Ggggroente, Recepten
comments 4

Ggggroente: Eénpans PreiPasta (budget recept)

eenpans-prei-pasta-met-kastanje-champginons

Nu de winter steeds dichterbij komt, en we steeds vaker in het donker zitten te avondeten, is het verlangen naar comfort food nog groter geworden – maar dan wel gezonde comfort food, graag, waar we de herfst griepvrij op doorkomen. Daarom deze week op het menu: Eénpans PreiPasta met Kastanje-champignons – een budget recept waar je blij van wordt!

Ggggroente: gezonde, gemakkelijke en goedkope groentegerechten.

wpid-ggggroente-prei-pasta-end.jpeg

Dit Ggggroente-gerecht doet zijn naam eer aan: het is gezond (5 struiken prei in één maaltijd!), gemakkelijk (je kookt alles in één pan: minimaal gedoe en minimale afwas) en goedkoop (want: €1,39 voor 5 struiken prei!). En het kliekje? Daar maak je spaghetti-nestjes van, die het ook leuk doen in de broodtrommel.

Ggggroente: Eénpans PreiPasta met Kastanje-champignons (Budget Recept)

wpid-ggggroente-prei-ingredienten-din.jpeg

De dunne stengels jonge prei lenen zich perfect lenen voor een romig, extreem lekkere, gegarandeerd-kindersucces, pasta-gerecht. Geen jonge prei voor handen? Neem dan gewoon 2 of 3 dikke oudere preien – net zo lekker!

Ingrediënten budget recept: Eénpans PreiPasta met Kastanje-champignons

In totaal ben je voor dit Ggggroente-gerecht minder dan €7,50 kwijt, voor 4 personen, en dan houd je nog over voor spaghetti-nestjes. Zeer betaalbaar dus!

  • sap en geraspte schil van een citroen (AH biologisch citroen, €1,69 per twee) (0,85 cent)
  • 5 teentjes knoflook (AH knoflook, 2 bollen, 0,75 cent) (0,40 cent)
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes (AH Kastanje Champignons, 0,99 cent bonusaanbieding week 42)
  • 1 flinke ui, gesnipperd (AH uien, 0,79 cent per twee) (0,40 cent)
  • 5 jonge preien, gewassen en in smalle ringetjes (AH voordeelverpakking, 5 preien voor €1,39)
  • 400 gram spaghetti, doormidden gebroken (ik houd 100 gram spaghetti per persoon aan, maar je kunt natuurlijk ook meer of minder doen) (zak à 500 gram AH biologische spaghetti, 0,99 cent)
  • 175 ml slagroom (beker Biologische verse slagroom, AH, 0,99 cent)
  • 100 gram geraspte kaas (Mild, €1,19 voor 200 gram. Zelf raspen kan natuurlijk ook!) (0,60 cent, de andere helft gebruik je in de kliek)
  • 1 bos peterselie (AH platte peterselie, €1,39)

Uit de voorraadkast:

  • olijfolie
  • 2 klontjes roomboter
  • 1 ansjovis-filet, uitgelekt en fijngehakt (Princes, Ansjovisfilets in olijfolie, 0,99 cent voor een stuk of 10 filets)
  • 1 liter bouillon (ik gebruikte de Knoflook-Kruidenbouillon van Zonnatura, maar een gewone groentenbouillon kan ook!)
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze budget recept:

 Eénpans PreiPasta met Kastanje-champignons

  • Verhit olijfolie en boter samen in een grote pan en zweet de uien aan, een minuut of tien, tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg een extra klontje boter toe, en bak de knoflook en champignons ruim vijf minuten mee, tot de champignons mooi bruin zijn.
  • Voeg de prei toe, plus het citroensap, en smoor zo’n 15 a 20 minuten op matig vuur, tot de prei zacht is. (Let op: neem hier echt uitgebreid de tijd voor! Hoe langer je smoort, hoe zachter en zoeter de prei wordt.)
  • Voeg de ansjovis, spaghetti, bouillon, room en een snuf zout toe, zet het vuur hoger en breng aan de kook.
  • Als de bouillon kookt, zet het vuur dan lager; kook de pasta, onder af en toe roeren, gaar. Dit duurt zo’n tien minuten.
  • Voeg de helft van de kaas toe, plus de helft van de geraspte citroenschil, roer nog eens door en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer in diepe borden, met extra geraspte kaas, en voor wie wil extra geraspte citroenschil en flink wat fijngeknipte peterselie!

Hoe eet je de kliek?

Simpel: die tover je om in spaghetti-nestjes, en geef je mee naar school. Of je serveert ze naast een flinke kom easy peasy tomatensoep, natuurlijk!

Extra inkopen:

  • eieren (1 per 3 nestjes, ongeveer) (AH, vrije uitloopeieren, per 6, €1,49)
  • geraspte kaas (die heb je als het goed is nog over!)

Zo maak je spaghetti-nestjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de pasta-kliek met de eieren. Je hebt grofweg één ei per drie nestjes nodig.
  • Vet je muffin-bakvorm goed in (met olie of roomboter)
  • Prop de bakjes goed vol met pasta: hoe steviger je ze volpropt, hoe steviger het nestje wordt.
  • Zet de bakvorm in de oven, zo’n 10 minuten, totdat de pasta goudbruin kleurt.
  • Haal uit de oven, schep de geraspte kaas op de pasta en zet even terug in de oven tot de kaas gesmolten is.

Lekker in de lunchtrommel of met een kom easy peasy tomatensoep!

 

 

*) In de Ggggroente-gerechten gaan we uit van betaalbare seizoensgroenten. Biologisch is het best, maar omdat niet iedereen dat kan of wil betalen, of er makkelijk aan kan komen, ga ik uit van een bonus-aanbieding van Albert Heijn.
Voor maximaal €12,50 kook je voor 4 personen – en houd je nog een flinke kliek over. Die kliek kun je later in de week opnieuw (maar dan anders) serveren; daar doen we ook een suggestie voor. Handig!
NOOT: We rekenen kruiden (gedroogd, uit potjes), (olijf)olie, boter en andere basis-ingrediënten niet mee in de prijs, omdat je deze ook gebruikt voor andere gerechten. 

**) Het idee voor Ggggroente ontstond in een gesprek met Gerda Zijlstra, samen met Rianne Andeweg de drijvende kracht achter onder andere Rotterdamse Oogst. Zij vertelde over gezinnen die leven op Turkse pizza’s, ze verzuchtte dat ze onze Lekker Lokale Weekmenu’s te ingewikkeld vindt en ze mijmerde over de simpele doch overheerlijke pan spruiten van Maarten ’t Hart.  

***) Ik heb er die euro graag voor over (want in biologische groenten zitten meer vitaminen en voedingsstoffen dan in de reguliere varianten – en dat is nou net waar ik het voor doe :-)), maar als jij daar het budget niet voor hebt, dan kun je prima terecht bij Albert Heijn, of op de markt natuurlijk!

 

Comments

comments

In categorie: Ggggroente, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

4 comments

  1. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu 45: - Diana van Ewijk

  2. Pingback: Foodie Tips Rotterdam: Wildplukwiki, Maximasmoothies + workshop

  3. Wat een verrukkelijk recept!!
    Gisteren een grote hoeveelheid gekookt met jonge prei uit de biologische tuin van mijn vriendin en er met man en zoon heerlijk van gegeten.
    Vanavond eten we het weer bij onze andere zoon en zijn gezin.
    Is nu al een familie succesrecept!
    Bedankt!

Laat een reactie achter bij Corrie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *