Vandaag ga ik de sandaaltjes en zomerjassen naar zolder verhuizen.
Nu echt. Definitief.
Ik had ze al eens in een grote doos gestopt en op de trap gezet, maar toen brak er een extreem lekkere nazomer aan, die voor mijn gevoel tot gisteren heeft geduurd.
Want gisteren was het koud. Ik zou zelfs zeggen: berekoud. Waterkoud.*
Ik zat, voor het eerst dit jaar, weer eens tranend van de kou op de fiets.
En als het zo koud is, eten we het liefst tomatensoep.
Niet uit zo’n liefdeloze zak van de grootgrutter, maar zelfgemaakt. Dat is een makkie***, want deze tomatensoep is een kwestie van alle ingrediënten in een ovenschaal mikken, besprenkelen met olijfolie en zachtjes laten bakken.
In de tussentijd gaat je huis heerlijk ruiken van al die gepofte groenten, hijsen de kinderen zich alvast in pyjama, en zet je ze, met een mok thee, op de bank voor het Sinterklaasjournaal of (vanaf maandag weer!) voor Kerst met Linus.
Idylle compleet – zolang de tomatensoep niet over het witte kleed gaat, natuurlijk.
Recept Gegrilde Paprika-Tomatensoep**
ingrediënten (voor 4 personen)
- 3 rode paprika’s, gehalveerd, zaadlijsten verwijderd
- 2 grote rode uien, in parten
- 1 kg trostomaatjes, gehalveerd
- 6 tenen knoflook, ongepeld
- olijfolie
- blaadjes van 1 bosje tijm
- 250–500 ml hete groentebouillon of heet water
bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Leg de paprika’s, uien, tomaten en knoflook (geplet met de vlakke kant van een mes) met het vel omhoog in één laag in een braadslee, dicht tegen elkaar.
- Besprenkel flink met olijfolie, bestrooi met tijm, zout en peper en bak 25–30 minuten.
- Laat een paar minuten afkoelen. Ontvel de paprika’s en tomaten, pel de knoflook en pureer alles in de keukenmachine glad.
- Schep de puree in een steelpan en voeg bouillon of water toe tot de soep de gewenste dikte heeft. Voeg zout en grof gemalen zwarte peper naar smaak toe.
- Verhit de soep op laag vuur, besprenkel eventueel met een drupje olijfolie en dien op in kommen.
Kinderen extra gelukkig maken? Vloek dan in de culinaire keuken en serveer deze soep met een flinke hand lettervermicelli en een broodje visstick
PS:
Ja, en dan krijg ik toch weer dit liedje in mijn hoofd… Koud hè?
**) naar een recept van de onvolprezen Janneke Vreugdenhil
***) maak deze soep NIET in driedubbele portie! Hij is zo makkelijk, dat je ‘m net zo goed vers kunt maken. Heb je meteen die bonus van dat heerlijk ruikende huis…
Koud! En morgen begint #KerstMetLinus weer… Deze soep is gegarandeerd een succes bij het grut: http://t.co/1K21LEmfYK Lang leve de winter!
Pingback: Indiase Rode Linzensoep (met garam masala!)
O, wat is deze soep lekker. De geuren er aan vooraf misschien nog wel meer genieten dan de groentesensatie na hun ovenbeurt. Dank voor het delen.