Gedachten
comments 2

Ggggroente: Indische Wortel-stoofpot met Kerrie-eitjes

Goed, ik ben een halve Indo (een halve Molukker, om precies te zijn), maar daar merk je verder niets van. Ik hou niet van zon (sterker nog: ik hou van regen), ik heb een hekel aan hoge temperaturen (boven de 25 graden blijf ik het liefst binnen) en ik kan niet koken.

Of nou ja: ik kon tot voor kort niet koken. Dat van die zon en hoge temperaturen – daar blijf ik bij. Koken is een ander verhaal: die achterstand ben ik in rap tempo aan het wegwerken (en hier lees je waarom ik leer koken, als je daar zin in hebt :-)).

Pinda loves pindasaus

Toch zijn er ook wel dingen waaraan je mijn Indische roots af kunt lezen: ik ben bruin – dat ten eerste. Ik ben altijd bang dat ik mijn gasten te weinig voorzet, qua eten. En ik ben dol op pindasaus. (En op sambal badjak. En op een combinatie daarvan. Met komkommer, op een boterham met kaas, bijvoorbeeld… maar ik dwaal af.)

Verschillende tantes hebben me uitgebreid uit de doeken gedaan hoe je zelf pindasaus maakt, maar dat bleef nooit zo hangen. Iets met melk, en pindakaas, en dan goed roeren? Ik kon me er niet zoveel bij voorstellen, en dus deed ik het ook maar nooit. Zelf pindasaus maken werd in mijn hoofd hetzelfde als zelf rijst koken*; gedoemd te mislukken, en dus iets wat ik nooit doe.

Daarom was ik zo verrast toen ik de saus bij onderstaande wortel-stoofpot maakte; ik begon met een simpel kerriesausje, maar gaandeweg gooide ik er een paar eetlepels pindakaas bij, wat ketjap en kokosmelk – en werd het zomaar een goddelijke pindasaus. Mijn tantes zouden trots zijn!

Indische Wortel-stoofpot met Kerrie-eitjes

wpid-ggggroente-indische-wortelstoof-kerrie-ei.jpeg

Deze wortelstoof is zoetig, maar niet té. De Daun Salam-blaadjes geven de stoofschotel een licht-citroenige smaak. En de kerrie-eitjes maken er een complete maaltijd van!

Ingrediënten voor de Indische Wortel-stoofpot met Kerrie-eitjes

 • 2 uien, gesnipperd
 • 4 tenen knoflook, geperst
 • 500 gram wortel (in staafjes gesneden)
 • flinke scheut ketjap manis
 • 1 scheutje vissaus of oestersaus
 • 1 à 2 theelepel sambal (net wat je lekker vindt)
 • 2 eetlepels kokos (geraspt)
 • 2 blaadjes daun salam (een Indische variant op laurierblad, verkrijgbaar bij de toko)
 • zonnebloem-olie om in aan te bakken

Ingrediënten voor de kerrie-eitjes

 • een ei per persoon, hardgekookt
 • een koffiekopje rijst (da’s ongeveer 100 gram, ongekookt) per persoon. En eet je net als ik #5050? Vervang de rijst dan door bloemkoolrijst, bijv. deze van Francesca kookt!
 • 2 uien, gesnipperd
 • circa 4 flinke theelepels kerrie
 • 25 gram bloem
 • 25 gram boter
 • 300 ml melk
 • 300 ml kokosmelk
 • 2 theelepels kokos
 • 3 eetlepels pindakaas
 • scheutje ketjap
 • snufje zout/peper
 • theelepel peterselie

Bereidingswijze Indische Wortel-stoofpot met Kerrie-eitjes

 • Kook de rijst gaar.
 • Fruit de ui aan in wat zonnebloem-olie, voeg de knoflook na een minuut of 5, als de ui glazig is, toe en fruit een paar minuten mee.
 • Voeg de wortel toe aan de uienmix, laat een minuutje meebakken, voeg dan een flinke scheut ketjap, een scheutje vissaus (of oestersaus), de kokos en de daunbladeren toe.
 • Laat het geheel, met het deksel schuin op de pan, stoven: minimaal 45 minuten tot een uur. Is je stoof te vochtig, laat dan het deksel van de pan, zodat het vocht kan verdampen. Juist te droog? Voeg wat water of bouillon toe.
 • Maak nu de kerriesaus:
  • Smelt de boter in de pan en bak de uien circa 2/3 minuten aan met de kerrie.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en bak ongeveer 1 minuut mee.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe; blijf goed roeren.
  • Voeg de pindakaas, kokosmelk en ketjap toe.
  • Proef op smaak en voeg eventueel kerrie, zout en peper toe.
  • Voeg op het laatste moment de peterselie toe. 
  • Als de saus een mooie dikte heeft en warm is, is ‘ie klaar. Leg er de eieren in en houd warm op laag vuur.
 • Is je stoof ook klaar? Voeg naar smaak zout en peper toe, of een schepje sambal!

Schep de rijst in diepe borden, schep er flink wat wortelstoof overheen, plus een royale lepel kerriesaus en een ei. Garneer met gehakte peterselie en… geniet!

 

*) het is heel schamelijk, ik weet het, maar ik kan het echt niet: rijst koken. Zelf in een rijstkoker mislukt het. Wij eten dus zelden rijst, of ik vraag mijn man om rijst te koken…

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

2 comments

 1. Pingback: Weekmenu: pannenkoekentaart, oven-risotto & oesterzwamsoep

 2. Pingback: foodie tips rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *