Foodie Tips 51: DIY zwemburgers, Rotterdamse Tour de Soupe en… quick&easy kerrie-eitjes!

foodie tips rotterdam

Nog maar 14 dagen voor het Kerstmis is. Da’s twee weken. Nog twee weken werken/naar school sjezen/vergaderen/overleggen en dan: twee-en-een-halve week volledige vrijheid.

In jouw geval dan. In mijn geval niet: mijn kerstvakantie staat dit jaar in het teken van soep. Of om preciezer te zijn: SoepStarter. We lanceren de SoepStarter begin januari, dus dat betekent een boel afwegen en inpakken eind december :-)

In deze update lees je meer over de SoepStarter, maar krijg je ook fijne tips om de komende twee weken te overbruggen met een gezond groente-recept, fijne foodie tips voor Rotterdammers en kijk&luistertips voor de rest. Leesze!

Speciale aandacht is er voor voedselverspilling. Of liever gezegd: ertegen. Want een beetje foodie waardeert food – en doet zijn/haar stinkende best om het op te eten in plaats van weg te gooien. Leesze!


Fijne Foodie Tips (Rotterdam – en omstreken :-))

1. Doen: BlueCity Behind the Scenes 

Met eigen ogen zien hoe het oude Tropicana verandert in een voorbeeldstad voor de circulaire economie? Kijken wat dat betekent voor foodies – en zien hoe bijvoorbeeld oesterzwammen op koffiedik groeien bij RotterZwam? Circulaire kerst-inkopen doen? Dat kan tijdens BlueCity Behind The Scenes op zaterdag 17 december van 12:00 tot 17:00 uur.

Entree: €3,50 inclusief welkomskoffie/-thee/-limo, kinderen: gratis.
Leuk voor gezinnen, voor mensen die met eigen ogen wil zien wat BlueCity met Tropicana doet of voor wie wil weten wat dat nou eigenlijk is, circulaire economie.

>> lees meer over BlueCity Behind the Scenes
>
> lees meer over ondernemers New Economy in BlueCity

Disclaimer: ik werk sinds een half jaar bij BlueCity als Miss Marketing, dus ik ben niet helemaal objectief, maar echt: het is geweldig wat er allemaal gebeurt in voormalig Tropicana!

2. Checken: Soep van reststromen.. en nog 7 bedrijven tegen voedselverspilling

“We verspillen met elkaar zo’n € 5 miljard… en goede antwoorden blijven uit”, zei Bob Hutten. Het gaat volgens de directeur van foodservicebedrijf Hutten om reststromen van boeren, versnijders, verwerkers, veilingen en retail. Om deze verspilling terug te dringen, opende Hutten in maart zijn nieuwe Verspillingsfabriek. In deze Veghelse fabriek, van zo’n 5.000 vierkante meter groot, verwerkt het bedrijf reststromen uit de voedingssector tot restaurantwaardige producten.
Zo worden te kleine tomaten of uien die niet aan de supermarktnormen voldoen, verwerkt tot hoogwaardige soep. 
>> luister podcast Hoe deze 7 bedrijven voedselverspilling aanpakken

Enne: heb jij een Emté supermarkt in de buurt? Koop daar dan Barstensvol, de soep van reststromen die in De Verspillingsfabriek wordt gemaakt!
>> check waar je Barstensvol kunt kopen

3. Kijken: Koken met Van Boven

Van doodgewone paddestoel naar zwemburgert? De oesterzwammen van RotterZwam, gekweekt in het voormalige beautycentrum van Tropicana, in BlueCity, worden steeds beroemder. Ze waren laatst zelfs op tv, bij Koken met Van Boven. In deze aflevering gaat Yvette van Boven aan de slag met paddenstoelen. Ze plukt een eikhaas in het bos en maakt heuse zwemburgers – en dat laatste doet ze met Mark Slegers, je weet wel: één van de oprichters van RotterZwam.

>> kijk Koken met Van Boven Eikhaas en Zwemburgers

4. Proeven: Soep bij Buiten

Soep review bij Buiten, Rotterdam

Een echt Soephoofd soept ook weleens buiten de deur… Zeker nu ik ben begonnen met een #TourdeSoupe. De hamvraag: waar in Rotterdam eet je nu de beste soep? Ik begon bij het begin, namelijk bij Buiten Rotterdam. Buiten zit op de Binnenweg, tussen een kinderwinkel en een pracht van een bloemenzaak. Bij Buiten wordt gekookt met lokale seizoensgroenten (dik vet pluspunt) en zwaait Caja het soepscepter (nóg dikker en vetter pluspluspunt!). Dat betekent dat hier eigenlijk gewoon de beste soep van Rotterdam wordt geserveerd – en dat mijn Tour de Soupe hier tot een voorbarig einde zou kunnen komen…

En jawel: de groene linzensoep is een doorslaand succes: warm, troostend en dankzij een lepeltje gele sambal ook nog eens lekker pittig. Stevig en toch licht verteerbaar, dankzij de berg groenten die er in zit. Geweldige soep om flink voor om te fietsen. Met een door en door koud hoofd is deze soep nóg lekkerder :-)
>> lees meer over Buiten Rotterdam

Enne: Caja’s soep is ook verkrijgbaar bij Rechtstreex! Speciaal voor Rechtstreex kookt Caja’s Soepkokerij elke maand een speciale seizoenssoep. 

5. Maken: Indische Wortelstoof met Kerrie-Eitjes

wpid-ggggroente-indische-wortelstoof-kerrie-ei.jpeg

Goed, ik ben een halve Indo, maar daar merk je verder niets van. Ik hou niet van zon (sterker nog: ik hou van regen), ik heb een hekel aan hoge temperaturen en ik kan niet koken. Of nou ja: ik kon tot voor kort niet koken. Dat van die zon en hoge temperaturen – daar blijf ik bij. 
Daarom was ik zo verrast toen ik de saus bij onderstaande wortel-stoofpot maakte; ik begon met een simpel kerriesausje, maar gaandeweg gooide ik er een paar eetlepels pindakaas bij, wat ketjap en kokosmelk – en werd het zomaar een goddelijke pindasaus. Mijn tantes zouden trots zijn!

>> maak dit simpele wortel-stoofpotje met goddelijke kerrie-eitjes

6. Checken: SoepStarter

soepstarter-snelle-soep-mix-uitdek-web

Je wéét dat je eigenlijk 250 gram groenten per dag zou moeten eten… maar ja: hoe dan? Het leven is druk genoeg; je hebt helemaal geen zin om te leren hoe je een ingewikkelde detox bowl maakt – jij wil gewoon gezonder eten, zonder gedoe.
Tegelijkertijd baal jij van alle groenten die je wekelijks in de kliko gooit. Doodzonde natuurlijk, maar ja… dat drukke leven, hè?

Eerlijk zeggen… herken jij dit?

  • Je wil geen groente weggooien – maar dat gebeurt toch vaker dan je lief is?
  • Je hebt geen tijd om je hele lifestyle te veranderen – maar wil wél meer groente eten?
  • Je wil sowieso al tijden gezonder eten – maar dat kómt er maar niet van?

Je bent niet de enige… Wij hadden precies hetzelfde – en daarom bedachten we de SoepStarter. Met SoepStarter bespaar je meer, verspil je minder & eet je gezonder.

Op de hoogte blijven van SoepStarter? Schrijf je in:


 

Eerst meer lezen?

Dat kan: lees meer over SoepStarter :-)


Zo, dat was alweer het einde van dit foodie tips-lijstje. Volgende week weer één, de laatste voor Kerst.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *