Foodie Tips #5: van vetzoet kindermenu tot zwamvlokken, en… Fab Fish Fingers die goed voor je zijn!

brievenbuscadeautje met weggooigroentensoep

Februari… kun je het je voorstellen? Ik amper. Wat de meeste mensen hebben met januari (deprimerend!) heb ik dus met februari. Koud, guur en nat – dat is die maand. Met als lichtpuntje, vooruit: Valentijnsdag. En het begin van de Voorjaarsvakantie, aan het eind van deze maand.

Om de barre dagen tot die tijd te overbruggen, deel ik in dit artikel, naast een hartverwarmende TourdeSoupe bij Rotterdamse hotspot Ayla, weer vijf fijne foodie tips: van zwamvlok waarmee je de wereld verbeterd tot simpelsjieke soep (ook van zwammen!) en van docu over kindermenu’s (waarom altijd alles maar zoet en vet is – en hoe dat anders kan) tot een geweldige Gggggroente QuickFix. Lees- en vooral: eetze!


Kijken/luisteren/doen voor lokale foodies

1. Kijken: The Kid’s Menu

Een paar jaar geleden stelde ik mijn kinderen voor een wekelijkse patatdag in te lassen. Ik vond koken toen nog stom en onnodig tijdrovend, en het leek me daarom wel een goed idee. Maar nee, zei Lena, toen een jaar of 7: “dat is heel ongezond, hoor mama!” 
Deze documentaire laat zien dat er hoop is in de strijd tegen kinder-obesitas. Want wat blijkt: als kinderen informatie en opties krijgen, kiezen ze vaak gezondere alternatieven. Joe Cross komt tot het besef dat kinder-obesitas niet het echte probleem is; het is eerder het gebrek aan kennis over wat gezonde voeding is. Heel fijn kijkvoer – letterlijk en figuurlijk :-)

> kijk The Kid’s Menu via Netflix

2. Koken: Ggggroente Quick Fix

doperwtenpuree

Een broodje vissticks is altijd lekker – vinden wij dan. Maar ja, wel een beetje… vissig. En dus serveren wij een broodje visstick altijd met doperwtenpuree, à la Jamie Oliver. Supermakkelijk, superlekker en stukken gezonder dan zonder :-)
Tip: ook een perfecte side dish bij een soepie!

> bekijk recept Fish finger Baps with Minty Mushy Peas

PS: dit is een link naar een heel recept voor homemade vissticks én tartaarsaus. Extra lekker natuurlijk, maar als je nou geen tijd hebt: kóóp die vissticks gewoon, en draai die doperwtenpuree in een mum van tijd in elkaar.

3. Doen: Growing edible bio-composits

Manenwolf's TempehGarage Mediamatic

Mycelium? Dat heet ook wel zwamvlok en is het netwerk van alle draden van een schimmel, zoals een paddestoel. Mycelium is een geweldige vervanger van plastic; in het BlueCity Lab wordt al geëxperimenteerd met het maken van bio-plastic uit het mycelium van RotterZwam. Maar, voor we té technisch worden: mycelium kan ook gegeten worden en is dan een goede, eiwitrijke vleesvervanger. Hoe je dat doet? Dat legt Sasker Scheerder (Manenwolf’s Rokerij en Foodlab) uit tijdens een speciale Tempeh Garage. 

>> lees meer over Tempeh Garage Growing Edible Bio-Composits

4. Proeven: #TourdeSoupe Ayla

Soephoofd gaat op soepontdekkingstocht door Rotterdam. Zo proefde ze de harira bij Ayla.

Okee okee, de foto is verre van geweldig. Iets met kunstlicht en te veel honger om te lang te pielen. Want zeg maar eens nee tegen zo’n schattig pannetje vol heerlijk geurende soep… Deze harira bestelde ik bij Ayla, en werd geserveerd met citroen, een dadel, een mini-kannetje olijfolie en een schaaltje grof zout. Plus een flinke hoeveelheid Turks brood. Heerlijk pittig en vol van smaak, met stukjes botergaar schenkelvlees die de soep extra diepte gaven. Zo lekker dat ik dat halve mandje brood heb gebruikt om de laatste resten uit het pannetje te vegen :-)
Die dadel is trouwens een pracht van een toevoeging: een lekker zoet en vlezig tegenwicht voor de heftige (in de meest positieve zin van het woord!) soep. Goede toevoeging in mijn #TourdeSoup-repertoire. Samen met het 12-uurtje van Aloha Rotterdam en de soep van Buiten Rotterdam op numero 1:-)

>> lees meer over Ayla Rotterdam

5. Soepen: Simpelsjieke Paddestoelensoep

weggooigroentesoep

Vorige week maakten we Zwammensoep voor BlueCity, deze week delen we het recept voor iedereen die deze SoepStarter niet heeft gekregen :-_

> check het recept Simpelsjieke Zwammensoep

BONUS: Valentijn voor foodies!

soepstarter-valentijn-cadeautje-er-post-brievenbus

Precies op tijd voor Valentijnsdag: soep per post! Want echt: liefde gaat door de maag. En soep – da’s pure, hartverwarmende liefde…

Dit doosje liefde past gewoon door de brievenbus. Dat maakt het het perfecte cadeautje per post voor die (misschien niet meer zo geheime) liefde. Of voor die goeie vriendin, die net iets te ver weg woont om spontaan langs te wippen. Of… aan wie zou jij nou graag zo’n lief cadeautje sturen?

>> verstuur een doosje pure liefde per post


Dat was alweer het einde van dit foodie tips lijstje. Volgende week deel ik 5 nieuwe fijne foodie tips. Heb je geen zin om elke week mijn blog te checken?

> schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Dan krijg je deze foodie tips elke week keurig in je mailbox. Net zo makkelijk :-)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *