Foodie Tips Rotterdam: Lekker Lokaal

foodie tips rotterdam

Nieuw op dit blog: een wekelijks foodielijstje! Met kijk/lees/luister/kook/doetips voor foodies die weleens achter het fornuis vandaan willen. Of er juist een tikkie bewuster achter willen plaatsnemen :-)

In dit lijstje neem ik vooral lokale foodie tips in en om Rotterdam op. Maar dat neem ik wel heel ruim – en als er eens iets onRotterdams gebeurd wat toch erg leuk is, vermeld ik het ook. Zo flexibel, die Rotterdammers!

Speciale aandacht is er in deze foodie tips voor voedselverspilling. Of liever gezegd: ertegen. Want een beetje foodie waardeert food – en doet zijn/haar stinkende best om het op te eten in plaats van weg te gooien. Maar genoeg gezeverd – hier zijn de foodie tips!


 

Kijken/luisteren/doen voor lokale foodies

1. Kijken: Het afvalschandaal van de wereldvoedselproductie

Tristam Stuart over het globale voedselverspillingsschandaal

Tristram Stuart is een Brit die al van jongs af aan bezig is met voedselverspilling, en dan vooral hoe we dat tegen kunnen gaan. Voedselverspilling – wat heeft dat met foodies te maken? Nou, alles! Bij bewust eten hoort wat mij betreft ook bewust omgaan met eten. Waar komt het vandaan, hoe is het geteelt, en vooral: hoe ga je er respectvol mee om? Tristam heeft een heel radicale manier om voedselverspilling tegen te gaan – en dat is: het voedsel opeten in plaats van weggooien. Dat zouden meer mensen moeten doen, want zoals het er nu voor staat, gooien wij allemaal zo’n 50 kilo voedsel per jaar weg. 50 kilo!

>> kijk Het Afvalschandaal van de wereldvoedselproductie

en leer hoe het komt dat boeren, bedrijven en de industrie zo ontzettend veel voedsel verspillen.


2. Luisteren: Wild Vleesch – selfmade maker, smaker en draaier

wild-vleesch-podcast-lekker-lokaal-platte-billen-01Een bevlogen worstendraaier die mensen wijzer wil maken op het gebied van smaak, goed eten én goed leven? Dat is self made maker/smaker/ koper Paul van den Hooven, een voormalig senior straatwerker die het vak leerde van een slager op leeftijd.

> luister Lekker Lokaal 4: Wild Vleesch – Fulltime worstendraaien en wijzermaken 

3. Doen: ontmoet de boeren van Rechtstreex

ontmoet de boeren van rechtstreex

Rechtstreex is een social enterprise die een andere, eerlijke voedselketen en een directe relatie tussen boer en buur voorstaat. Zo creëert Rechtstrees een betere marge voor de boer, een korte transparante voedselketen, verse producten van dichtbij en een ontwikkeling van de regionale economie.

Op maandag 28 november komen drie Rechtstreex-boeren vertellen over hun bedrijf:

  • Jeroen Klompe
  • Jan Duijndam (Hoeve Biesland) en
  • Ad Brandwijk (De Zuivelboerderij).

De avond begint om 18:30 uur, is een co-productie van Rechtstreex Rotterdam en Uit je Eigen Stad Centraal Station. Superleuke locatie dus, en: vrije entree. Fijn als je op rotterdam@rechtstreex.nl even laat weten dat je erbij bent! Enne: wil je je alvast een beetje inlezen? Dat kan: 

>> lees Lekker Lokaal: De boer en de stadse tuttebel

… één van mijn eerste artikelen over lokale voedselondernemers!

4. Proeven: Chai Latte bij Stroop Rotterdam

Chai Latte van Manenwolfs en Stadsimkerij bij Bouna

Vanaf vandaag ook op de kaart van Stroop Rotterdam: de allerlekkerste Chai Latte, met de bijzondere chaihoning van Manenwolfs rokerij & foodlab en de Rotterdamse Stadsimker Abderrahim Bouna. Geloof mij gewoon op mijn niet-blauwe ogen: dit is een dikke vette aanrader, zeker op koude dagen, en nog zekerder als je ‘m combineert met de Stroopwafel December Special!
>> bekijk hoe je in Stroop terechtkomt

Meer weten over het illustere duo dat dit honingsmeersel maakte? 
>> luister Lekker Lokaal Podcast Manenwolfs
En ja: ik heb van de week een podcast opgenomen met Abderrahim Bouna, dus houd je oren open!

5. Maken: boerenkoolsoep – op zijn Spaans

Met dit recept boerenkool soep (simpel!) maak je in no time een geurige Spaanse boerenkoolsoep!

Dit recept voor simpele boerenkool soep zou je ook een superfoodsoep kunnen noemen… Maar ja, wat super foods betreft ben ik een beetje als zo’n Oranje gelegenheidssupporter; ik juich alleen bij EK of WK. Ondanks de superfoodstatus van boerenkool is dit een favoriet recept; ook omdat het zo’n handige manier om een kwart boerenkool (of een halve zak) boerenkool weg te werken… Niet meer laten verleppen in je koelkast, maar gewoon hup, er de volgende dag een soepje van maken.

>> kook Boerenkoolsoep – op zijn Spaans

 

Zo, dat was alweer het einde van dit foodie tips lijstje. Volgende week weer één. En heb je geen zin om elke week mijn blog te checken?

> schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Dan krijg je deze foodie tips elke week keurig in je mailbox. Net zo makkelijk!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *