Kliekjes-recepten, Recepten
Reageer

Five Minutes Banana Brownie (VEGAN)

no-waste-kliekjesrecept-banaan-kliekjescollectief

Zo’n heel bruine banaan. Je weet wel: de laatste der Mohikanen, die tegen beter weten in als enige nog rondhangt op jouw fruitschaal. Díe banaan, die gooi je dus niet weg. Want die banaan – geloof het of niet – die leent zich uitstekend voor een Five Minutes Banana Brownie. Ja, dat lees je goed: deze Banana Brownie staat in vijf minuten van de fruitschaal, via de magnetron, op tafel. Eetze!

Je bakt deze super fudgy brownie in de magnetron, van één overrijpe banaan en wat ingrediënten uit je voorraadkast. En het is nog ontzettend makkelijk ook – zelfs voor iemand als ik, die (erg) langzaam herstelt van een fikse bakfobie. Het principe is gebaseerd op de zogenaamde Mug Cake, en een co-productie met de fabuleuze Tante Alie en het KliekjesCollectief!

ZO BAK JE EEN 5 MINUTEN BANANA BROWNIE (VEGAN)

Kliekjesrecept-Five-Minute-Vegan-Banana-Brownie

Aantal personen: 1
Magnetrontijd: 800 watt, 2 minuten

INGREDIËNTEN 5 MINUTEN BANANA BROWNIE (VEGAN)

 • 1 rijpe banaan, geprakt
 • 2 el zelfrijzend bakmeel
 • 2 el havermelk
 • 2 tl cacaopoeder
 • 1 tl rietsuiker
 • Een snufje specerij, zoals kaneel, kardemom of Chinees Vijfkruidenpoeder
 • Een piepklein snufje zout

BENODIGDHEDEN

 • Een magnetronbestendig mokje
 • Magnetron (800 watt)
 • Vork
 • Lepel

BEREIDINGSWIJZE 5 MINUTEN BANANA BROWNIE (VEGAN)

VOORBEREIDING
Doe de geprakte banaan in een magnetronbestendige mok, voeg de (riet)suiker, cacao, kaneel, kardemom, het snufje zout en de melk toe en roer stevig door, tot er geen klontjes meer zijn. TIP: Je kunt dit ook in een groter schaaltje doen, en het geheel later overgieten in je mok.
Voeg het bakmeel aan dit mengsel toe en meng alles goed.

BAKKEN
Zet de mok 2 minuten op 800 watt in de magnetron tot de Banana Brownie bovenop droog is en het cakeje terugveert als je erop drukt. Nog niet droog? Zet dan nog 15 seconden terug in de magnetron. Herhaal eventueel nog eens, tot de bovenkant droog is, en je Banana Brownie gaar. Laat een paar minuten nagaren in de magnetron, met de deur op een kleine kier. De Banana Brownies zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, dus: dig in!

LET OP:
De baktijd is afhankelijk van de dikte en het formaat van jouw mok, én van het vermogen van je magnetron. Kan jouw magnetron niet hoger of lager dan 800 watt? Verleng of verkort de baktijd dan. Het is even uitzoeken, maar daarna kun je altijd je treurige banaantje omzetten in een heerlijke brownie!

TIPS

INZAKGEVAAR!
Is je mug cake klaar? Zet de magnetrondeur dan eerst een paar minuten op een klein kiertje vóór je ‘m uit de magnetron haalt. Heb je precies tijd om een kop thee te zetten…

GEEN MAGNETRON?
Bak deze Banana Brownie dan in de oven. Dan duurt het natuurlijk langer dan vijf minuten, maar vooruit. Verwarm je oven voor op 180 graden en bak de Banana Brownies ongeveer 15 à 20 minuten in de oven. Deze tijd hangt sterk af van het type mokje en de hoeveelheid beslag, dus houd je Banana Brownie goed in de gaten!

Het KliekjesCollectiefkliekjes-recepten-voor-kerst-sinterklaas-feest

Wil jij duurzamer leven? Begin met het opeten van je restjes en kliekjes! Dat is goed voor je portemonnee, goed voor de planeet én ook gewoon heel erg lekker. Want wist je dat je van uitgedroogde mandarijntjes een fantastische glutenvrije Clementine Cake bakt? En dat je restjes (borrel)brood zet je om in heerlijke Strata, een soort hartige broodpudding – perfect bij een feestbrunch!

Deze restjesrecepten, en meer, vind je in het KliekjesKookschrift ‘No waste Winterdays’. Dus: word lid van het KliekjesCollectief en 

> download het gratis KliekjesKookschrift

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebook-groep waarin (thuis)koks hun beste restjesrecepten delen. Gratis, want een beter milieu – dat doen we met zijn allen. Let’s make taste not waste, y’all!

Comments

comments

In categorie: Kliekjes-recepten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *