschaal, tegen elkaar aan, zodat ze mooi rechtop blijven staan.
 • Vul ze met de pompoen-tomatenstoof met extra kidneybonen, dek af met een laagje geraspte kaas.
 • Zet de gevulde schelpen in de oven, zo’n 10 minuten, totdat de kaas gesmolten is. Serveer de taco’s met in reepjes gesneden sla en crème fraîche.

Eetze!

 

*) Goedkoop is een rekkelijk begrip. De gerechten zijn betaalbaar, maar nou ook weer geen prijsstunters. Voor €12,50 kook je voor 4 personen – en houd je nog een flinke kliek over.
NOOT: We rekenen kruiden (gedroogd, uit potjes), (olijf)olie, boter en andere basis-ingrediënten niet mee in de prijs, omdat je deze ook gebruikt voor andere gerechten. 

**) Het idee voor Ggggroente ontstond in een gesprek met Gerda Zijlstra, samen met Rianne Andeweg de drijvende kracht achter onder andere Rotterdamse Oogst. Zij vertelde over gezinnen die leven op Turkse pizza’s, ze verzuchtte dat ze onze Lekker Lokale Weekmenu’s te ingewikkeld vindt en ze mijmerde over de simpele doch overheerlijke pan spruiten van Maarten ’t Hart.  

***) Ik heb er die euro graag voor over (want in biologische groenten zitten meer vitaminen en voedingsstoffen dan in de reguliere varianten – en dat is nou net waar ik het voor doe :-)), maar als jij daar het budget niet voor hebt, dan kun je prima terecht bij Albert Heijn, of op de markt natuurlijk!

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *