Foodie Tips #17: Aspergesoep (x4!), balkonieren en… Franse moestuintroubles

Lekker licht asperge-soep recept, zonder room, zonder roux - en toch heel erg lekker. Gratis printable recept, inclusief seizoensgroentenkalender.

Daar zijn ze weer: onze Foodie Tips Rotterdam – dé remedie tegen regenachtige vakantiedagen. Met een lees- én kijktip die je inspireren je eetpatroon (letterlijk!) te vergroenen deze week.

Wat dacht je van aspergesoep (niet één, niet twee, niet drie, maar… vier verschillende soorten!), een wildgeplukte Pasta-Pesto én een workshop die kleinbehuisde Rotterdammers zelfvoorzienend kan maken…

Bonus? De Instagram-account van een Nederlandse die de lage landen inruilde voor een Franse bergtop – en daar from scratch een moestuin uit de grond tovert. Heerlijk om te volgen vanaf je luie vakantiebank!

1. Lezen: Bespaart één dag geen vlees-eten bespaart evenveel water als een maand niet douchen?

Stier Bernhard, op Hoeve Biesland

Volgens Wakker Dier is voor het produceren van een ons rundvlees 1.500 liter water nodig. Als dat cijfer klopt, dan bespaar je met één dag geen vlees eten evenveel water als je verbruikt met een maand lang dagelijks douchen. NRC checkte of dit klopt – en jawel: het klopt – maar dan anders.

>> lees: ‘Een dag zonder rundvlees bespaart net zo veel water als een maand niet douchen’ 

2. Kook met meer groenten – en minder vlees

wpid-ggggroente-prei-pasta-end.jpeg

Minder vlees eten dus. Ik vond (en vind!) dat zelf best lastig. En dat terwijl het niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor onze eigen portemonnee. Daarom startten Meriam en ik een paar jaar geleden de serie ‘Ggggroente-gerechten’, waarin we betaalbare seizoensgroentegerechten met extra veel ggggroente delen.
Probeer bijvoorbeeld deze Zomerstamppot met Overnight Cherrytomaatjes eens. Bomvol umami, zonder een spoortje dier. Of deze simpele Pasta Pesto – die je maakt van raapsteeltjes of, nog beter: wildgeplukte zevenblad uit eigen tuin!
> bekijk alle Ggggroente-gerechten

Enne: kun je wel wat wildplukhulp gebruiken? Check onze Foodie Tips #14 hier, voor een wildplukwiki!

3. Kijken: Forks over Knives

Een golden oldie, maar wat mij betreft nog steeds actueel, deze oproep tot een whole food, plant based diet. Afgelopen week las ik dit artikel ‘Leefstijl als medicijn’ en werd ik weer aan het denken gezet. In de loop van de jaren zijn we steeds minder vlees gaan eten; het is eerder een smaakmaker dan zelfstandig onderdeel van onze diners. Toch lukt het me niet om 100% vegetariër te worden – laat staan vegan. Vlees – ik vind het gewoon moeilijk te weerstaan. En dat geldt nog sterker voor kaas, melk en boter… Daarom is deze doc als reminder prima kijkvoer!

> kijk: Forks over Knives op Netflix

4. Doen: leren balkonieren met Uit je Eigen Stad

intratuin-moestuin-op-balkon-of-terras

Nu alle Nederlandse vensterbanken weer bommetjevol staan met AH-moestuintjes, is het misschien geen overbodige luxe wat tijd te investeren in leren moestuinieren. Het fantastische Uit je Eigen Stad denkt met kleinbehuisde Rotterdammers mee, en geeft de workshop Balkonieren: (moes)tuinieren op eigen balkon.

> lees meer over de workshop Balkonieren van Uit je Eigen Stad

5. Soepen: aspergesoep asperge printable + recept 

Seizoensgroenten Kalender Mei, met in de hoofdrol Asperges! Slimme weetjes over voedingswaarde en vitaminen, plus lekker licht Aspergesoep-recpet (zonder roux of room) met 4 variaties zodat je de hele maand nog vooruit kan.

Er zijn weer soep-asperges bij Rechtstreex! En dus delen we graag een asperge-soeprecept met je. Of eigenlijk: vier aspergesoep-recepten, zodat je de komende maand naar hartelust kunt variëren :-) Je krijgt ook de seizoensgroentekalender voor Mei, met uitleg over de asperge en antwoord op de vraag waarom je plas zo raar gaat ruiken als je asperges hebt gegeten. Eindelijk!

> download recept en seizoensgroentekalender gratis

BONUS: Marta Pakovska

Fijne vakantietip: het Instagram-account van Marta Pakovska, een Nederlandse die de lage landen inruilde voor een Franse bergtop – en daar from scratch een moestuin uit de grond tovert. Heerlijk om te volgen vanaf je luie vakantiebank!

Gaan je groene vingers kriebelen? Marta maakt elke maand een video waarin ze je slimme tips geeft. 
> volg Marta Pakovska’s My French Permaculture Garden op YouTube


Dat was het weer voor deze week. Heb jij zin om meer groen te eten – of zelfs zelf groente te gaan kweken? Ik in ieder geval wel :-) Fijne Mei-vakantie!

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *