Foodie Tips #16: Wildplukwiki, Maximasmoothies en.. gratis vegan workshop!

foodietips-rotterdam-maxima-smoothie

Daar zijn ze weer: onze Foodie Tips Rotterdam – om warm van te worden! Een boek om je eens lekker bij op te winden, onze Pop-Up SmoothieBar (mét Maxima-smoothies) op Koningsdag​… én onze gratis vegan workshop tijdens het Bluefoodfestival​.

Lees vooral verder – naast de Argentijnse Oranje-Smoothies hebben we ook een Bulgaarse brandnetelsoep, inclusief gegarandeerde wildpluktips…

1. Doen: Maak zelf vegan bouillon – van #weggooigroente (gratis workshop)

Gehakte groeten,gepekeld in zout, voor bouillon

Op 29 april, tijdens het te gekke Blue Food Festival in BlueCity geven wij de workhsop ‘Maak zelf bouillon – van #weggooigroente’. Hierin leer je hoe je een houdbare bouillonpasta maakt van groente die je anders weg zou gooien. En echt: het is makkelijker dan je denkt – en nog vegan ook.
>> lees meer over Workshop ‘Maak zelf bouillon – VEGAN’
Extra leuk: je kunt ook op ontdekkingstocht door het oude Tropicana, BlueCity geeft namelijk rondleidingen!

2. Lezen: Ode aan E-nummers, Rosanne Herzberger

e-nummer

Zelf je bouillon maken? Of naar de biologische supermarkt om zelf thuis te koken? Da’s slecht voor de portemonnee, slecht voor de planeet en zelfs slecht voor de emancipatie. Tenminste… dat zegt NRC-columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger in haar nieuwe boek ‘Ode aan de E-nummers’.
Als zelfbenoemd ‘kruidenvrouwtje’ staat dit boek met stip op de leeslijst voor de Meivakantie. Verfrissend, lijkt me, tussen al die Green Happiness en Jetten van Nieuwskerken!

> lees: Ode aan E-nummers, interview met Rosanne Herzberger
> lees: Hoe (on)gezond zijn die magnetronmaaltijden? 

Ondanks alles toch graag zelf koken? Speciaal voor kruidenvrouwtjes met weinig tijd delen wij graag dit Gggggroente-gerecht Eénpans PreiPasta: niet duur, snel klaar, bommetjevol groenten – en gegarandeerd lekkerder dan die plastic magnetronmaaltijd :-)

3. Checken: Wildplukwijzer

wildpluk brandnetelsoep

Het seizoen is weer begonnen – het wildplukseizoen, wel te verstaan :-) Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? De Wildplukwijzer weet raad. Het is een handige Google Map die, met jouw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt.

In deze wildplukwiki kun je direkt doorklikken naar plukplekken bij jou in de buurt. Zo zie ik in één oogopslag dat er bij mij in de buurt bramen, vlierbessen/bloesem, brandnetels en… muskuskaasjeskruid (?!?) groeit.

> check wildplukwijzer
> check recept Bulgaarse brandnetelsoep met gepofte knoflook (lekker!)

4. Kijken: Hygge

Baal jij ook best een beetje van het gebrek aan lekker lenteweer? Ik ben de afgelopen weken vaker doornat koudgeregend dan de hele afgelopen winter. Hoog tijd tijd voor een flinke dosis hygge. Hygge? Kijk deze TEDtalk van Malene Rydahl en je krijgt 3 tips om je door de koude, natte lente heen te hyggelen.
> kijk TEDtalk Hygge, van Malene Rydahl
Pro-tip: de Denen, die hygge hebben uitgevonden, eten regelmatig fruitsoep :-) Geïnspireerd?
> check onze fruitsoeprecepten!

5. Soepen: Aardbeien-balsamico soep/smoothie bowl
fruitsoep met aardbeien en feestelijke toppers

Kun jij ze ook niet weerstaan, die onnatuurlijk grote, dieprode en tóch superverleidelijk Britse aardbeien? Ik neem geregeld zo’n doosje ingevlogen zomerkoninkjes mee naar huis. Jammergenoeg zijn ze binnen een dag al beurs – en dus niet lekker om uit het vuistje te eten. Maar: wel perfect geschikt voor deze té lekkere aardbeien-fruitsoep.
> check recept Aardbeien-Balsamico Smoothie
Getest op mijn kinderen, die bedelden om nog een glas van die aardbeiensmoothie :-)

BONUS: Pop-Up SmoothieBar op Koningsdag – met Maxima-smoothies!

17952890_1843098432382238_257316245903167889_n

Papaya, mango, kaki, sinaasappel – wat het precies wordt, weten we nog niet, behalve dan natuurlijk: ORANJE! Tijdens het kersverse Koningsdag-event Royal Breakfast in Schiezicht verkopen we niet alleen ons (vintage) speelgoed; we serveren ook Maxima-smoothies. Isabel Nolte treedt op, er is een kindervrijmarkt – wat wil je nog meer?
> lees meer over onze Pop-Up Smoothie Bar in Schiezicht


Dat was het weer voor deze week. Ben je een beetje opgewarmd? Ik in ieder geval wel :-) Voor nu: een heel fijne Mei-vakantie gewenst! We zien je graag, dus kom zeker even langs als je in de gelegenheid bent…

Comments

comments

1 Comment

  1. Pingback: Foodie Tips: Aspergesoep, balkonieren en Franse moestuintroubles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *